Anemi zihne de zarar

Abone ol

Kansızlık olarak bilinen aneminin insan zihni üzerinde de etkisi olabileceğini belirledi.

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde bulunan Anadolu Sağlık Merkezi'nin (ASM) stratejik ortağı Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacıları, halk arasında kansızlık olarak bilinen aneminin insan zihni üzerinde de etkisi olabileceğini belirledi.

Orta yaşın üzerindekiler için, aneminin en bariz özelliği olan oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin kaybı, uzun süredir halsizlik, kaslarda zayıflık ve fiziksel rahatsızlıklar ile ilişkilendirilmekteydi.

Şimdi ASM'nin stratejik ortağı Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacıları, anemi ile düşünme bozukluğu arasında bir ilişki olduğunu tespit etti. Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olarak görev yapan Dr. Paulo Chaves, yaptıkları çalışmanın, hafif aneminin orta yaşın üstündeki fertlerde görülen ve yürütücü fonksiyon bozukluğu adı verilen durum için, bağımsız bir risk faktörü oluşturabileceği fikrini desteklemekte olduğunu belirterek, "Bu iddia diğer çalışmalarla da doğrulanırsa, söz konusu hastalarda aneminin tedavi edilmesi, bu tür bilişsel kaybın engellenebilmesi için bir şans doğacağı anlamına gelebilir. Johns Hopkins araştırmacıları, bu tür bir etkiyi aramaya başladı. Çünkü, önceki çalışmalar beynin yürütücü fonksiyon adı verilen işlevindeki, problem çözme, planlama, tehlikelerin değerlendirilmesi, önemli aktivitelerin takip edilmesi, yaşa bağlı kayıpların, ferdin öz yeterliğinde gerilemeye neden olduğunu göstermişti. Genellikle, hafıza kaybı öncesinde meydana gelen yürütücü fonksiyon bozukluğu, alışveriş, yemek yapmak, ilaç almak, fatura ödemek, yürümek, vb. gibi pratiklerle gerçekleştirilen, günlük aktiviteleri sürdürme becerisini yitirme sürecinin erken bir evresinde ortaya çıkabilir" dedi.

Günün Önemli Haberleri