Alparslan Türkeş 'evet' demişti

Abone ol

MHP lideri Bahçeli, anayasa değişikliğine 'Hayır' derken Alparslan Türkeş tam aksi bir tavır sergilemişti...

MHP lideri Bahçeli, anayasa değişikliğine 'Hayır' kampanyası düzenlerken Alparslan Türkeş, 82 Anayasası'nı değiştirmeye söz veren DYP-SHP koalisyonuna güvenoyu vermişti.


Haber7.com'un derlediği habere göre 12 Eylül 1980 askeri darbesinin meyvesi olan 1982 Anayasa'sının değiştirilmesi yönünde çabalar yıllardır sürse de köklü bir değişiklik yapmak bugüne kadar mümkün olmadı.

Muhalefet partileri Anayasa değişikliğine mecliste destek vermezken, referandum sürecinde de ayak diretiyor.

Meclis'teki partilerden CHP ve MHP referanduma 'Hayır' kampanyası düzenlemeye başladı. MHP'nin Başbuğu Alparslan Türkeş ise 18 yıl önce verdiği bir röportajda hükümete 12 Eylül anayasasını değiştireceği için güvenoyu vereceğini açıklamıştı.




'12 EYLÜL ÜLKÜCÜLERE HAKSIZLIK ETMİŞTİR'

Konya'da yayın yapan Sun TV'nin arşivindeki bu görüntülerde Türkeş, dönemin hükümetine güvenoyu verme gerekçesini şöyle açıklıyor; "Hükümet programında 12 Eylül'ün bütün kalıntılarını ortadan kaldıracağını taahhüt etmiştir, koalisyon protokolünde de buna önem vermiştir. 12 Eylül Türkiye'ye çok zararlı olmuştur ve MHP'liler olarak, Ülkücüler olarak bize çok haksızlık etmiş, büyük mağduriyetler getirmiştir. O bakımdan hükümetin bunu taahhüt etmiş olması bizi memnun etmiştir. Ayrıca memleketimizde istikrar bulunmasını istiyoruz. Anayasayı da değiştirip, Anayasa'daki yanlışları düzelteceklerini taahhüt ettiklerinden kendilerine güvenoyu vererek destekledik."

DYP-SHP SÖZ VERMİŞTİ

MHP lideri Alparslan Türkeş'in 1982 Anayasa'sını değiştirme sözü verdiği için desteklediği DYP-SHP koalisyonun protokolünde 'Demokratikleşme' başlığı altında yer alan ifadeler:

"(...) 12 Eylül 1980 askeri müdahalesi Türkiye'de demokratik yaşamı kesintiye uğratmıştır. 1982 Anayasası ve daha sonra yapılan iki genel seçim Türkiye'de demokratikleşme sürecine biçimsel katkılar sağlamış görünüyor iseler de rejimin normalleşmesi demokratik kurum ve kuruluşların yerleşmesi, yapay siyasî ortam ve olumsuzlukların giderilmesi mümkün olamamıştır."

"Aradan 11 yıl geçmiş olmasına rağmen 12 Eylül hukukunun başta Anayasa olmak üzere hala geçerliğini koruması, demokratikleşme yolunda çok ileri ve önemli adımlar atılması gereğini açıkça ortaya koymaktadır."

"(...) 1982 Anayasası hazırlanış, sunuluş ve kabul ediliş süreci, şartları ve içeriği ile ülkemizin demokratik gelişmesi önünde çok önemli bir engel olarak durmaktadır."

"20 Ekim 1991 Genel Seçimleri öncesi yukarıdaki düşüncelerden hareket eden hemen hemen bütün siyasî partiler, bir Anayasa değişikliği gereğini dile getirmiş, bu arada DYP ve SHP tümüyle yeni bir Anayasanın yapılması gereğinde benzer görüşler ortaya koymuşlardır.(...)"

TÜRKEŞ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ŞARTIYLA GÜVENOYU VERDİ

Protokolün devamında 82 Anayasa'sının değişme gerekliliği madde madde sıralanmıştı. MHP lideri Alparslan Türkeş, yukarıdaki taahhütleri de göz önene alarak 49. Hükümet olarak kayıtlara geçen 7. Demirel hükümetine güvenoyu verdi. 450 üyesi bulunan parlamentoda 280 kabul oyuyuyla hükümet güvenoyu alarak göreve başladı.

Günün Önemli Haberleri