ANKA'nın motoru da yerli olacak
Abone olSavunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, yerli insansız hava aracı ANKA'nın seri üretiminde kullanılacak motoru, TEI'nin geliştirip üreteceğini söyledi.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) arasında ANKA 'ya özgün yerli motor geliştirmek için yapılan protokolün imza töreninde konuşan Bayar, bugüne kadar motor üretimi konusunda TEI ile doğrudan sözleşme imzalamalarının nedenini, ''Motor yapmak, uçak yapmaktan zor'' sözleriyle açıkladı.
Bayar, motorun zor bir teknoloji olduğuna dikkati çekerek, ''Dolayısıyla motora yeni sıra geldi'' dedi.
ANKA'nın bugün ithal motor taşıyan bir uçak olduğunu vurgulayan Murad Bayar , bundan sonra insansız hava aracının seri üretiminde kullanılacak motorun, TEI'nin geliştirip üreteceği motor olacağını vurguladı.
Bayar, motor konusundaki çalışmaların hızlanarak süreceğini belirterek, ALTAY tankının motoru için devam eden çalışmaların da son aşamaya geldiğini belirtti.
Motor projeleri geliştirirken komşu sektörlerle de yakın ilişki içinde olacaklarının altını çizen Bayar, ANKA özelinde devam eden motor projesinin piston motoru teknolojisi olduğunu, bunun da aslında otomotiv sektörünün alanına girdiğini kaydetti.
ALTYAPIMIZ VAR
TEI Genel Müdürü Akın Duman da firma olarak son 3 yılda devlet ve TÜBİTAK'ın destekleri çıkartıldığında Ar-Ge'ye her yıl 10 milyon dolar ayırdıklarını söyledi.
TEI'daki pistonlu motor geliştirme çalışmalarının 2-3 yıl önce başladığına değinen Duman, ''Dolayısıyla belli bir altyapımız var, sıfırdan başlamıyoruz'' dedi.
Duman, projenin 4 yıl süreceğini ve tam zamanlı 34 personel çalışacağını ifade ederek, projenin tamamlanmasıyla bugün itibarıyla motor hariç yerli olan ANKA'nın tamamen yerli hale geleceğine dikkati çekti.
Konuşmaların ardından protokol, Murad Bayar, TEI Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Atlanel, Genel Müdür Akın Duman, Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan tarafından imzalandı.
MOTORUN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
ANKA platformunun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde modifikasyon yoluyla havacılık ve askeri standartlara uygun olarak geliştirilecek motorun, kalifikasyon ve sertifikasyon testleri dahil 4 yılda tamamlanması planlanıyor.
Motor, ANKA platformunun mekanik, elektronik arayüzüyle uyumlu olacak şekilde geliştirilip, 155 beygir güç üretecek, maksimum gücü ise 165 beygir olacak. Motorun bütün destek ekipmanlarıyla ağırlığı ise 230 kilogram olacak. Motor aynı zamanda yedekli elektronik motor kontrol sistemine de sahip bulunacak.
Geliştirilecek motor, yüksek irtifada ANKA'nın performans ve elektrik ihtiyaçlarını karşılayacak, bununla birlikte yedekli dijital motor kontrol ünitesi de bulunacak.
Proje hayata geçirilirken yurt içi firma ve kurumlarla işbirliği yapılacak, bu vesileyle yerli tedarik ve mühendislik ağı ile uzman insan altyapısı da geliştirilecek.