Altın madeni protestosu Kırgızıstan'ı karıştırdı
Abone olKırgızistan'da Kanadalı bir şirketin işlettiği altın madeni önündeki gösterilerde çatışma çıktı. Polisin göstericilere göz yaşartıcı gaz sıktığı ve her iki taraftan da yaralananlar olduğu bildirildi.
Kırgızistan'da polisin, bir altın madeni önünde toplanan göstericilere müdahale etmesiyle çatışmalar yaşandı ve madenin etrafında olağanüstü hal ilan edildi.
Başbakan Zantoro Satibaldiyev, polisin Kumtor altın madenine giden yolu kapatan göstericilere müdahale ederek 92 kişiyi tutukladığını bildirdi.
Birkaç saat sonra da göz yaşartıcı gaz kullanan polisle göstericiler arasında çatışma çıktığı yolunda haberler alındı.
Ceti Oguz'daki Kumtor madeni önünde toplanan köylüler madeni işleten Kanadalı şirketin elde ettiği gelirden daha büyük pay istiyorlar.
Günlerdir Kumtor altın madeninin önünde kamp kuran göstericilerin talep listesinde, Kanadalı Centerra Gold grubunun bölgeye yollar inşa etmesi, su boruları döşemesi, halka uzun vadeli krediler ve iş temin etmesi gibi istekler var.
Hükümet ve Centerra Gold grubuna bağlı Kumtor Gold şirketi ise yaklaşık 1000 kişinin yaptığı gösterinin sürmesi halinde madendeki üretimin aksayacağı uyarısında bulundu.
Hükümet ayrıca açıklama yaparak, madenin gelirlerinden daha fazla pay almaya çalışacağını bildirdi.
Kumtor Gold, kurulduğundan bu yana bir milyar dolar vergi ödediğini ve sosyal projelere milyonlarca dolar harcadığını söylüyor.
BBC Kırgızca'nın olay yerindeki muhabiri, çatışmalarda her iki taraftan da yaralananlar olduğunu ve 1000'den fazla kişinin başkente giden yolu kapattığını bildirdi.
Madenin elektriğini kesmeye çalışanlar hakkında da cezai işlemler başlatıldı.
Göstericiler madenin elektriğini kesmek için bir elektrik santralına girmişlerdi.
Ülkenin kuzeyinde deniz seviyesinden 4000 metre yukarıda, Issık Göl eyaletinde yer alan olan Kumtor, dünyanın en yüksekte bulunan altın madenlerinden biri.
Kırgızistan ekonomisinin candamarı olan maden, ülkenin tüm gayrısafi yurtiçi hasılasının yüzde 12'sine eşdeğerde gelir sağlıyor.
2011'de ülke ihracatının yarısı da bu madenden karşılandı.
Ancak Kanada şirketinin işletme anlaşmasını yeniden gözden geçirmek üzere kurulan resmi komisyon, şirketin ülkeye verdiği kâr payını yeterli bulmuyor.