Anadolu Rüyası Başlamıştır

Dünya savunma sanayi alanında marka haline gelen,1970’li yılların ortasında kurulan,beş binden fazla çalışanı olan Aselsan’ın asıl kurulma amacı haberleşme cihaz ihtiyaçlarını karşılamaktı.

İsmail GÜZEL iguzel@nestech.net

Dünya savunma sanayi alanında marka haline gelen,1970’li yılların ortasında kurulan,beş binden fazla çalışanı olan Aselsan’ın asıl kurulma amacı haberleşme cihaz ihtiyaçlarını karşılamaktı.Geçtiğimiz yıllar içerisinde geliştirdiği ve ürettiği teknolojiler sayesinde sadece ülkemizin değil tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başarmıştır.Özellikle şifreleme,yerli yazılımlar ve enformasyon güvenliği alanında bir çok teknolojiye imza atan ülkemizin gözbebeği Aselsan,dünyanın önde gelen savunma sanayi şirketleri ile rekabet edecek güce gelmiştir.

Maalesef, bu kurumumuz, geçtiğimiz senelerde tüm ülkeyi yasa boğan saygın mühendislerimizin kuşkulu ölümleri ile de gündeme gelmektedir. Birçok ulusal projeler üzerinde çalışan mühendislerimiz;Hüseyin Başbilen, Halim Ünal, Evrim Yançeken, Burhanettin Volkan, Hakan Öksüz, ve Erdem Uğur’un ölümlerinin yıllardır sümen altı edilip aydınlatılmamış olması akıllara ölümlerin profesyonellikle işlenmiş cinayetler mi sorusunu getiriyor.Ölen mühendislerin ortak noktaları, askeri projeler üzerinde çalışıyor olmaları ve en önemlisi de geliştirdikleri milli yazılımlarla “uçak elektronik kontrol ana bilgisayarını” geliştiririp savaş uçaklarımızın Abd’ye bağımlı elektronik düzeneğini devre dışı bırakmış olmalarıydı.

Genç deha mühendislerimiz, milletimize itimat ve gerekli imkanlar verildiğinde neler yapabileceklerini kanıtladılar.Aselsan mühendislerimiz olağanüstü gayretlerle mükemmel projeler ortaya koymuşlardır. Devletimizin azmi ile desteğinin kesintisiz yardımı sayesinde Aselsan öncülüğünde geliştirilen savunma sanayimiz ülke gücüne güç katmıştır. Rekabet içinde olduğumuz ve ülkemizin savunma sanayi çalışmalarının durdurulacağını hesaplayan üst akıl baltayı taşa vurmuştu.Devlet aklının da devreye girmesiyle, çalışmaların durdurulması için yaptıkları planlar tutmadı. Hayatını kaybeden canların yerine geçen onlarca mühendisimiz, devir aldıkları projeleri daha yukarılara taşımışlardır.

Ülkemizin gurur kaynağı Aselsan, uluslarası pazarlarda devleşmeye, rekabet halindeki ülkelerle yarışmaya başlamıştır. 48 devletle ticari ilişkisi bulunan Aselsan’ın sattığı ürünler arasında ve TSK’nın da envanterinde yer alacak Hisar-A Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi'ni, ve vefat eden mühendislerimizin öncülüğünde geliştirilen elektronik harp sistemlerini ve elektro-optik sistemleri, gelişmiş şifreleme ve enformasyon güvenliği ürünleri, uydu haberleşme sistemleri, profesyonel haberleşme ürünleri ve kamu güvenliği sistemlerini de içermektedir.

Son yıllarda devletimizin, bilim ve teknolojik atılımları sayesesinde, çalışma ortamınında iyileştirilmesi ve özellikle ekonomisine duyulan güvenden dolayı, yıllarca yurtdışında bilim ve teknoloji alanında çalışmaları olan, daha iyi çalışma imkanlarından dolayı yurtdışına kaçan beyin göçünü tersine çevirdi. Türk bilim insanlarının memlekete dönüşü için yürütülen projeler netice vermeye başladı. Geçmiş yıllarda desteğin ve çalışma ortamının eksikliğinden dolayı yurtdışına giden bilim insanları yurda dönmeye başladı.

Vatanı,milleti,bayrağı ve devleti için hayatlarını çok erken yaşlarda kaybeden, savunma sanayimizde, teknoloji özgürlüğümüz için canlarını ortaya koyan kahraman, lider, yiğit mühendislerimiz Hüseyin Başbilen, Halim Ünsal, Evrim Yançeken, Burhanettin Volkan, Hakan Öksüz, Erdem Uğur’un ve canlarını bu davada yitiren bütün insanlarımızı hürmetle ve gönül borcu ile anıyoruz.