Anayasada ilk dört madde kavgası sürüyor

Abone ol

Anayasanın “Başlangıç” ve devletin şekli, niteliği, temel ilkeleri ile değiştirilemezlik ilkesini düzenleyen ilk 4 maddesinden 3’ünde, 4 siyasi partinin kırmızı çizgileri “kalınlaştı”.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda yeniden müzakeresine başlanan anayasanın “Başlangıç” ve devletin şekli, niteliği, temel ilkeleri ile değiştirilemezlik ilkesini düzenleyen ilk 4 maddesinden 3’ünde, 4 siyasi partinin kırmızı çizgileri “kalınlaştı”.

Cumhuriyet'ten Ayşe Sayın'ın haberine göre Anayasanın Başlangıç maddelerinde AK Parti ile BDP değişiklik talep ederken CHP ile MHP’nin de bu ilkelere “dokunulmaması” konusundaki görüşleri birbirine daha yakın ancak tamamen örtüşmüyor.

ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ KAVRAMI GÖRÜŞ AYRILIĞINA YOL AÇTI

“Atatük milliyetçiliği” kavramını anayasadan çıkartmak isteyen AK Parti ve BDP bunun gerekçesini, “Atatürk bile Atatürk milliyetçisi değildi” iddiasıyla savundu.

Komisyonun önceki günkü toplantısında en kritik maddeleri oluşturan “Başlangıç ve ilk 4 madde” konusundaki derin görüş ayrılığı net olarak ortaya çıktı.

CHP'DE YİNE AYRIŞMA YAŞANDI

MHP’nin, mevcut anayasadaki, “virgülüne” bile dokunulmasını istemediği ilk 4 madde konusunda CHP’de üyeler arasındaki görüş farklılığına karşın daha “esnek” bir tutum var.

CHP’li Atilla Kart, “özüne” dokunulmamak koşuluyla, bazı yazım düzenlemeleri yapılacağını belirtirken diğer üye Süheyl Batum, mevcut hükümlerin aynen korunmasını istiyor.

Siyasi partiler arasında bu konudaki görüş ayrılığı, komisyonun önceki günkü toplantısına da yansıdı.

BDP KÜRTÇE VE DİĞER YEREL DİLLERİ İSTİYOR

BDP’nin komisyon danışmanı da olan Genel Başkan Yardımcısı Meral Daniş Beştaş, Türkiye’de halkın kullandığı diğer dillerin de anayasanın koruması altında olması gerektiğini savunarak mevcut anayasada yer alan “Atatürk milliyetçiliği, milletin bölünmez bütünlüğü” kavramlarına karşı olduklarını söyledi.

Beştaş, “Kürtlerin dilini, millet olma fikrini elinden aldınız. Bu anlayışa dayalı ilk dört maddeyi kabul etmiyoruz. Atatürk milliyetçiliğinin bu anayasada yer almasını kesinlikle doğru bulmuyoruz” dedi.

ATATÜRK "ATATÜRK MİLLİYETÇİSİ DEĞİLDİ"

AK Parti’li komisyon üyesi Mustafa Şentop ise “Atatürk milliyetçiliği” ifadesinin 1961 Anayasası’nda olmadığını belirterek “Bu, 12 Eylül ürünü. Atatürk döneminde yok. Atatürk’ün kendisi Atatürk milliyetçisi değil” dedi.

Anayasanın “başlangıç” bölümü konusunda AK Parti, CHP ve MHP önerilerinde “Türk milleti” ifadesi yer almasına karşın BDP, “Türkler, Kürtler, Araplar, Çerkezler, Lazlar, Ermeniler ile diğer tüm etnik, dini ve dilsel kimliklerden oluşan biz Türkiye halkı” ifadesine yer veriyor.

UZLAŞTIKLARI TEK HÜKÜM İSE...

4 siyasi partinin uzlaştığı tek hüküm ise 1. maddeki “Türkiye devleti bir cumhuriyettir” hükmü. En derin görüş ayrılığı ise “cumhuriyetin nitelikleri”nde ortaya çıkıyor.

Günün Önemli Haberleri