Amerika yerlilerinin Asya'dan göçtüğü kesinleşti
Abone olYeni Dünya’da yaşamış ilk insanlarla aynı dönemde yaşamış bir kültürün işaretlerini ortaya çıkaran arkeologlar, Amerikan yerlilerinin üç göç dalgasıyla Sibirya’dan gelen Asyalılar olduğunu kesinleştirdi.
ABD’nin British Columbia eyaletinden başlayan, Washington ve Oregon’dan geçerek California eyaletinin kuzeyine ulaşan Cascade Dağları’nın doğusundaki Paisley Mağaraları, Kuzey Amerika’nın tarihi hakkında bilinmeyen yeni bilgiler sundu.Elde edilen bulgular, son buzul çağının bitişine tanık olan ve kemik ile fildişinden yaptıkları el aletleriyle bilinen Clovis kültürünün, Yeni Dünya’da 13 bin yıl önce yaşamış tek insan topluluğu olmadığını ortaya çıkardı.
Mağaralarda bulunan birçok mızrak ucunun, farklı oyma yöntemleriyle yapıldığı görüldü. Sivri uçlu mızrakların, Clovis kültürünün ardından kullanılmaya başlandığı düşünülse de, bulunan 13 bin yıllık mızraklar bu düşüncenin tersini ortaya koydu.
SANILANDAN DAHA ESKİ TARİHLERDE YAŞADILAR
Science dergisinde yer alan araştırmaya göre, bulunan arkeolojik kalıntılar, Clovis kültüründen sonra aynı kültürün eseri olarak ortaya çıktı veya Clovis’lerden önceki dönemde var oldu. ABD’li bilim insanları, Clovis’lerin ardından gelen ve 10,500 ile 9,500 yıl önce yaşamış olan “Paleo-Indians” uygarlığının dönemini Western Stemmed Tradition (WST) olarak adlandırılıyor.Araştırma ekibinin başında yer alan Oregon Üniversitesi’nden Dennis Jenkins, “Aynı bölgede rastladığımız iki farklı teknoloji paralel gelişime işaret ediyor, ancak tek bir teknolojik evrimin sonucu değiller... Amerikalıların kıtaya yerleşim süreci hem teknolojik hem de genetik açıdan birçok farklı gruba sahne oldu” dedi.
SİBİRYA’DAN AMERİKA’YA GÖÇ AKINI
Bilim insanlarının antik eşyalar üzerinde yaptığı radyo karbon tarihleme yöntemiyle DNA kalıntıları üzerinde gerçekleştirilen analizler, Amerikalıların ilk olarak Sibirya’dan gelen göçlerle kıtada belirmeye başladığına işaret ediyor.
Jenkins ve meslektaşları, Science dergisindeki makalelerinde, Sibirya’dan Kuzey Amerika’nın içlerine izlenen göç yollarının, antik uygarlıkların teknolojilerini nasıl etkilemiş olabileceğine dair bilgi vermedi. Jenkins ve ekibi, mağaradaki kokprolit (fosilleşmiş dışkı) ve kurumuş dışkıdan elde ettikleri DNA’ların, Sibirya’nın doğusundaki Asya kökenli insanlara işaret ettiğini ortaya koydu. Clovis uygarlığı adını, bu medeniyete ait ilk kalıntıların bulunduğu New Mexico eyaletindeki bir kasabadan alıyor. Uygarlığa ait izler, 13 bin önce yaşamış insanların modern ABD’nin güneydoğusuna yerleştiğini, ardından batı ve güneybatıya ilerlediklerini gösterdi.
BULGULAR GÜÇLENİYOR
Clovis insanından önceki uygarlığa işaret eden ilk kalıntılar, Şili’deki Monte Verde bölgesinde bulunmuştu. 14 bin 600 yıl öncesine işaret eden bu kalıntıların ardından Paisley Mağaraları’ndaki ortaya çıkarılan yeni deliller, Clovis’lerin öncesine rastlayan medeniyetin izlerini güçlendirdi.
“HİPOTEZ KESİNLEŞTİ”
Araştırmada yer alamayan Texsas A&T Üniversitesi akademisyemi ve İlk Amerikanlı Yerleşimciler Merkezi direktörü Michael R. Waters, “Paisley Mağarası’nda bulunan bulguların, iki ayrı teknolojinin aynı dönemde ortaya çıktığına yönelik önemli deliller sunduğunu” söyledi.Kopenhag Üniversitesi’nden arkeolog Eske Willerslev ise iki bağımsız laboratuvarda düzenlenen deneylerin, radyo karbon tarihleme analizlerini doğruladuğunu ve Clovis’lerin öncesinde yaşamış olan insanlara işaret ettiğini belirtti.
New York Times’a açıklamada bulunan Willerslev, “Dışkılardan numune etmenin son derece zor olduğunu, geçmişte bilim insanlarının sadece anneden geçen genetik bilgileri taşıyan mitokondriyal DNA incelediklerini, ancak en son bulguların “kesinlikle” Asya’dan gelen insanlara işaret ettiğini söyledi.
Willerslev, “Mağaradan nükleer DNA elde etmeye çalışacağız... Böylece bu mağaralarda yaşamış olan insanlar hakkında çok daha kesin bilgilere ulaşabileceğiz” dedi.