Anayasa Mahkemesi: Twitter yasağının kaldırılmalı
Abone olAnayasa Mahkemesi, Twitter’a erişim engelini ifade özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirerek oybirliğiyle yasağın kaldırılmasını istedi. Yüksek Mahkeme engelin kaldırılması için kararı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na gönderdi.
Anayasa Mahkemesi Twitter’a erişim engelini ifade özgürlüğünün
ihlali olarak değerlendirerek yasağın kaldırılmasını istedi.
Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) yerel mahkeme kararlarını gerekçe göstererek 21 Mart'ta Twitter’a erişimi engelleme kararı almıştı.
Karar uluslararası kamuoyunda da büyük tepki çekmiş, ABD Dışişleri Bakanlığı kararı “21. Yüzyılda kitap yakmak" olarak değerlendirmişti.
Muhalefet kararı yerel seçimler öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Twitter'ın kökünü kazıyaçağız" açıklaması sonrasında alındığı için eleştiriyordu. Hükümet kanadı ise Twitter'a erişimin mahkeme kararlarını uygulamadığı için engellendiğini savunuyordu.
Ankara İdare Mahkemesi, yasağın kalkması yönündeki başvuru
üzerine TİB’in Twitter’a erişimin engellenmesi uygulamasının
yürütmesini durdurmuştu. TİB'in 26 Mart'ta alınan kararı uygulamak
için yasaya göre 30 günlük süresi ve karara itiraz hakkı
bulunuyor.
Bu arada İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaparak Twitter yasağının durdurulmasını istedi. Daha sonra aynı başvuru CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu tarafından da yapıldı.
Başvuruları ele alan Anayasa Mahkemesi, başvurucuların haklarının ihlal edildiğini, erişimin engellenmesinin, ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğine oy birliği ile karar verdi.
Yüksek Mahkeme, hak ihlalinin giderilmesi ve gereğinin yapılması için kararı, TİB ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına gönderdi.
Youtube başvurusu yolda
BBC Türkçe’ye kararı değerlendiren başvuru sahibi Yaman Akdeniz, etkin bir iç hukuk yolu olmadığı için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını söyledi.
Akdeniz, uygulamanın durdurulmasını için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını söyleyerek yüksem mahkemenin esastan karar verdiğini belirterek, "İfade özgürlüğümüzün ihlal edildiği gerekçesiyle kararın derhal kaldırılmasına karar verildi” dedi.
Akdeniz, bundan sonra kararın uygulanmaması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını belirterek, "uygulanmaması durumunda Türkiye çok farklı bir noktaya gidecektir" dedi.
Akdeniz, Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrasında benzer bir başvuruyu Youtube’a yönelik erişim engellinin kaldırılması için de yapacaklarını söyledi.