Amerikalı komutan: Libya'da açmaza doğru gidiyoruz
Abone olABD Genelkurmay Başkanı Libya kuvvetlerinin önemli bir bölümünün imha edildiğini ancak ülkedeki savaşın açmaza doğru gittiğini söyledi.
Amerikan ordusunun en üst düzey komutanı Oramiral Mike Mullen, Libya kara kuvvetlerinin yüzde 30 ile 40'lık bir bölümünün hava saldırıları ile yol edilmesine rağmen ülkedeki savaşın açmaza doğru gittiğini söyledi.
ABD son olarak daha isabetli hava saldırıları düzenlenebilmesi için insansız Predator uçaklarının hava saldırılarında kullanılmasına izin verdi.
Libyalı isyancılar Şubat ayından bu yana Albay Muammer Kaddafi'nin askerlerine karşı savaşıyor; ancak fazla bir ilerleme kaydedemiyor. Hatta başta ellerinde olan bazı kentlerde denetim hükümet güçlerine geçti.
Gelinen noktada ise her iki tarafın da elinde mücadeleyi kendi lehine sonuçlandıracak vurucu bir darbe indirme olanağı bulunmuyor.
Irak'taki ABD askerlerine hitaben bir konuşma yapan Mullen ise "durumun bir açmaza doğru gittiği kesin" dedi.
Mullen, Libya muhalefetinin saflarında El Kaide unsurları yer aldığına ilişkin bir işaret olmadığını belirtti.
Ancak bu noktayı dikkatle izlediklerini söyledi.
Geçen ay bir NATO komutanı Amerikan istihbaratının isyancıların saflarında ufak El Kaide kıpırtılarına rastladığını söylemişti.
Predator'lar devreye giriyor
Libya kuvvetleri ise özellikle Misrata üzerindeki bombardımanlarını sürdürüyor.
Hükümet sözcüsü Musa İbrahim uluslararası Misrata'ya girmeye çalışmamak konusunda uyardı, böyle bir durumda "cehennemin kapılarının açılacağı" tehdidinde bulundu.
ABD alçaktan uçabilen robot uçakların, Misrata gibi meskun alanlarda Kaddafi güçlerine karşı daha hassas saldırı olanağı vererek sivil kayıp riskini azaltmasını umuyor.
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, iki Predator uçağını NATO'nun hizmetine sunduklarını belirtti. Pentagon uçakların ilk sortiler için dün havalandığını, ancak elverişsiz hava koşulları nedeniyle geri döndüğünü söyledi.
Robert Gates aldıkları kararın Libya'da yürütülen operasyonun başarısız gittiğinin kanıtı olduğu yolundaki iddiaları reddetti.
Gates, tam tersine bunun ülkesinin Libya'daki gelişmelere daha müdahil olacağını gösterdiğini vurguladı.
Libya hükümeti, Amerika Birleşik Devletleri'nin NATO operasyonu çerçevesinde ülkede silahlı insansız uçak konuşlandırma kararına tepki gösterdi.
Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid Kaim, BBC'ye yaptığı açıklamada, "İnsansız uçaklar daha fazla sivili öldürecek ve bu çok üzücü" dedi.
Halid Kaim ayrıca ülkesine daha fazla hava saldırısı düzenlenmesinin, Amerika ve NATO'nun Libya'da demokrasiyi desteklemeye çalıştıkları iddialarını zayıflatacağını söyledi.
Kaim, "Yapılan gayridemokratik, gayrimeşrudur. Umarım bu karardan dönerler" dedi.
McCain'den moral ziyareti
Bu arada Amerikalı Senatör John McCain, isyancıların kalesi durumundaki Bingazi kentini ziyaret ediyor.
McCain Şubat ayındaki isyanın başlamasından bu yana Libya'nın doğusunu ziyaret eden en üst düzey Amerikalı siyasetçi.
Cumhuriyetçilerin eski başkan adayı John McCain, isyancıların çok yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi, dünyanın Fransa ve İtalya'nın izinden giderek muhalifleri Libya'nın meşru temsilcisi olarak tanıması gerektiğini savundu.
BBC'nin Bingazi'deki muhabiri Peter Biles, isyancıların her türlü desteğe ihtiyaç duyduklarını bu nedenle McCain'in ziyaretinin moral olduğunu belirtti.
Öte yandan Libya'da kuşatma altındaki Misrata kentinden 1000'den fazla kişiyi tahliye eden gemi, isyancıların kalesi olarak görülen Bingazi'ye ulaştı.
Bu hafta içinde Misrata'dan Bingazi'ye tahhliye amacıyla giden ikinci gemide, bazıları ağır yaralı Libyalılar ve Afrika ülkelerinin yanı sıra Pakistan'dan ve Filipinler'den yüzlerce göçmen işçi bulunuyor.
Gemide Misrata'da önceki gün iki ölen iki Batılı gazetecinin cesetleri de var.
Libya'nın en büyük üçüncü kenti olan ülkenin batısındaki Misrata, Kaddafi güçlerinin kuşatması altında.
İsyancılar daha önce, Kaddafi güçleriyle giriştikleri bir çatışma sonrası, ülkenin batısında Tunus'un Duheyba kasabası yakınındaki bir sınır kapısının denetimini ele geçirdiklerini söylemişlerdi.
Görgü tanıkları, isyancıların saldırısı sonrası aralarında bazı yetkililerin de bulunduğu binlerce askerin silahlarını bırakıp Tunus'a kaçtıklarını belirtmişlerdi.
Ancak Libya hükümeti birliklerinin bölgeyi geri aldığını bildirdi.