Almanya’da ‘insan hakları’ gerekçesiyle fuhuş yasaklanıyor
Abone olAlmanya’da para karşlığında seks yapmanın, başka bir deyişle fuhuşun yasaklanması planlanıyor. Federal Hükümet ortaklarından sosyal demokrat SPD tarafından hazırlanan tasarıya göre, para karşılığı cinsel ilişkiye girmenin cezaya tabi tutulması hedefleniyor.
Tasarıyı hazırlayan çalışma grubu adına bir açıklama
yapan SPD milletvekillerinden Leni Breymaier,
tasarıyı ahlaki nedenlerle değil, insan hakları değerleri
gerekçesiyle gündemlerine aldıklarını söyledi ve uygulamanın
İsveç’teki yasaları örnek alacağını duyurdu.
İsveç örneği: para alana değil verene ceza
İsveç'te 1999 yılından bu yana ‘seks hizmetleri’ için para ödemek yasak, para almak ise yasak değil. Yani para ödeyen erkek cezalandırılıyor, kadın ceza almıyor. Kadınların vücutlarını pazarlamasını yasaklamayan yasa, erkeklerin kadınları ‘satın alınabilecek mal’ olarak sınıflandırarak, yararlanılmalarını cezalandırıyor. İsveç, vatandaşı olan erkekleri, yurt dışında da para karşılığında kadınlarla birlikte olmaları ve bunun saptanması durumunda da yargılayıp cezalandırıyor.
Kadınları fuhuş çetelerinden uzak tutmak planlanıyor
Almanya’da benzer bir yasanın çıkmasıyla fuhuşun tamamen
önlenemeyeceğini belirten SPD milletvekili, “Hırsızlık da suç ancak
yapılıyor. Ama yapan cezalandırılıyor” dedi ve amacın kadınları,
fuhuşla büyük paralar kazanan suç çevrelerinden uzak tutmak
olduğunu belirtti. SPD’nin koalisyon ortağı CDU/CSU Birlik
Partiler’in de para karşılığında seks yapılmasının yasaklanmasını
destekledikleri ve tasarının muhalefetin karşı olmasına rağmen
meclisten onay alabileceği tahmin ediliyor. Muhalefet partileri
Yeşiller ve Sol Parti ‘seks işçilerinin’ çalışma koşullarının
düzeltilmesini ve örneğin her yıl ücretsiz doktor kontrolünden
geçirilmelerini talep ediyor.
Kadın örgütleri: ‘Almanya’yı Avrupa’nın genelevine dönüştürdü‘
Almanya’da ‘seks işçiliği’ 2002'de yasallaştırmıştı Genelevlerine yasal işletme statüsü veren yasa, seks karşılığında para kazananları diğer mesleklerin statüsüne getirmeyi amaçlayan yasaya göre, işlerini legal olarak yapanlar sigortalı olarak çalışma ve devletin sağlık sigortası sisteminden yararlanma hakkına sahip. Özellikle kadın örgütlerinin değerlendirmeleri, yasanın amacına ulaşamadığı, tam tersine seks işçiliğini yasallaştırmanın Almanya'yı "Avrupa'nın genelevine dönüştürdüğü" şeklinde.
17 yılda seks işçisi sayısı 100 binden 400 bine çıktı
Yasa çıktığından bu yana, Almanya’da para kaşılığında seks yapanların sayısının 100 binden en az 400 bine çıktığı tahmin ediliyor. Bu konuda diğer Avrupa ülkelerine kıyasla çok daha liberal olan uygulama nedeniyle, özellikle sınırlara yakın bölgelerde aynı anda onlarca hayat kadının çalıştığı genelevler açıldığı, sektörün yıllık cirosunun ise en az 15 milyar Euro olduğu belirtiliyor. Genelevlerde çalışan kadınların tahminlere göre en az yüzde 60’ı, Doğu Avrupa, Baltık ve Doğu Avrupa vatandaşları. Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna’dan getirilen kadınların insan tacirleri tarafından çeşitli vaatlerle kandırılıp, turist vizesiyle veya ülkeye kaçak yollarla sokulduğu, fuhuş yapmaya zorlandığı ve tehdit edilerek çalıştırıldığı biliniyor. Kadın örgütleri, söz konusu kadınların 2002’de çıkan yasaya rağmen, her türlü sosyal güvenceden yoksun olduğunu ve her türlü baskıya, sömürüye ve en aşağılık muamelelere maruz kaldıklarını öne sürürek, planlanan yeni tasarının kadınların durumunu iyileştireceğini savunuyor.