Anca laf üretiyorlar, çözüm bizde!

Abone ol

CHP Manisa Milletvekili Sakine ÖZ, Manisa’da çiftçilerimizin mayıs ayında yaşadığı sel ve dolu felaketi nedeniyle oluşan zararlarının aradan 2 ay geçmesine karşın henüz karşılanmadığını, çiftçilerin borcunun, ziraat odalari ve muhalefetin taleplerine rağm

İNTERNETHABER.COM- Milletvekili Sakine Öz, “borç içindeki çiftçi çözüm beklerken bir de tarla sulamasında kullandığı elektriğin kesilmesi ile karşı karşıya kaldı. GEDİZ Elektrik Dağitim AŞ, temmuz ayından itibaren bazı köy ve beldelerimizde elektrikleri kesmeye başlamıştır. Hasat zamanının yaklaştığı bu aylar, tarladaki ürünün suya en fazla ihtiyaç duyduğu dönemlerdir. Bu mevsimde suyun kesilmesi, ürünün yanmasına, çiftçimizin elindeki ürünü kaybetmesine neden olacaktır” diye konuştu.

Sakine Öz, hükümetten bu soruna duyarlı olmasını, borçlardan dolayı elektrik kesilmesine derhal son verilmesini, “sulama amaçlı elektrik borçları”nın yapılandırılmasını ya da ürünün hasat edip satılıncaya kadar çiftçi borçlarının ertelenmesini talep etti.

Sakine Öz, AKP’li Manisa milletvekillerine de bir çağrıda bulundu:

TARIM BAKANI'NI MANİSA'YA İFTARA DAVET EDİN

“Dolu afetini ilk gününden itibaren köy köy takip ettik, açılan zararları gündeme getirdik. Üreticimizin derdine çare olunması için her yola başvurduk, hükümeti göreve çağırdık. Manisa’da ve Ankara’da çalınmadık kapı, yazılmadık yazı, konuşulmadık söz bırakmadık…

Israrlı takiplerimizden sonra, Tarım Bakanının yolu Manisa’ya düştü… Yolu düştü ama Bakan Mehdi EKER, sorunlara bugüne kadar çare bulamadı, gelişi bir işe yaramadı, hükümet dolu ve sel afetine boş gözlerle baktı. Bakan EKER, köy ve beldeleri öylesine bir gezdi, umut dağıttı gitti. İki ay geçti, sonuç; elde var sıfır..!

Yapılması gerekenleri tek tek söyledik ama hem bakan, hem de AKP milletvekilleri üreticinin mağduriyetine kulaklarını tıkadı. ‘Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarını yapılandırın, elektrik ve sulama borçlarını 2 yıl faizsiz erteleyin, oluşan zararları karşılamak için TARSİM sigortalısı olma şartı aramayın, ürünü yüzde 30 değil, yüzde 10 zarar görenin de mağduriyetini giderin’ dedik, ‘verdiğimiz kanun teklifini kabul edin, sorunu birlikte çözelim, kısır siyaset gütmeyin’ diye önerdik, anca seyrettiniz..! Bugün, ortaya çıkan gerçek, ürünü zarar gören üreticinin sadece yüzde 15 kadarının TARSİM kapsamında olduğudur.

Siz, bütün bu üzücü tablo karşısında ‘bu mağduriyet nasılsa bir şekilde hallolur’ diye işi yokuşa sürdünüz ve geldiğimiz noktada bugün çiftçiyi perişan ettiniz. Manisa’da Sarıgöl, Saruhanlı, Ahmetli, Kula’nın belde ve köyleri başta olmak üzere birçok yerde bağlar, tarlalar ürünsüz kaldı, zarar haneleri doldu taştı…

Hükümet ve Bakan Mehdi EKER; uyguladığı tarım politikaları yüzünden, zaten tüm çiftçileri ‘ekemez’, borcunu ödeyemez hale getirdi. Bakan, Manisa’dan Ankara’ya dönünce verdiği tüm sözleri unuttu. Somut adım atmayı bıraktı, icraatı sıfırladı, anca laf üretti, ‘umut tacirliği’ne soyundu.

Şimdi, AKP’li Manisa Milletvekilleri gerçekten samimiyse, “Tarım Bakanı’nı Manisa’ya İftara Davet Etsinler, Yaşanan Mağduriyeti Gözleriyle Görsün”… Hasada 2 ay kalmışken, borç gırtlağa dayanmışken, istedikleri köyümüze gidelim, tek tek gezelim bağları, elektriksiz, susuz, ürünsüz, borç içinde yüzen tarlaları hep birlikte görelim…

Bakan Mehdi EKER görsün bakalım, Mayıs ayında bıraktığı umutlar, Tırazlar’da, Ortaköy’de, Gökkaya’da yeşermiş mi?”

ÜRETİCİNİN ELEKTRİĞİ KESİK

Milletvekili Sakine ÖZ, Tarım Bakanı Mehdi EKER’e, Manisa’da verdiği sözleri hatırlattı ve soru önergesiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner YILDIZ’a üreticilerin sulama elektriği sorununu şu ifadelerle aktardı:

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner YILDIZ’a çiftçilerin yaşadığı sulama elektriği mağduriyetinin aşılması adına somut önerilerimiz var… Üreticilerimiz, kesilen sulama amaçlı elektrikleri nedeniyle ürünlerini büyük ölçüde yitirme tehlikesiyle karşı karşıya. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın acilen devreye girerek sulama elektriğinde borç yapılandırmasına gitmesi gerek. Kesilen elektrikler yeniden açılırsa, üreticimiz hasat zamanına ürününü en az kayıpla yetiştirebilecek, aksi takdirde ürünün çok büyük kısmı telef olacak ve borçlar kapatılamayacak. Tarım Bakanı ve Enerji Bakanı bu soruna duyarsız kalmasın; sulama elektriğini yeniden açsın, elektrik borçlarını hasat zamanından başlayarak yapılandırsın ve Manisalı üreticimiz bir nebze rahat bir nefes alsın…”

Sakine ÖZ, hükümete “çiftçilere daha fazla mağduriyet yaşatmamalarını ve çiftçilerin ellerine gelmiş, hasata kısa bir zaman kalmış ürünlerini heba ettirmemelerini” vurguladı.

Günün Önemli Haberleri