Amerikada göçmen isyanı

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nde bugün pek çok kentte göçmenler ayaklandı!

Amerika Birleşik Devletleri'nde bugün pek çok kentte göçmenleri hedef alan yeni yasa tasarılarına karşı göçmen içşilerden oluşan binlerce kişi gösteriler düzenliyor.

"Göçmenlerin Olmadığı Bir Gün" adı verilen eylem kapsamında, bugün kaçak olsun olmasın binlerce işçi işyerlerine; göçmen çocukları da okullarına gitmiyor.

Eyleme destek verenlerden Amerikan şirketlerini boykot etmeleri ve alışveriş yapmamaları da istendi.

Los Angeles'taki gösterilere en az yarım milyon kişinin katılması beklenirken New York, Philadelphia ve güney kentlerde çeşitli eylemler planlandı.

Gün boyu mitingler, kilise toplantıları ve toplu piknikler düzenlenecek.

New York'ta insan zinciri oluşturulması, New Mexico'da restoranların eylemcilere yemek dağıtması ve ülke çapında da Latin kökenli işverenlerin işyerlerini kapalı tutması planlanıyor.

Gösterileri düzenleyenler, bunun Amerikan ekonomisindeki kaçak işgücünün önemine dikkat çekeceğini söylüyor.

Göstericiler, ülkede yaklaşık 12 milyon kaçak göçmene vatandaşlık hakkı tanınmasını istiyor.

Yeni yasa tasarısı, kaçak işçilere ve onlara istihdam sağlayanlara ağır cezalar getiriyor.

California Senatosundan destek

Öte yandan diğer kentlere nazaran en fazla kaçak işçiyi barındıran bir kent olan California'da, Eyalet Senatosu üyeleri, Cumhuriyetçi vali Arnold Schwarzennegger'in boykotun herkese zarar vereceği yolundaki açıklamalarına rağmen, "Amerika'da 2006 yılının boykotu" diye nitelendirdikleri eyleme ve göçmenlere desteklerini açıkladı.

Senato üyeleri, bu eylemin Amerikalılara, göçmenlerin gündelik yaşamlarındaki büyük katkılarını gösterme çabası olarak tanımladı.

Aralarında gıda sektöründe yer alanlar da olmak üzere pek çok şirket eyleme destek vererek, işçilerin eyleme katılmalarına olanak sağlamak amacıyla bugün kepenk kapatacaklarını duyurdu.

Ülkedeki kaçak işçilerin pek çoğu Latin kökenli ve Meksika'dan geliyor. Pek çoğu tarım sektöründe çalışıyor.

Diğerleri ise temizlik ya da çocuk bakıcılığı gibi düşük gelirli işler bulabiliyor.

Göçmenler, pek çok Amerikalının hoşlanmadığı işleri yaptıkları görüşünde.

Bazı yorumcular, bu göçmen hareketini, geçen ayki ulusal çaptaki gösterilerin gücüne bakıldığında, altmışlı yıllardaki siyah hakları için yapılan gösterilere benzetiyor.

Günün Önemli Haberleri