Anayasa paketine kısmi iptal kararı
Abone olAnayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa değişikliği ile ilgili kararı dün akşam saatlerinde açıkladı.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP'nin Anayasa Paketi'yle ilgili iptal kararını bugünh görüştü. Büyük bir gizlilikle yürütülen görüşme sonrası karar çıktı ve mahkeme sürpriz biçimde kararı akşam saatlerinde açıkladı.
Saat 20'de açıklanacağı duyurulan karar, yarım saatlik bir geçikme sonrası kamuoyuna duyruldu. Kameraların karşısına çıkan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, paketin tamamının iptali yönündeki başvurunun oy çokluğuyla reddedildiğinin ancak bazı maddelerindeki ibarelerin iptal edildiğini açıkladı.
CUMHURBAŞKANI'NA MÜDAHALE
Kararla birlikte Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi ve HSYK'ya üye seçimi konusundaki havuz daraltıldı.
YÜKSEK YARGININ DEDİĞİ OLDU
Anayasa Mahkemesi ve HSYK'ya üye seçimlerinde farklı alanlardan üye seçilebileceği yönündeki madde de iptal edilerek sadece hukukçular arasında seçilmesi karara bağlandı.
Kılıç, Anayasa'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılması hakkındaki Kanun'un iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi 111 milletvekilinin yaptığı başvurunun, bugün Anayasa Mahkemesi tarafından saat 09.30'da başladığı görüşme ve müzakerelerin 9,5 saatlik bir maratondan sonra karara bağladıklarını bildirdi.
Kılıç, alınan kararlarla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Başvuran davacıların, bu Anayasa paketinin tamamının şekil yönünden iptali konusundaki iddialarının tamamı reddedilmiştir. Ancak, Anayasa paketinin, anayasamızın 4. maddesinde ön görülen teklif edilemezlik yasağı kapsamında olduğu iddia edilen 8., 14., 16., 19., 22., 26. maddelerinin incelenmesine oy çokluğuyla karar verilmiş ve yapılan denetim sonunda kanunun 16. maddesiyle Anayasa Mahkemesi'nin yapısına ilişkin Anayasa'nın 146. Maddesinde yapılan değişikliğin 4. fıkrasında Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Sayıştay, Yükseköğretim Kurulu ve Baro Başkanlarının Anayasa Mahkemesi'ni gönderecekleri üyeler için yapacakları seçimlerde,her üyenin bu seçimlerde kullanacağı oyda, her üyenin ancak bir aday için oy kullanabileceğine ilişkin, tırnak içinde ifade ediyorum burayı, her üyenin yani fıkrada iptal edilen bölümü söylüyorum; 'Her üyenin ancak bir aday için oy kullanabileceğine ilişkin' bu ibare iptal edildi.
Yine kanunun 22. maddesi ile Anayasa'nın 159. maddesine yapılan düzenlemenin 3. fıkrasında yer alan 'Sayın Cumhurbaşkanı'nın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na atayacağı üyelerin iktisat ve siyasal bilim dallarıyla, üst kademe yöneticilerinden olacağına ilişkin ibare, yine bu 3. fıkradaki yine tırnak içinde söylüyorum; 'iktisat ve siyasal bilim dallarıyla', yine tırnak içinde, 'üst kademe yöneticileri' bu ibareler iptal edilmiştir. Yani geriye kalan hukuk dallarındaki öğretim üyeleri ile avukatlar arasında seçim mümkün halde devam edecektir.
Yine ayrıca Danıştay, Yargıtay, Adalet Akademisi ile adli ve idari yargı hakim ve savcılarının hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'na üye seçiminde ancak bir aday için oy kullanabileceklerine ilişkin ibare de iptal edilmiştir. Ve bu ibarelerin, yine tırnak içinde ifade ettiğim, 'ancak bir aday için oy kullanabileceklerine ilişkin' ibarelerin bu esas maddelerin dışında, geçici maddelerde de yansımaları var. oralarda da geçici maddelerde bu ibareler yer alıyordu. O maddeler içinden de , geçici maddeler içinde de bu ibareler çekilip alınmıştır, iptal edilmiştir.
Yürürlüğün durdurulmasına ilişkin istem oy birliğiyle reddedilmiştir. Kurulumuzun aldığı sonuçlar bunlardır: bu sonuçların ülkemiz için, milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum.”
Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliğindeki kısmi iptal kararı paketi mahkemeye taşıyan CHP'yi de memnun etmedi.
CHP'liler kısmi iptaller için "Sonucu etkilemeyecek bir karar" yorumu yaptı. CHP yargının siyasallaşmasına neden olduğunu ileri sürdükleri iki maddenin referandum sürecinde iptali için mücadele edecek.
Haberin ayrıntıları için TIKLAYIN