Amberin Zaman'dan bomba Öcalan iddiası

Amberin Zaman'dan bomba Öcalan iddiası

Abone ol

Taraf gazetesi yazarı Amberin Zaman, Abdullah Öcalan'ın HDP'nin baraj altında kalmasına izin vererek AK Parti'nin 400’e yakın vekil çıkarmasını sağlayabileceğini idda etti.

İNTERNETHABER.COM - Taraf gazetesi yazarı Amberin Zaman, 2015 seçimleriyle ilgili deneyimli bir Kürt politikacının olay yaratacak bir iddiasını köşesine taşıdı.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen deneyimli bir Kürt bir politikacının, "HDP seçimlere parti olarak girerse bunu sadece Öcalan istiyor diye yapar" dediğini söyleyen Amberin Zaman, şöyle devam etti:

O da şu: Tayyip Erdoğan’a başkanlık yolunu açmak için AK Parti’ye anayasayı tek başına değiştirecek kadar milletvekili çıkartmasını sağlamak. Çünkü bu durumda AK Parti 400’e yakın vekil çıkarır. Bunun karşılığında Öcalan’ı yeterince tatmin edecek bir şeyler verilirse, HDP baraj altında kalsa dahi sorun çıkmaz. Rojava’da PKK’den başka güç yok, ama Türkiye Suriye değil. Birkaç hafta bağırılır çağırılır sonra da unutulur.

Amberin Zaman'ın 'Kürtlerin kumarı' başlıklı bugünkü yazısı şöyle:

KÜRTLER NE YAPACAK?

Seçimlere altı ay kala baraj tartışması gittikçe alevleniyor. Ancak her ne kadar anti-demokratik olsa da 2015 seçimlerine mevcut barajla girileceği neredeyse kesin. Esas kritik soru şu. Kürt Siyasal Hareketi’nin ne yapacağı. Halkların Demokrasi Partisi (HDP) eş-başkanı Selahattin Demirtaş Kürtlerin baraja rağmen seçimlere ilk kez parti olarak gireceklerini söylüyor. Partisinin yüzde 10 barajı aşacağını iddia ediyor. Ya aşmazsa?

TÜRKİYE KAOS ORTAMINA SÜRÜKLENİR

Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş 27 Kasım tarihinde yayımlanan köşesinde konuya ilişkin çarpıcı tespitlerde bulunuyor. Aydıntaşbaş’a göre HDP, “Demirtaş’ın cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı yüzde 9,5’lerin üstüne çıkıp Meclis’e gümbür gümbür” girecek ya da yüzde 8- 9 gibi bir rakamla barajın altında kalacak. Kürtlerin Meclis dışında kalması AK Parti’ye yaramayacağı gibi Türkiye’yi bir “kaos” ortamına sürükleyebilir. “Kürtler, Rojava’da yaptıkları gibi ‘kendi yoluna gitme’ kararı alır… iktidarı son derece ürküten 6-7 Ekim olayları, seçim sonrası 6- 7 aya yayılır.” “Baraj mutlaka inmeli” diyor Aydıntaşbaş. Haklı.

ÖCALAN'IN BARAJ HESABI

Ancak meseleye farklı bakanlar da var. Kimliğinin açıklanmaması koşuluyla konuşan deneyimli bir Kürt siyasetçi bakın neler dedi: “HDP seçimlere parti olarak girerse bunu sadece Öcalan istiyor diye yapar. Öcalan barajın altında kalma riskine göze alıyorsa mutlaka bir hesabı var. O da şu: Tayyip Erdoğan’a başkanlık yolunu açmak için AKP’ye anayasayı tek başına değiştirecek kadar milletvekili çıkartmasını sağlamak. Çünkü bu durumda AK Parti 400’e yakın vekil çıkarır. Bunun karşılığında Öcalan’ı yeterince tatmin edecek bir şeyler verilirse, HDP baraj altında kalsa dahi sorun çıkmaz. Rojava’da PKK’den başka güç yok, ama Türkiye Suriye değil. Birkaç hafta bağırılır çağırılır sonra da unutulur.”

ÖNDER'İN ÖZERKLİK ÇARKI

Öcalan’ın iktidara sunduğu taslak böylesi bir pazarlığın parçası olabilir mi peki? Yoksa HDP’nin parti olarak seçime girme “tehditleri” pazarlıkta elini güçlendirmek için geliştirilen bir taktikten mi ibaret? Öcalan’la düzenli görüşen HDP heyetinde yer alan Sırrı Süreyya Önder AK Parti’nin kilit isimlerinden Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’la çarşamba günü bir araya geldi. Ardından “Taslakta özerklik de var” dedi. Ancak Akdoğan HDP’li milletvekilini Twitter hesabı üzerinden yalanlayınca Önder bu kez “Taslakta özerklik diye bir başlık yok” açıklamasında bulundu.

HDP'NİN İÇİNDE BAĞIMSIZ GİRELİM SESLERİ

Taslakta ne var peki? Süreç şeffaf yürümediği ve hakemlik yapan “üçüncü göz” olmadığı için gerçekler asla bilinmiyor. Kimi iddialara göre CHP, iktidarın oyununu bozmak için Kürtlere seçim ittifakı teklif etti. Dün görüştüğüm CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu iddiaları yalanladı. HDP’nin içinde seçimlere yeniden bağımsız katılmak için bastıranlar olduğu biliniyor.

ÖCALAN O RİSKİ GÖZE ALMAZ

Zaten Öcalan’ın HDP’nin baraj altında kalma riskini göze alacağına pek ihtimal vermiyorum. HDP’liler her ne kadar kendi parlamentolarını kursalar da HDP’li vekillerin oyun dışı kalacaklarını, Türkiye’de ve dünyada aynı ağırlıklarını koruyamayacaklarını, kendileri çalıp kendileri oynayacaklarını gayet iyi biliyordur. Ayrıca kuralları bilerek seçime girmek, sonra da ama “hile var” diye bağırmak ne denli tutarlı bir tavır olur.

Diyelim tüm bunlara rağmen HDP seçimlere parti olarak girdi, baraj altında kaldı ve gerçekten kaos çıktı. Aydıntaşbaş’ın dediği gibi bu AK Parti’ye yaramaz ama Kürtlere de yaramaz. Hele Irak Kürdistan’ında Rojava’da IŞİD gibi bir düşman ile uğraşılırken.

Batı ise ancak ucu kendine dokununca insan hakları aklına geliyor. 11 Eylül saldırılarından beri bu böyle. CIA’in bulaştığı son işkence skandalında tescillendiği üzere hak ihlallerinin kralını Batı kendisi işliyor. Tanrıkulu “Başkanlık rejiminin bu koşullarda gelmesi Türkiye’de demokrasinin sonu olur,” diyor. Ama muhalefetin bu denli beceriksizliği karşısında görünen o ki Başkanlık yetkileriyle donatılmış Erdoğan’a Türkiye de alışır. Dünya da. Ya Kürtler?

Günün Önemli Haberleri