Anadolu'da son bin yılın en tehlikeli örgütü
Abone olEnerji Bakanı Berat Albayrak, Paralel Yapı'yı 'Türklerin Anadolu'ya geldiği son bin yılda ortaya çıkmış en tehlikeli örgüt' olarak tanımladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Paralel Yapı için "Türklerin Anadolu’ya geldiği son bin yılda ortaya çıkmış en sıkıntılı, tehlikeli örgüt." dedi.
Ankara'da bir grup gazeteci ile bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bakanlığının çalışmaları ve gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Albayrak'ın önemli açıklamaları Yeni Şafak gazetesinde yer aldı.
Yeni bir enerji planı, vizyonu oluşturulmasına ilişkin çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Bakan Albayrak, “2023 vizyonu enerji arz güvenliği açısından önemli plan ve projelerimiz olacak. Onları da sizlerle inşallah paylaşacağız” dedi. Bakan Albayrak'ın değerlendirmeleri şöyle:
YENİ PROJELER GELECEK
Türkiye, bölgesinde yaşanan sıkıntılardan ciddi şekilde etkilenen bir ülke. Bunun yanında bölgesinde bu krizi en iyi yöneten ülke. Dünyada enerji endeksi gelişmişlik endeksiyle paralellik arz eder. Ekonominiz ne kadar büyürse ülkenin gelişmişlik katsayısı da o kadar büyür. Kurulu kapasitemizi 13 yılda 33 binden 73 bin megavatın üzerine taşıdık. En az 50 bin megavat daha eklememiz gerekiyor, önümüzdeki 10 yılda. Ciddi bir iş yükü, takip içindeyiz. Yasal yapısal düzenlemeler gelecek. Yeni enerji yatırımlarının yapılmasıyla ilgili özelleştirme bağlamında, yatırımlar bağlamında projeler gelecek.
ENERJİDE DE LOBİLER VAR
Piyasa özelleşmiş olsa bile yatırımları somut ve rasyonel şekilde gerçekleştirmemiz gerekiyor. 21 dağıtım bölgesinde önümüzdeki 5 yılda 18 milyar TL yatırım yapılacak. TEİAŞ'ın ise ana omurgasındaki yatırımlarla ilgili bu yılın bütçesi 2.5 milyar lira. Özellikle Marmara bölgesinde Çanakkale geçişinde büyük bir yatırım var. Türkiye'de gaz lobisi, ithal kömür lobisi, nükleer karşıtı lobi var. Lobiler haklı gerekçelerle, farklı şeyler söylüyorlarsa dinleyebiliriz ama statükocu anlayışla, 'istemezük' diye bakıyorlarsa buna farklı yaklaşırız.
Nükleer karşıtı bir lobi var. Nükleere karşıyız, kömüre karşıyız. İstemezükçü yaklaşım var. Nükleer olmazsa olmaz bizim için. Bütün dünyada 450'den fazla nükleer santral işletiliyor, 100'den fazlasının inşaatı sürüyor. Türkiye'nin nükleeri kullanmamasının ve sözde çevreci söylemlerle yapılmamasının hiçbir rasyonel tarafı yok. Fukuşima sonrası birçoğu ek güvenlik tedbirleri de ortaya konularak yapıldı. Fukuşima'ya rağmen bu kadar nükleer santral inşa edilir olması göz ardı edilebilir bir nokta değil. Kararlı bir şekilde Türkiye'yi gelecekteki durumlara hazırlamamız için nükleerden vazgeçemeyiz.
AKKUYU'DA DEVLETLER ARASI SÖZLEŞME VAR
Rusya ile devletlerarası sözleşmemiz var. Her iki taraf da sorumluluklarını yerine getiriyor. Yatırımcının gerekli yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz. Kim bunu yerine getirmezse bedelini öder. Rusya noktasında yükümlülüklere dayalı süreç devam ediyor. Oluşacak olumsuzluk süreç içinde değerlendirilir. Şu an için öyle bir şey yok.
JAPONLARLA İMZA BU YIL
Üçüncü nükleer santral üzerinde Çin seyahati hakikaten bizim için çok önemliydi. Westinghouse. Dünyanın en büyük firması, Japon sahipliğinde ABD menşeili, Çin'le de ortaklığı olan bir konsorsiyumdan söz ediyoruz. Üçüncü santralin yeriyle ilgili seçenekleri 10-15'e indirdik. Şu anda önceliğimiz bu iki santralin mevcut içerisindeki yolunu açarak, çevresel, yasal olarak hızlı şekilde tamamlayıp hızlı şekilde ortaya koymamız lazım. İkinci santralde Japonlarla ilgili bize ulaşan bir süreç yok. Konsorsiyumla ilgili yazılar yazıldı. İkinci santralde reaktörle ilgili bazı taleplerimiz oldu. Onunla ilgili yazı yazdık. Onlar dönecekler toplantı yapacağız. Bu yıl içerisinde ortaklık sözleşmesini imzalayıp yolumuza devam edeceğiz.
REJİM DEĞİL SİSTEM SORUNU VAR
Yeni Anayasa çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Bakan Albayrak, şunları kaydetti: “Türkiye'de bir rejim sorunu yok, Türkiye'de bir sistem sorunu var. Güçlü iktidar dönemlerinde büyümüş, koalisyonlar dönemlerinde kaosla karşı karşıya kalmış bir ülke. Türkiye'nin bir daha istikrarsız dönemlere dönme lüksü yok. Türkiye'nin en büyük şansı güçlü liderliğinin olması."
Albayrak; İpek Koza Grubu ile TPAO arasında Batman'da yaşanan petrol çıkarma anlaşmazlığı ile ilgili şunları kaydetti: “Bu, sadece ahlaki değil aynı zamanda hukuki bir konu. Yargı gereğini yapacak. Paralel yapı ile ilgili önümüzdeki dönemde daha yeni şeyler de çıkacaktır. Sonuna kadar takipçisi olacağız. Sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin değil, son bin yılda ortaya çıkmış en sıkıntılı, tehlikeli örgütten bahsediyoruz
PARALEL YAPI SON BİN YILIN EN TEHLİKELİ ÖRGÜTÜ
Sadece Türkiye Cumhuriyeti’nden değil Türklerin Anadolu’ya geldiği son bin yılda ortaya çıkmış en sıkıntılı, tehlikeli örgüt. Türkiye’de bu kadar güçlü bir liderlik olmasaydı, atlatılamayabilirdi.
17-25 Aralık sürecini içinden takip etmiş biri olarak söylüyorum ki Erdoğan olmasaydı, Paralel darbenin başarılı olmasının önünde hiçbir engel yoktu.
Darbenin başarılı olacağından hiç kuşkuları yoktu. Öyle ki, Başbakan için iddianameye “Dönemin Başbakanı” diye yazmışlardı. Yani devrik Başbakan...
“Örgüt lideri Recep Tayyip Erdoğan” diye iddianame düzenlemişlerdi. “Hükümete karşı harekete geçtiniz ama başarılı olacak mısınız?” diye soranlara, “Bir fiskelik canları var” yanıtını veriyorlardı. Seçilmiş bir başbakan olarak Erdoğan, 17-25 Aralık’ta kendisini değil, demokrasiyi kurtardı. Erdoğan’ı istemediğiniz zaman seçimle gönderirsiniz, ama Paralel darbe başarılı olsaydı, Fetullah Gülen’i nasıl gönderecektik?
YATIRIMCIYI KAPIDA BEKLETMEYİZ
İhale süreci, yasal süreç, izinler çok önemli. Yatırımcı geldiğinde çok net bir şekilde şunu görmek istiyor. Ben girdim aldım ama beni Ankara kapılarında süründürmeyin, bekletmeyin, oradan oraya koşturmayın. Biz mümkün olduğunca izinler noktasında birçok konuyu çözüp kamu olarak tabiri caizse kılçıksız bir şekilde yatırımcıya sunalım istiyoruz.
KÖMÜR İÇİN AYRI YASA
Dünyadaki birçok ülkede kömüre dayalı ülkelerde maden yasası değil, başlı başına bir kömür yasası var. Biz çalışmayı başlattık. Bunu da ilk fırsatta gündeme getireceğiz. Mevcut yatırımlarda metan gazı drenajı dahil, iş güvenliği ve işçi sağlığı dahil kömür üretimi konusunda müstakil bir yasa hazırlıyoruz. Dünyadaki işin güvenlik tarafıyla ilgili en yüksek standartları esas alıyoruz.
10 YIL SONRA ENERJİ İHRACI
Türkiye ciddi anlamda doğalgaz tüketen bir ülke. Bölgesel açıdan dünyada yeni bir sürece giriyoruz. Özellikle bizim bölgede yoğun bir gaz potansiyeli var. Öyle bir vizyon planlamalısınız ki bir bakarsınız Türkiye 10 sene sonra enerji ithal eden değil, ihraç eden, gaz ihraç eden bir ülke konumuna gelmiş olsun.