Altın yükselişi sürer mi?

Abone ol

Altın fiyatları ne olacak sorusuna uzmanlar net yanıt veriyor. Döviz konusunda ise piyasalar tedirgin.

Uluslararası altın fiyatlarında 2005 yılının ikinci yarısından itibaren başlayarak süren ve bundan sonra da devam etmesi beklenen artışlar enflasyon hedefini tehdit ediyor. 2005 yılındaki yüzde 7.72’lik yıllık enflasyona 0.18 puanlık katkı yapan altın fiyatlarındaki artışın, bu yılki katkısının ise en az 0.31 puan olabileceği hesaplandı.

Merkez Bankası, uluslararası altın fiyatlarındaki gelişmelerin tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) üzerindeki etkisini araştırdı. Hanehalkının altın talebinin yüksek olduğu ekonomilerden biri olan Türkiye’de altının TÜFE’de görece önemli bir ağırlığa sahip bulunduğuna dikkat çekilen araştırmada, altın fiyatlarının yurtdışı piyasalarda yüzde 15.4 arttığı 2005 yılında TÜİK tarafından TÜFE kapsamında hesaplanan altın fiyatlarındaki artışın da dolar bazında yüzde 14.5 olduğu vurgulandı.

2005 yılında yüzde 7.72 oranındaki yıllık enflasyonun 0.18 puanının, diğer bir hesaplamayla yüzde 2.31’inin tek başına altın fiyatlarından kaynaklandığı vurgulanan araştırmada, "2006 ve 2007 yıllarında yüzde 5 ve yüzde 4 gibi düşük enflasyon oranlarının hedeflendiği gözönüne alınırsa bu konunun önemi hedefe ulaşılabilirlik açısından daha da artmaktadır" denildi.
Uluslararası piyasalarda 2005 yılının ikinci yarısından itibaren belirgin oranlarda artan altın fiyatlarının 2006 yılı genelinde izleyeceği seyrin yıllık enflasyon açısından büyük önem taşıdığı belirtilen araştırmada, altın fiyatlarının ulaştığı 640 dolarlık seviyeyi yılın tümünde koruması halinde bile, altın fiyatlarının yıllık enflasyona katkısının yaklaşık 0.31 puan artırıcı etki yapacağı hesaplandı.

Yapılan araştırmaya göre halen 640 dolar civarında bulunan altın fiyatları 660 dolara kadar çıkarsa yılık enflasyona katkısı 0.36 puan, 680 dolara çıkarsa 0.40 puan, 700 dolara çıkarsa 0.45 puan, 750 dolara çıkarsa 0.57 puan ve 800 dolara çıkarsa da 0.69 puan olacak. Başka bir hesaplamayla tek başına altın fiyatlarındaki artış, yüzde 5’lik yıllık enflasyon hedefinin yüzde 6-13’ü kadar enflasyona yol açacak.

Araştırmada bu nedenle altın fiyatlarının nasıl bir seyir izleyeceğine ilişkin değerlendirmelerin önem kazandığı belirtildi. Altının dünyada enflasyonun ivme kazanmasının beklendiği ve belirsizlik unsurlarının kur hareketlerinin öngörülebilirliğini azalttığı dönemlerde, risk çeşitlendirmesine yardımcı olacak alternatif bir yatırım aracı olarak öne çıktığı vurgulanıyor. 2005 yılında toplam dünya altın talebi içerisinde yüzde 72.9’luk bir ağırlığa sahip olan mücevher amaçlı altın talebinde yüzde 4.5 oranında artış gerçekleştiğine dikkat
çekilen araştırmada, bu artışta altının geleneksel anlamda mücevher olarak yoğun kullanıldığı Çin, Hindistan ve Orta Doğu ülkelerde yaşanan yüksek gelir artışlarının belirleyici olduğuna dikkat çekildi. 2004 yılında 2 bin 618 ton olan mücevher altın talebi geçen yıl 2 bin 736.2 tona yükseldi.
Toplam altın talebi içerisindeki payı düşük olsa da uluslararası yatırım kuruluşlarının yatırım amaçlı altın talebinde de geçen yıl yüzde 25.9 oranında artış yaşandığı vurgulandı. Yatırım amaçlı altın talebinin 599.6 ton olduğu 2005 yılında ayrıca endüstriyel altın talebinin yüzde 2.1 artarak 419 tona yükseldiği belirtildi.

FİYATLARDAKİ YÜKSELİŞ SÜRER
Raporda, altın fiyatlarındaki artış eğiliminin bu yıl mart ayı sonundan itibaren keskinleşmesinin, altına olan talebin yatırım kaynaklı olduğunu düşündürdüğü bildirildi. Gelişmiş ülkelerde enflasyonist baskıların artması, küresel dengesizlikleri giderici önlemlerin uygulanmasından kaçınılması ve uluslararası yatırım kuruluşlarının 2006 yılı altın fiyatı tahminlerini sürekli olarak yukarı doğru revize etmelerinin altın fiyatlarının yüksek seviyelerini koruyacağını ve hatta yükseliş eğilimini sürdürebileceğini gösterdiği belirtildi.
Araştırmada altın fiyatlarındaki artışın devam etmesinin, altın fiyatlarının 2006 yıl sonu enflasyonu üzerindeki etkisinin azımsanamayacak boyutta gerçekleşmesine yol acacağı belirtildi. Ancak bunun kısa vadeli enflasyon bekleyişleri üzerinde etkili olabileceği ve diğer sektörlere girdi oluşturmadığı için enflasyon üzerindeki ikincil etkilerinin ham petrol ve ana metal gibi diğer emtia fiyatlarına göre çok daha sınırlı olacağı vurgulandı. Merkez Bankası’nın altın fiyatlarındaki artışlardan kaynaklanan enflasyon değişimlerine bu aşamada tepki vermeyeceği de belirtildi.


Günün Önemli Haberleri