ALS bahane vurgun şahane
Abone ol"Bir kova buz" kampanyasıyla gündeme gelen ALS hastalığından kurtulmak için yurt dışına gidenlere önemli uyarı.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Şengün, "bir kova buz" kampanyasıyla gündeme gelen ALS hastalığından kurtulmak için yurt dışında 30-80 bin lira arasında değişen ücretlerle uygulanan tuzak kök hücre tedavilerinin hiç işe yaramadığını, sakatlıklara yol açabildiğini söyledi.
Şengün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ALS'nin motor nöron hastalığı olduğunu ve beyin ile omurilikteki kasları çalıştıran sinir hücrelerinin nedeni bilinmeyen şekilde yavaş yavaş kaybıyla ortaya çıktığını anlattı.
Kaslarda erime ve sinir kaybına neden olan ALS'nin kesin bir tedavisinin olmadığını kaydeden Şengün, hastanın ömrünü 2-3 ay arasında uzatan tek bir ilacın tüm dünyada kullanıldığını açıkladı.
Amaçlarının hastalığın seyrini yavaşlatmak olduğunu dile getiren İhsan Şengün, "ALS'de bugün alternatif tedavi kesinlikle yok. Spekülasyonlar yapılıyor. Denize düşen yılana sarılır hesabı gazetelerde, televizyonlarda, sağda solda duydukları yöntemi hastalar denemek istiyor ama bu yöntemler hastaların hem sağlığına hem de ceplerine zarar veriyor" dedi.
Özellikle kök hücre tedavisinin ALS hastalarına sıkça önerildiğine değinen Şengün, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kök hücre tedavisinin bugün ALS'de yeri yoktur. Kök hücre uygulamaları da çok pahalı. Rusya veya Çin'e kök hücre tedavisi için akın akın gidenler oldu. Hastalardan 30-80 bin lira arasında çok ciddi paralar aldılar. Uygulanan tedavi hiç işe yaramadığı gibi farklı sakatlıklara da yol açabiliyor. Kök hücre tedavisini omuriliğe ya da beyne uygulayabiliyorlar. Uygulama yerlerinde travmalara ya da felç gibi sorunlara yol açıyor."
Hastaların hekimlerine söylemeden kök hücre tedavisi için yurt dışına çıktığını fakat bugüne kadar yüz güldüren bir sonuç alınamadığını bildiren Şengün, "Kök hücre uygulandıktan sonra ertesi gün hayatını kaybeden de var. Ölüm nedeninin ne olduğu konusunda da henüz bir bilgimiz yok" dedi.
40-50 YAŞ ARASINDA DAHA SIK RASTLANIYOR
ALS hastalığının yüzde 10 oranında kalıtımsal olduğunu, yüzde 90 oranında ise faktörünün bilinmediğini dile getiren İhsan Şengün, hastalığın 18-80 yaş aralığında görüldüğünü ama en sık ortaya çıktığı yaş grubunun 40-50 arası olduğunu kaydetti.
"Dünyada her yıl yeni 4 bin ALS vakası ortaya çıkıyor, Yaşam süresi eskiden 2-4 yıl arasındaydı. Ancak tıptaki gelişmeler sayesinde hastanın boğulma nedeniyle ölümünü engelleyebiliyoruz. Hastanın solunum kasları da etkilenince eskiden bir şey yapamıyorduk" diyen Prof. Şengün, tedaviyle hastalığın ilerleyişinin yavaşlatıldığını, hastanın yaşam kalitesinin de ailesinin bakımıyla daha da yükseldiğini belirtti.
ALS hastalarının internette yaptığı araştırmalarda hep en ölümcül sonuçlara ulaştığını da kaydeden İhsan Şengün, bazı hastalarda ALS'nin uzun yıllar ilerlemediğini, belli bir noktada durduğunu tespit ettiklerini açıkladı.
BİR KOVA BUZ KAMPANYASI
Amerika'da başlayan "bir kova buz" kampanyasının asıl amacının çok tanınmayan bu hastalık hakkında farkındalık yaratmak olduğuna dikkati çeken Şengün, şunları söyledi:
"Kampanya izleyebildiğimiz kadarıyla yurt dışında oldukça etkin olmuş. ALS araştırmalarında kullanılacak bağışlarda bulunulmuş. Bu araştırmalarda, hücrelerin ölüm nedeni ve tedavinin bulunması amaçlanıyor. Biz Türkiye'de bu kampanyaya katılan ünlüleri ya da komedyenleri görüyoruz ama kampanyaya ne kadar bağışladıklarını bilmiyorum."