Amos: Humus yerle bir olmuş
Abone olKızılay'ın yardım ekibiyle birlikte bir ayı aşkın zamandır abluka altındaki Humus'un Bab-ı Amr semtine giren Birleşmiş Milletler İnsanî Yardım Koordinatörü Valerie Amos bölgenin tamamen yerle bir olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü Valerie Amos, Kızılay ekipleriyle birlikte Suriye'nin Humus kentinde haftalardır saldırı altındaki Bab-ı Amr semtine gitti.
Bab-ı Amr'da yaklaşık bir saat kalan Amos, bölgenin tamamen yerle bir olduğunu söyledi.
Yardım ekipleri geçen cuma gününden bu yana bölgeye girmek için bekliyor ve girişimlerde bulunuyordu.
Ancak Suriyeli yetkililer, bölgedeki patlamamış mühimmatın tehlike yaratabileceğini söyleyerek şimdiye dek buna izin vermemişti.
Muhalif eylemcilerin kalesi olarak nitelenen Bab-ı Amr bir ayı aşkın süredir hükümet güçlerinin bombardımanına hedef oluyordu. Bombardımanda yüzlerce kişinin öldüğü öne sürülüyor.
Suriye ordusu bir ay süren abluka ardından, isyancıları bölgeden püskürttüğünü, çok miktarda silah ve mühimmat ele geçirdiğini kaydediyor.
Devlet medyası da sivillerin kente dönmeye başladıklarını bildiriyor.
Kızılay ekibinin kentte nasıl bir tabloyla karşılaştığı ve bölgeye ne kadar gıda ve ilaç ulaştırabildiği henüz belli değil.
BM İnsan Hakları Amos, günlerdir Suriye hükümetine çatışmalara sahne olan yerleşimleri erişime açma çağrısında bulunuyordu.
Muhalif eylemciler, hükümeti kente girişi erteleyerek insan hakları ihlalleri ve şiddetin izlerini silmek için zaman kazanmaya çalışmakla suçluyordu.
Suriye resmi haber ajansı SANA'ya göre Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Şam'da görüştüğü Amos'a sivillere yardım ulaştırmayı kendilerinin de istediğini ve hükümetinin Amos ve beraberindeki ekiple işbirliği yapacağını söyledi.
Amos, bugün de Suriye Kızılayı'nın başkanı Abdulrahman Attar ile görüşecek.
Valerie Amos, Suriye'yi geçen hafta ziyaret etmek istemiş, ancak isteği kabul görmemişti.
Bölgedeki gazeteciler, tank ve askerlerin şimdi isyancıların destek gördüğü bir diğer nokta olan Türkiye sınırındaki İdlib'e doğru yöneldiğini bildiriyor.
Muhalif grupların temsilcileri İdlib'den şiddetli patlama ve bombardıman sesleri geldiğini bildiriyor.
Birleşmiş Milletler tahminlerine göre, Suriye'de bir yıldır devam eden şiddet olayları 7500'ü aşkın kişinin ölümüne yol açtı. Birleşmiş Milletler bu hafta çatışmalar nedeniyle bir kaç gün içinde iki bin kişinin de Lübnan'a kaçtığını açıkladı.