ANAP-DP nihayet birleşiyor

Abone ol

Merkez sağın düşman kardeşleri ANAP ve DP nihayet bu cumartesi ortak bir kongre ile birleşecek. İşte ayrıntılar



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA-
Merkez sağın yıllardır rekabet halindeki iki büyük ve ana damarı sayılan partisi, Demokrat Parti (DP) ile Anavatan partisi (ANAP) yıllar süren rekabete ve birleşme hayallerine son noktayı koyup, bütünleşiyorlar.

REKABET VE BİRLEŞME ÇABALARI BİTİYOR
Turgut Özal- Süleyman Demirel döneminde sert bir muhalefet, Mesut Yılmaz- Tansu Çiller döneminde sıkı bir karşılıklı yıpratma süreci yaşayan; Erkan Mumcu- Mehmet Ağar döneminde son dakikada rafa kaldırılan birleşme çabalarıyla hatırlanan iki parti, cumartesi ortak ve olağanüstü kongre topluyor. Bu kez sorunsuz bir bütünleşme süreci yaşayan iki parti, kongrede birleşmenin formülünü de tartışmalara yer bırakmayacak şekilde uygulayacak.

İŞTE KONGREDEKİ SİSTEM
İki partinin kongresi 31 Ekim 2009 Cumartesi günü saat 10.00'da Ankara Atatürk Spor Sarayı'nda başlayacak. Önce ANAP kongresi açılacak. Divan seçimi yapılacak. Ardından DP kongresi açılacak ve divan seçimi yapılacak. Ardından ANAP kendini fesh ve DP'ye iltihak (katılım) için karar alacak. Delegelerin oyuna sunulacak kararın oylanıp kabul edilmesinin ardından bu kez DP kongresi, ANAP'ın iltihak kararının kabulünü oylayacak. 1100 delegenin oyu ile katılımın kabuledilmesinin ardından iki parti bütünleşmiş kabul edilecek.

KOLTUK SAYISI ARTACAK
Hemen ardından Tüzük değişikliğine gidilecek. DP'nin 50 olan Genel İdare Kurulu (GİK)üye sayısı; 100'e çıkartılacak. DP'nin tüm organları ve bu organlarda görev yapan isimler için seçim yapılmayacak. Ancak arttırım kararı ile eklene boş sandalyelere ANAP'tan gelen üyeler yerleştirilecek. Bunun için seçim yapılacak. Ardından ANAP Genel Başkanı Salih Uzun ve DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un konuşmaları ve rutin, formalite niteliğindeki kongre çalışmaları yapılarak, kongre tamamlanacak.

LİDER ŞİMDİLİK CİNDORUK
Kongrede bütünleşmiş DP'nin Genel Başkanlığı için seçim yapılmayacak. Cindoruk, yeni partinin de liderliğini üstlenecek. 50 yeni koltuğa seçilen ANAP kökenliler içinde yer alacak ANAP Genel Başkanı Salih Uzun, Başkanlık Divanı'na da girecek. Uzun, Genel Başkan vekili olarak; Cindoruk'un yanında Divan üyeliğini yürütecek. 10 olan Başkanlık Divanı'ndaki koltuk sayısının arttırılması için Cindoruk'a yetki verilecek. Olası bir lider değişikliği için 1 yıl sonra yapılacak Olağan kongrenin beklenmesi gerekecek.

YILMAZ NE YAPACAK?
Perde önünde Cindoruk ve Uzun'un yürüttüğü, perde arkasında ise Mesut Yılmaz ve Süleyman Demirel'in katkı sağladığı bu sürecin temel sorularından biri; Mesut Yılmaz'ın tavrına ilişkin. 22 Temmuz seçimlerinde bağımsız Milletvekili adaylığını koyduğu sırada Anavatan Partisi üyeliğinden ayrılan olan Mesut Yılmaz da Cumartesi günü, DP üyesi olacak. 

MECLİS'TE TEMSİL EDECEK
 Yeni açılacak GİK'teki 50 koltuktan birine,oradan da Başkanlık Divanı üyeliğine geçmesi için istekler var. Ancak Yılmaz'ın bu süreçte, sade bir DP üyesi olarak partide yer alacağı ya da en fazla GİK üyesi olarak kalacağı sanılıyor. Başkanlık Divanı'nda yer alması beklenmeyen Yılmaz'ın Genel Başkan Danışmanı sıfatı alması  olasılığı da var. Yılmaz, Meclis'te DP'yi temsil edecek. Grup oluşması halinde de grup başkanı sıfatı alabilecek. Yılmaz'ın 1 yıl sonraki kongreye hazırlık yapacağı sanılıyor.

Günün Önemli Haberleri