Alzheimer tedavisinde yeni kan testi
Abone olİngiliz bilim insanları, Alzheimer hastalığının başlangıcını öngörebilecek yeni bir kan testi geliştirdi. Uzmanlar bu testin "ileriye dönük dönemli bir adım" olduğunu söylüyor.
İngiliz bilim insanları, Alzheimer hastalığın erken teşhisi için
yeni bir kan testi geliştirdi. Uzmanlar bu testin "ileriye dönük
dönemli bir adım" olduğunu söylüyor.
Araştırma kapsamında incelenen yaklaşık 1000 kişide, yüzde 87 oranında demans (bunaklık) başlangıcı olarak görülen bir dizi protein tespit edildi.
"Alzheimer's & Dementia" adlı dergide yayımlanan araştırma sonuçları, halk arasında "bunama" olarak da anılan demans hastalığı ilaçlarının gelişiminde kullanılacak.
Uzmanlar, kan testinin henüz doktorların ameliyatlarında kullanmaları için hazır olmadığı uyarısında bulunuyor.
'Hastalık çok geç keşfediliyor'
Alzheimer hastalığının önlenmesi ve tedavisine yönelik 2002-2012
yılları arasında yapılan denemelerin yüzde 99,6'sı başarısız
oldu.
Doktorlar, başarısızlığa en büyük neden olarak tedavilerin 'hastaların ilerleyen safhalarında' başlamasına bağlıyor, zira hastalık belirtileri başlangıcından yaklaşık 10 yıl sonra ortaya çıkıyor.
Araştırma ekibi, 452 sağlıklı, 229 hafif bilişsel bozukluğa sahip ve 476 Alzheimer teşhisi konulan kişide yaptıkları kan testlerindeki farklılıkları karşılaştı.
Araştırma sonunda kimin hasta olup olmadığı ve kimin gelecek bir yıl içinde hastalığa yakalanabileceği yüzde 87 doğruluk oranıyla tespit edildi.
Erken teşhis için önemli
Araştırma ekibinin başındaki isim Oxford Üniversitesi'nden Profesör Simon Lovestone, "Klinik deneylere katılacak kişileri öncekilerin aksine daha erken safhalarda belirlemek istiyoruz. Asıl amacımız bu" dedi.
Lovestone, kan testinin gelecekte ameliyatlar için de kullanılabileceğini belirtip "Tedavi olmadığı sürece, testin değeri sorgulanabilir fakat insanlar hastalıklarının ne olduğunu anlamak için kliniğe geliyor. Mevcut durumda onlara bunu söyleyemem" diye konuştu.
Lovestone, bellek sorunu yaşayıp yaşamadıklarının tespit edilmesi için hastalara 'bir yıl sonra gelmeleri' tavsiyesinde bulunmak zorunda kaldığını söylüyor.
Proteome Sciences adlı araştırma biriminden üst düzey yetkili Dr. Ian Pike, "Protein testi yapabilmek gerçekten çok büyük bir adım" diyor.
Dr. Pike'a göre "Testlerin kliniklerde rutin kullanımı için uygun olup olmadığını belirlemek için daha çok uzun zamana ve daha çok hastanın incelenmesine ihtiyacımız var. Bu süreç artık daha hızlı işleyebilir."