Anadolu motiflerinin öncüsü mozaik bulundu
Abone olAmasya’da sürdürülen kazı çalışmalarında, Anadolu motiflerinin öncüsü olduğu tahmin edilen yeni bir mozaik ortaya çıktı.<br/>Amasya Müzesi M...
Amasya’da sürdürülen kazı çalışmalarında, Anadolu motiflerinin öncüsü olduğu tahmin edilen yeni bir mozaik ortaya çıktı.
Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Yavru köyü civarındaki alanda başlattıkları ilk kazılarda şehirle özdeşleşen Amasya Elması’nın 2 bin yıl önce de meşhur olduğunu gösteren madalyonun içinde, üzerinde elmalarıyla birlikte Amasya elması ağacı ve keklik figürleri bulunan mozaiğin bulunmasının ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle sürdürülen kazılarda yeni bir mozaiğin daha ortaya çıktığını söyledi. Yeni bulunan mozaiğin önemine değinen Celal Özdemir, “Anadolu’da belki de ilk olarak antik dönem motiflerinin, özellikle geometrik süslemenin mozaikte işlendiği bir mekan ele geçirdik” dedi.
Yaklaşık 24 metrekare genişlikteki mozaiğin her bir karesinde binlerce desenin işlendiğini anlatan Müze Müdürü Özdemir, “Buradaki mozaiklere Anadolu’da daha sonra görebileceğimiz halı ve desenlerde göreceğimiz motiflerin öncüleri diyebiliriz. Anadolu’ya özgü motifler bunlar. O yüzden çok önemli. Halılarda gördüğümüz daha sonra koç başıydı. Kendine ait olan hayvan postları, değişik figürlerin burada ilk öncülerinin mozaikte taşa işlendiğini ve Anadolu’da bu geleneğin Osmanlı’da, Selçuklu’da devam ettiğini gösteriyor. Bu açıdan çok önemli” diye konuştu.
YENİ BULGULAR ÇIKABİLİR
Ortaya çıkan mozaiklerin Amasya Müzesi’ne taşınıp sergileneceği, ayrıca 5. ve 6. yüzyılda Hristiyanlar tarafından bir köy kilisesi olarak kullanıldığı tahmin edilen alanda kazıların sürdürülmesi halinde yeni bulgulara rastlanabileceği bildirildi. Hitit Üniversitesi Karadeniz Arkeolojisini Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Esra Keskin de inceleme yaptığı mozaikte sarmaşık dalı, yarım çiçek, yarım daireler şeklinde balık pulu motifi ve dalga motiflerinin de yer aldığını kaydetti.
(İHA)