Altın Tavsiyeler

Üniversite öğrencileri için finansal hayata 1-0 önde başlama tüyolarım...

Özlem DENİZMEN ozlem-d@internethaber.com

Hemen altın al/sat tavsiyeleri beklemeyin. Önce altını alabilmek için okuyalım, çalışalım, biriktirelim. İşte bugün üniversite öğrencileri için finansal hayata 1-0 önde başlama tüyolarım.  Sizleri çok önemsiyorum, çünkü ilk defa ailenizden ayrı, kendi para kararlarınızı vereceksiniz. İşte size pratik 15 tavsiye;

1.Hedefle Yaşayın: Kendinize 5 senelik, 1 senelik, 1 aylık hedefler koyun. Bunları yazın.  Örnek: Okulu birincilikle bitireceğim, dört farklı sektörde yaz staji yapacağım, yazları para kazanacağım...gibi.

2.Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu kredisine dikkat: Eğitim için kredi kullanacaksanız, bunu yerinde ve hesaplı kullanın. Unutmayın, mezun olduktan sonra bu kredileri faizi ile geri ödeyeceksiniz.

3.Kredi kart limitiniz kadar zengin değilsiniz: Kredi kartınızı her ay kapatın. Hem ayrıca siz öğrencisiniz, banka kartı almalı ve bankadaki paranız kadar harcamalısınız.

4.Bütçe arkadaşınız olsun: Okuldan bir arkadaşınızla anlaşın, her ay kira, yemek, ulaşım, kitap, okul, eğlence, telefon..nereye ne gidiyor  bir deftere yazın. Her kategoriye bir limit koyun (örneğin eğlence 100 lira), bunun üzerinde harcamayın. Sonra defteri açıp bakın kim tutturmuş. Bir saat oturup gülün, eğlenin.  Kendinizle dalga geçebilin.

5.Kaplumbağa gibi birikim yapın: Bilgisayar alacaksınız, master yapacaksınız, yurtdışına gideceksiniz, fiyakalı bir araba alacaksınız....şunu unutmayın küçük, düzenli birikim erken başlarsa, büyük birikimleri solluyor. Aynı kaplumbağa ve tavşan masalındaki gibi... Kaplumbağa, azmi ve disipliniyle küçük adımlarla kazanıyor.

6.Arkadaşlarınıza hava değil, fark atın!: Okul kafeteryasında 2 lira olan tostu, sadece daha güzel bir ortamda yer almak için 5 liraya yemeye gerek var mı? 

7.Üşenmeyin: Öğrenci indirimi olan yerlerde yiyin, için, gezin. Öğrenci kartınızı yanınızda taşıyın. Okul kitaplarını bir üst sınıftakilerden alabilirsiniz. Hatta dönem sonunda ihtiyacınız kalmadığında bu şekilde satabilirsiniz. Bankanızın ATM’si uzak diye başka banka ATM’sine ekstra ücret ödemeyin, üşenmeyin yürüyün.

8.Teknoloji esiri olmayın: Telefon tarifeniz sizin için en uygun olanı mı? Bütün gün okulda iseniz evde internet ücreti ödemeye gerek var mı? Facebookta üç saat geçirmenin size bir faydası var mı?

9.Borç almayın: Ne kadar az borç, ne kadar çok yatırım yaparsanız geleceğinizi o kadar daha güvence altında ve keyifle yaşarsınız.

10.Herşeyi yazın: Her harcamanızı yazmayı alışkanlık edinin, yazılmayan şeyler uçar gider. Otopark ücreti, kütüphane aidatı, cd kiralama ücreti gibi ufak harcamalarınızı da her akşam bütçe defterine yazın.

11.Düzenli olun: Gecikmiş araba cezası,  günü geçmiş fatura… gibi gereksiz ödemeler yapmamak için düzenli olun, kendinize hatırlatma e-postaları gönderin.

12.Çevre oluşturun: Kariyeriniz ve geleceğiniz için gerekli ilişkileri genç yaşta kurmaya başlayın. Yeni arkadaşlar edinin. Sosyal ortamlarda bulunun, kendinizi geliştirin, bu geleceğiniz için çok önemli!

13.Çalışın: Özellikle haftasonları 7-8 saat part-time çalışabileceğiniz olanaklar araştırın, emek vererek para kazanmayı hissedin. Ayrıca, gönüllü programları da inceleyin, katılın. Bir taraftan sosyal çevre, bir taraftan da kişisel gelişim sağlarsınız. Hem günümüzde topluma hizmet etmek hepimizin görevi.

14.Ortak olun: Hisse Senetleri, yatırım fonları ile tanışın. 10 liraya bile alabilirsiniz. Alın ve unutun. Türk şirketleri büyürken, sizde onlara ortak olun.

15.Anneanne testi: Çoğu zaman email alıyorum, Özlem Hanım, şu forex işine girsem mi? Özlem Hanım kafe açsam mı? Özlem abla, VOB yatırımı yapsam mı? Size bir tüyo: Anneannenize 5 dakika içinde anlatıp ikna edemeyeceğiniz hiçbirşeye girişmeyin.

Unutmayın, gençlik insanlığın sahip olduğu en büyük zenginliktir.   

Sağlık, sevgi ve para ile kalın