Anadolu için son 900 yılın projesi

Abone ol

CEM Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Ankara'da 8 Eylül Pazar günü temeli atılacak Cami-Cemevi projesiyle ilgili konuştu.

İNTERNET HABER- CEM Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Ankara'da 8 Eylül Pazar günü temeli atılacak Cami-Cemevi projesiyle insanların bir birinin kardeşleri ve aynı Tanrı'nın kulları olduğu bilincinin geliştirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Doğan, Türkiye'de ilk kez uygulamaya geçirilecek "Cami-Cemevi Projesi" ile ilgili Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı Genel Başkanı Kemal Kaya ve Alevi dernekleri temsilcileriyle basın toplantısı düzenledi.

SON 900 YILIN PROJESİ

Merkeze aşevi de koyacaklarını dile getirirken, “Bu projeye, son yüzyılın değil, 13. asırda Anadolu’da düzen buydu, son 900 yılın projesi diyebiliriz.” diye konuştu.

Ortadoğu'nun yeni bir savaşın eşiğinde olduğunu, Suriye'de de dini farklılıkların kullanılarak halkın birbirine düşürüldüğünü, bu olayların Türkiye'ye de sıçratılmasının ihtimali bulunduğunu ifade eden Doğan, şunları kaydetti:

"Bu projeyle Türkiyemizde Müslümanların Şii-Sünni yerine Alevi-Sünni olarak yer değiştirmesi ve bir çatışmaya gidilmesinin önlenmesi açısından en önemli faktör Sünniler ile Alevilerin bi rbirlerini tanımalarının ve Osmanlı hanedanlığı döneminde meydana getirilmiş olan önemli ayrım faktörünün etkisini yitirerek, insanların bir birlerinin kardeşleri olduğu bilincinin, aynı Tanrı'nın kulları olduğu bilincinin geliştirilmesi hedef alınmıştır. Yani Sünni kesim, Sünni kardeşlerimiz Tanrı ile buluşmalarını 'cami' dediğimiz bir mekanda daha rahat sağlayabiliyorlarsa ona fevkalade saygı duymak gerekirdi. Alevi kesim eğer cemevlerinde müzik eşliğinde, saz eşliğinde kadın-erkek bir arada Kur'an-ı Kerim ayetlerini terenmüm etmeyi, icra etmeyi benimsiyorlarsa o şekilde Tanrı'nın huzuruna çıkmayı yeğ tutuyorlarsa onlara da aynı saygının gösterilmesi gerekir. Bunun Türkiye'de mutlaka sosyal barışın sağlanması, dış müdahalenin önlenmesi açısından vazgeçilmez bir hareket, eylem olarak gerçekleştirilmesi gerektiğine inandık."

AYNI BAHÇENİN GÜLLERİ

Bir sivil toplum hareketi olarak cami ile cemevini aynı bahçenin gülleri olarak halkın istifadesine sunmayı düşündüklerini ifade eden Doğan, bugün sadece namaz kılınan, ibadet edilen yerler olan camilerin fonksiyonlarının yeni dönemin koşullarına uydurulması düşüncesine de sahip olduklarını belirtti.

İzzettin Doğan, şunları kaydetti:

"Bunu da Sayın Fetullah Gülen hoca efendiye önermiştim. Cami ile cemevini bir bahçe içinde yapalım, Aleviler için hiçbir sakıncası yok, güzel bir şey olur. Buna bir şey de ekleyelim. İnsanlar sadece camiyi günde 5 vakit namaz kıldıkları yer olarak telakki etmesinler. Bütün dinlerin hedefi, amacı mutlu insanı yaşatmaktır, bu amaçla faaliyetlerini yoğunlaştırmaktır. Camiyle cemevi arasına aşevi yapılması, aç olanların böyle bir tesiste, kendi yakınındaki cami-cemevinde karnını doyurması gerekirdi." 

Bu projeyi uygulamaya sokarken birinin diğerini alt etmesi gibi bir kaygı ve düşünce taşımadıklarını vurgulayan Doğan, Aleviler ile Sünnilerin bir birini tanımalarına imkan verecek projenin diğer ülkelere de örnek olabileceğini söyledi.

Cami ve cemevinin aralarında bir aşeviyle inşa edilmesinin Alevilerin Sünniler, Sünnilerin de Aleviler ile ilgili peşin yargılarının yıkılmasında çok önemli bir rol oynabileceğini, bu amaçla yola çıktıklarını ifade eden Doğan, "Cem Vakfı ve Alevi Vakıfları Federasyonunun imkanlarının yetersiz olması nedeniyle cemaat ile Alevi kesimin bu işe gönül verecek insanları beraberce yapacaklardır. Türk toplumuna getireceği barışı şimdiden görüyorum" dedi.

HEP ZOR KONULARIN ÜZERİNE GİTTİM

Doğan, bazı Alevi derneklerinin projeye karşı çıktığının anımsatılması üzerine, söz konusu derneklerin fonksiyonlarının karşı çıkmak olduğunu, Alevilerin "bölük pörçük" kalmasını istediklerini söyledi. Doğan, "Onların düşüncelerini saygıyla karşılıyoruz ama desteklemiyoruz. İzaha muhtaçtır" ifadesini kullandı.

"İşinizin zor olduğunu düşünüyor musunuz" sorusu üzerine ise Doğan, hep zor konuların üzerine gittiğini belirterek, "Zor olduğunu biliyorum ama Türk halkına inanıyorum" dedi. 

Doğan, projeyle ilgili olumlu tepkiler aldığını, ülkede dostluk ve barış ortamına ihtiyaç olduğunu belirtti.

İSTANBUL'DA ARSA BULUNDU

İzzettin Doğan, bir başka soru üzerine benzer projenin İstanbul'da da yapılması için gerekli arsanın bulunduğunu, 3 büyük şehirde bu tür teşebüslerin yaşama geçirilmesinin faydalı olacağını, buralarda yapılanların tüm Türkiye'ye dalga dalga yayılabileceğini söyledi.

Diğer bir soru üzerine projeyle ilgili Diyanet İşleri Başkanlığına başvuru yapmadıklarını ve izin istemediklerini bildiren Doğan, pazar günkü temel atma törenine Hükümetten de katılım olmasını beklediklerini bildirdi.

Günün Önemli Haberleri