Anayasa Mahkemesi'nden son dakika seçim barajı kararı
Abone olAnayasa Mahkemesi son dakika açıkladığı kararla seçim barajının düşürülmesi başvurusunu reddetti.
Anayasa Mahkemesi son dakika açıkladığı kararla seçim
barajının düşürülmesi başvurusunu reddetti.
Anayasa Mahkemesi, Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) seçim barajıyla ilgili bireysel başvuruları konu bakımından yetkisizlik nedeniyle oy çokluğuyla reddetti.
HAŞİM KILIÇ
KATILMADI
Anayasa Mahkemesi'nin yüzde 10 seçim barajının düşürülmesine
ilişkin bireysel başvuruların ele alındığı toplantısına Mahkeme
Başkanı Haşim Kılıç katılmadı.
Kılıç, daha önce yüzde 10 barajının AYM tarafından ele alınmasına
ilişkin bazı açıklamalarda bulunmuştu. Kılıç'ın bu açıklamaları,
"ihsas-ı rey" olarak değerlendirilmişti.
NE OLMUŞTU?
AK Parti kaynakları, seçim barajı iptal başvurusunun AYM'de 5'e karşı 12 oyla reddedileceğini iddia etti. Başkan Haşim Kılıç'ın da 12 kişi arasında yer alacağı öne sürmüştü.
AK Parti ile son dönemde yıldızı barışmayan Anayasa Mahkemesi
Başkanı Haşim Kılıç'ın bilinenin aksine iptal başvurusunu
reddedeceği konuşuluyordu...
Siyaset kulislerini yakından takip eden Almonitor sitesi yazarlarından gazeteci Ömer Şahin, AYM'nin kritik kararı öncesi son gelişmeleri aktarmıştı.
BBP'nin 10 seçim barajının iptal edilmesi istemiyle yaptığı “bireysel başvuru” hakkında AYM'nin kararını vermesi bekleniyor.
Ankara'da gazeteci, iktidar ve muhalefet temsilcileriyle görüşen Şahin, çarpıcı izlenimlerini köşesinde paylaştı. İşte o yazıdan bir bölüm:
"ESASA DAİR BİR ŞEY SÖYLEYEMEM" Anayasa Mahkemesi'nin yüzde 10 seçim barajının kaldırılması için yapılan bireysel başvuruları gündemine alarak birkaç hafta içinde karar vereceğini açıklaması, siyasette "bomba" etkisi yaratmıştı. Tüm bu gelişmelerden sonra Hürriyet Gazetesi'nden Taha Akyol'a konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, başvuruda bulunan siyasi partilerin 'yüzde 10'luk seçim barajının hak ihlali olduğu tespitiyle iptal kararı verilmesini istediğini' belirterek, "Tabii şu aşamada esasa dair bir şey söyleyemem. Öncelikle halledilmesi gereken önemli usül sorunları var çünkü" açıklamasında bulunmuştu. |
5'E KARŞI 12 OYLA MEVCUT SİSTEME DEVAM İDDİASI
"Tartışmanın tarafları olan Mahkeme ve siyasi parti temsilcileri ve konuyu yakından izleyen gazeteci arkadaşlarla görüştüm. Özel bilgiler için isim vermekten kaçındıkları için özetleyerek yazıyorum. AKP‘ye göre, siyaseti dizayn için AYM kullanılmak istendi ama haberin çıkması planları bozdu. Mahkeme içerisinde böyle bir plana “direnç” olduğunu da söylüyor AKP sözcüleri. Sayı bile vererek, “5’e karşı 12 oyla” iptal başvurusunun reddedileceğini söylüyorlar. Haşim Kılıç’ın da bu 12 isim arasında yer alacağını ekleyerek.
AYM’den hiç beklemedikleri karar çıksa bile yine seçimlere yüzde 10 barajıyla girileceğine inanıyorlar. Son sözü söyleme yetkisi olan Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nun barajsız seçime geçit vermeyeceği inancı yaygın, iktidar sözcülerinde.
CHP VE HDP'NİN BÜYÜK BEKLENTİSİ
AYM’den büyük beklentiye giren iki siyasi hareket CHP ve HDP. Anayasa Mahkemesi’nden iptal kararı çıkacağını umuyorlar. CHP böylesi bir gelişmenin AKP iktidarını sonlandıracağı ve kendisine koalisyon kapısını aralayacağını düşünüyor. HDP ise yüzde 10 stresi yaşamadan Parlamento'ya girme heyecanı içerisinde. AKP’nin deneyimli siyasetçileri ile genelde CHP’liler yüzde 10 barajıyla girilebilecek bir seçimde HDP’nin parlamento dışı kalacağını, bunun ülke güvenliği ve demokrasi açısından büyük risk içerdiğini söylüyor. Anayasa Mahkemesi’nden iptal bekleyenlerin bir güvencesi de HDP’yi ve Kürt siyasetini sokak yerine parlamento içinde tutma düşüncesinin kararda etkili olacağı inancı.
USÜL YÖNÜNDEN GERİ ÇEVİRECEĞİ YÖNÜNDE HAVA OLUŞMUŞ
Ankara’da AYM’nin seçim barajı başvurusunu içeriğine bile bakmaden adına “usül” denen yöntemden geri çevireceği yönünde bir hava oluşmuş durumda. Başkan Haşim Kılıç’ın görev süresi 3 ay sonra bitiyor. Kararda Başkan Kılıç’ın da oyu olacak. Beklendiği gibi olursa Anayasa Mahkemesi, seçim barajının kaldırılması görevini yasama organına bırakacak. Zaten barajın düşürülmesi konusunda MHP dışında bütün partilerin geçmişte verdiği sözler var. Bu sözlerin 2015 seçimleri sonrası hayata geçirilme olasılığı gün geçtikçe güçleniyor. Seçim barajı öyle görülüyor ki yeni Anayasa çalışmalarıyla beraber seçim sonrasında ele alınacak."