Anadolu Ateşi Çin'i büyüledi

Abone ol

Çin’de 2013 Türk Kültür Yılı’nın resmi açılışı öncesinde Çinli izleyicilerle buluşan Anadolu Ateşi, Çinli sanatseverleri büyüledi.

Çin’in başkenti Pekin’in en önemli gösteri merkezlerinden olan Ulusal Sahne Sanatları Merkezi’nde 2 bin 500 kişinin karşısına çıkan ekip, izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.

40’ın üzerinde dansçının sahnedeki coşkulu danslarına Çinli izleyiciler de alkışlarıyla eşlik etti. Gösteride, Anadolu topraklarından farklı müzik ve dans esintileri yer aldı.

Anadolu Ateşi, geçtiğimiz hafta geleneksel takvime göre yeni yılı kutlayan Çin’de bir ilke imza atarak, her yıl ortalama 700 milyonun üzerinde kişiyi ekran başına kilitleyen Çin Merkez Televizyonu CCTV’nin Yılbaşı Gala programına katıldı.

Mustafa Erdoğan tarafından 1999 yılında kurulan Anadolu Ateşi, yıllardır Türk izleyicilerinin yanı sıra, birçok ülkedeki sanatseverlerin beğenisini kazandı. Her yılın en az altı ayını yurt içi ve yurt dışındaki turnelerle geçiren ekip, aynı zamanda bir dans okulu niteliği taşıyor.

“700 MİLYONDAN FAZLA KİŞİYE ULAŞTIK”
Anadolu Ateşi’nin başdansçısı Perit Kuban Yançatoral, Çin halkıyla 2001 yılında ilk kez tanıştıklarını ve Çin parlamentosunda dans eden ilk topluluk olduklarını belirtti. Ekipte aynı zamanda hocalık ve koreograflık görevlerini de yürüten Yançatoral, CCTV’de 700 milyonun üzerinde kişinin izlediği CCTV Yılbaşı Gala programına katıldıklarını ve hem kendileri hem de Türkiye adına gurur duyduklarını söyledi.

Anadolu Ateşi’nde dört yıldır dans eden Ilgın Su Sayman, ekip olarak Çin’e daha önce de geldiklerini ve gösterilerinin çok keyifli geçtiğini söyledi. Sayman, “Çinlilerin anlık güzel tepkileri var. Gösteri esnasında, başlarken veya bitişinde verdikleri tepkiler çok güzel. Biz de güzel tepki alınca, seyirciye bu güzel enerji olarak yansıyor. Seyircinin keyif aldığını görmek bizim için çok önemli” dedi.

CCTV canlı yayınında büyük dikkat çeken oryantal soloist Sinem Güven, Yılbaşı Galası’nın adeta bir olimpiyat organizasyonu gibi olduğunu, farklı ülkelerden birçok kişinin gösterilerde yer aldığını söyledi. Güven, “Çin’e 2005’te geldiğimizde oryantal sahnemiz daha ön plana çıktı ve sonra Çin’de de oryantal kursları yayıldı. CCTV de bizden bunu talep etti” diye konuştu.

“ÇİN’DE 2013’TE TÜRKİYE’NİN SESİ ÇOK DUYULACAK”
Türkiye’nin Pekin’deki Kültür Tanıtma Müşaviri İlknur Yiğit, Çin’de bu yıl Türk Kültür Yılı çalışmalarına başlandığına işaret etti. Anadolu Ateşi’nin CCTV yılbaşı programına tek yabancı dans grubu olarak eklemeyi başardıklarını, gösterinin Çin’de büyük dikkat çektiğini söyleyen Yiğit, “Tarihimizde 1 milyar Çinliye ulaştığımız ilk gün. Biz de bu yüzden çok sevinçliyiz. Bunu büyükelçilik olarak uzun zamandır planlıyorduk. Kültür Yılı’na çok hızlı bir giriş yaptık” dedi. Yiğit, “CCTV yönetiminin 5 saatlik özel yayında yabancı bir ülke olarak sadece Türkiye'ye yer vermesi Türkiye-Çin ilişkilerinin ne denli gelişmekte olduğunun Çin halkına gösterilmesi bakımından da son derece etkin bir öneme sahiptir” diye konuştu.

Anadolu Ateşi’nin Pekin’de dört gün süren gösterilerinin Türkiye’ye olan ilgiyi pekiştirdiğini belirten Yiğit, mart ayında Kültür Yılı’nın resmi açılışının yapılacağını ve Türkiye’nin bu anlamlı yılda sesinin çok duyulacağını ifade etti.

2013 yılı ile birlikte Çin'de pek çok alanda gündemin Türkiye etrafında dönmeye başladığını söyleyen Yiğit, 2013 Çin’de Türk Kültür Yılı için Kültür Turizm Bakanlığının tanıtım faaliyetleri tırmanırken, Didier Drogba’nın Galatasaray’a transferi ve vizyona giren 007 filmi ile Türkiye’nin Çinlilerin gündeminden düşmediğini anlattı.

“GÖSTERİNİN YAPTIĞI TANITIM ÇOK ÖNEMLİ”
850 milyon Çinlinin izlediği 5 saatlik canlı yayında Anadolu Ateşi dans grubunun 4 dakika performans sergilediğine işaret eden İlknur Yiğit, 1 saniye bile reklam alınmayan yayında Türkiye reklamının mali karşılığının çok fazla olduğunu söyledi. Yiğit, reklam şirketlerinin verdikleri tekliflerden hareketle, 1 lira bile harcanmadan 4 dakika Türkiye'ye yer verilmesinin reklam değerinin 2 milyon doları bulduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin Pekin’deki Kültür Tanıtma Müşaviri Yiğit, dünyaca ünlü futbolcu Didier Drogba’nın Shanghai Shenhua takımından “Daha büyük bir takımda oynamak istediğim için Galatasaray'a gidiyorum” diyerek ayrılması üzerine, Türkiye’nin Çin’de sosyal medyanın gündemine yerleştiğine işaret etti. Yiğit, Türkiye'yi ve özellikle İstanbul'u Çinlilerin gündemine taşıyan diğer önemli bir olayın da 007 Skyfall James Bond filminin Çin'de 1 ay önce vizyona girmesi olduğunu hatırlattı.

“2013 KÜLTÜR YILI MARTTA AÇILACAK”
İki ülke liderlerinin imzaladıkları anlaşma uyarınca geçen yıl Türkiye'de Çin Kültür Yılı etkinliklerinin ardından 2013 yılında da Çin'de Türk Kültür Yılı gerçekleştirileceğini söyleyen İlknur Yiğit, mart ayında Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in katılımıyla resmi açılışın yapılacağını kaydetti.

Her Çinlinin Türkiye adını duymasını sağlayacak yazılı, görsel ve internet medyasını kullanarak yoğun bir tanıtım atağına başladıklarına işaret eden Yiğit, “Yıl boyunca devam edecek etkinlikler pek çok Çin kentinde devam edecek” dedi.

Günün Önemli Haberleri