Anayasa değişikliği muhalefeti ayaklandırdı
Abone olMacaristan'da Suriyeli sığınmacılar için hafta sonu yapılan referandumun iptal edilmesine rağmen Başbakan Viktor Orban, gerekli anayasa değişikliğini yapacaklarını duyurdu. Muhalefet isi tepkili...
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Macaristan'a kimsenin
zorunlu olarak sığınmacı gönderemeyeceğini ve bu kapsamda anayasada
değişiklik yapacaklarını söyledi.
Orban, düzenlediği basın toplantısında, 2 Ekim'de sığınmacılarla ilgili gerçekleştirilen ancak katılım yüzde 50'nin altında kaldığı için geçersiz sayılan referandumda, oy kullananların yüzde 98'inin 'Hayır' dediğini söyledi.
Macar Meclisinin onayı olmaksızın AB'nin zorla Macaristan'a sığınmacı yollayamayacağını çünkü bunu egemenlik sorunu olarak gördüklerini savunan Orban, ''Anayasanın dört noktasında düzenleme yapacağız.'' şeklinde konuştu.
MUHALEFETTEN TEPKİ
Ana muhalefetteki Macaristan Sosyalist Partisi'nden yapılan
açıklamada, geçersiz halk oylaması sonuçlarına dayanarak anayasada
değişiklik yapmanın meşru olmayacağı belirtildi.
Açıklamada, ''Viktor Orban ve Fidesz geçersiz bir halk oylaması sonuçlarına dayanarak 10 milyon insanın geleceğini etkileyecek karar alamaz. Ne Orban Viktor ne de Fidesz çoğunluğun oyunu almadı. Çünkü 5 milyon insan Fidesz'in düzenlediği referanduma katılmadı. Eğer Orban Viktor ve Fidesz sadece seçime katılan azınlığın duruşunu dikkate alırsa diktatörlük yoluna girmiş olur.'' ifadelerine yer verildi.
Jobbik Partisi Genel Başkanı Gabor Vona, Macaristan'ın güvenliği açısından anayasa değişikliğini destekleyeceklerini belirterek, ''Başbakan daha önce Jobbik'in sunduğu teklifi uyguluyor. Orban Viktor, 6 aylık gecikme, 15 milyar forintlik harcama ve fiyaskoyla sonuçlanan referandum sonununda, başından beri Jobbik'in teklifinin doğru olduğunu gördü.'' şeklinde konuştu.
Demokratik Koalisyonu Partisi (DK) Genel Başkan Yardımcısı Csaba Molnar ise anayasa değişikliğinin halkın isteğine karşı gelmek olduğunu dile getirerek, ''Geçersiz ve sonuçsuz referandumun mesajı açıktı. Macarlar, Orban'a hiç bir şekilde hukuki adım atması için herhangi bir görev vermedi. Bu kapsamda DK, anayasa değişikliğinin hiç bir safhasında yer almayacak.'' dedi.
AB kotaları çerçevesinde payına düşen bin 294 sığınmacıyı kabul etmek istemeyen Macaristan'da 2 Ekim'de düzenlenen referandum, katılım yüzde 50'nin altında kalarak geçersiz sayılmıştı.
Ana muhalefetteki Macaristan Sosyalist Partisi'nin yanı sıra bir çok muhalefet partisinin boykot ettiği referandumda hükümet partisi Fidesz ve muhalefetteki Jobbik, seçmenlerine, referandumda yöneltilen "AB'nin, Macar vatandaşı olmayan kişileri, Ulusal Meclisin onayı olmadan Macaristan'a yerleştirmesine karar vermesini kabul ediyor musunuz?" sorusuna "Hayır" oyu vermeleri çağrısı yapmıştı.