Amerika aleni tehdit etti! BM'de evet diyecek olan ülkeler...

Abone ol

Dünya bugün Kudüs tasarısı oylamasında 5'ten büyük olup olmadığını gösterecek. BM Konseyi'nde 5 daimi üyeden biri olan Amerika tasarıyı veto etmişti. Kudüs tasarısı şimdi 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda oylanıyor. ABD ise açık açık oy verecek ülkeleri tehdit etti.

AMERİKA'nın Kudüs'ü İsrail'in başkenti sayan kararına karşı hazırlanan Kudüs tasarısı BM Genel Kurulunda bugün oylanıyor. Amerika tasarıya evet oyu verecek olan ülkeleri tek tek not edecek. Önce Donald Trump 'parayı keseriz' diyerek tehdit etti ardından Amerika'nın BM'deki elçisi twitter üzerinden benzer ifadeler yazdı. Nikki Haley, "Oylama sırasında ABD isimleri alacak" diye yazdı.

Haley'nin AFP Haber Ajansı'nın eline geçen BM büyükelçilerine yazdığı mektupta ise "Başkan oylamayı dikkatle izleyecek ve benden bize karşı oy veren ülkeleri bildirmemi istedi. Bu konudaki her bir oyu not edeceğiz" dediği ortaya çıktı.

DONALD TRUMP PARAYI KESERİZ : Kudüs oylaması öncesinde açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump ise oy verecek ülkeleri aleni tehdit etti. Donald Trump, "Yüz milyonlarca hatta milyarlarca dolar para alıyorlar, daha sonra bize karşı oy kullanıyorlar. Bu oyları izliyoruz. Bırakın bize karşı oy kullansınlar. Paramız bize kalır. Umrumuzda değil" dedi.

KUDÜS TASARISI KABUL EDİLİR Mİ? :  Kudüs tasarısı BM genel kurulundan önce BM güvenlik Konseyi'nin gündemine getirildi. Ancak beklendiği üzere daimi üye ABD, tasarıyı veto etti. ABD'nin vetosu nedeniyle 15 üyeli konseyden tasarı lehine 14 oy çıkmasına rağmen karar alınamadı. Bunun üzerine tasarı, BM Genel Kurulu dönem başkanı tarafından "acil özel oturuma" çağrıldı. İşte bugünkü oylama Amerika'nın veta ettiği o tasarı için. Tasarıya hayır diyecek ülkeler Amerika beslemesi olan küçük ülkeler olacak diye düşünülüyor. Tasarının kabul edileceğine kesin gözüyla bakılıyor.

BM'NİN KAÇ ÜYESİ VAR : Birleşmiş Milletler 1945 yılında dünya barışını ve güvenliğini korumak ve ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulmuş uluslararası bir örgüt. 193 üyesi olan BM’nin Genel Kurul ve Güvenlik Konseyi gibi ana organları bulunmakta. Genel Kurul, tüm üye ülkelerin temsil edildiği bir yapı iken, Güvenlik Konseyi 5 daimi 10 geçici olmak üzere 15 üye ülkeden oluşuyor. Daimi üyeler BM’nin kurucu üyeleri olan Amerika, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’dir. BM Konseyi'ndeki 5 daimi üye mutlak veto yetkisine sahipler. Biri bile oy veto etse karar geçmiyor.

KUDÜS TASARISINDA NE VAR ? : BM Genel Kurulunda oylanan tasarı "Kudüs'ün statüsünü, özelliğini ya da demografik oluşumunu değiştirecek her türlü karar ve eylemin geçersiz sayılacağına dair" bir karar. Tasarıda tüm ülkelerden Kudüs ile ilgili daha önceki BM kararlarına uymaları talep ediliyor ve bu kararlara karşı gelen herhangi bir eylem ya da önlemi tanımamaları isteniyor.

KUDÜS KARARI KABUL OLURSA NE OLACAK? : BM Genel Kurulundan çıkacak kararın bağlayıcılığı bulunmuyor ancak ABD ve İsrail'e karşı önemli bir diplomatik hamle sayılıyor. Tasarının Genel Kuruldan ezici çoğunlukla geçmesi, uluslararası platformlarda ve dünya kamuoyunda ABD ve İsrail'i baskı altına almak için önemli bir girişim olarak değerlendiriliyor.

Günün Önemli Haberleri