Almanya: Ukrayna krizi kontrolden çıkıyor
Abone olAlmanya Dışişleri Bakanı Frank Steinmeier Doğu Ukrayna'daki krizin "kontrolden çıktığını" ve Rusya'yla bir askeri çatışmayı önlemek için durumun denetim altına alınması gerektiği uyarısında bulundu.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank Steinmeier Doğu Ukrayna'daki krizin "kontrolden çıktığını" ve Rusya'yla bir askeri çatışmayı önlemek için durumun denetim altına alınması gerektiği uyarısında bulundu.
Steinmeier'in açıklamaları Rusya'ya karşı ek ambargoların ele alınacağı AB zirvesinin arifesinde geldi.
Moskova, NATO'nun Rus askerlerinin ayrılıkçı güçlere yardım etmek için Ukrayna topraklarına geçtiği iddiasını reddediyor.
Ayrılıkçılarla Ukrayna Ordusu arasında yaşanan çatışmalarda şu ana dek 2.600 kişi öldü.
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier Ukrayna'da "zaten tehlikeli olan durumun bambaşka bir boyuta geldiğini" söyledi.
Steinmeier "Ukrayna ve Rusya arasındaki doğrudan görüşmelerin gerilimi azaltması umutlarımız suya düştü. Sınır ihlalleri yoğunlaştı ve durumun kontrolden çıkabileceği kaygıları arttı" dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da Rus birliklerinin Doğu Ukrayna'daki müdahalesinin "kabul edilemez" olduğunu söyledi.
İsveç Dışişleri Bakanrı Carl Bildt Rusya'ya açık bir mesaj gönderilmesi gerektiğini vurgularken, Hollandalı mekvidaşı Frans Timmermans Ukrayna'da Rus askerleri bulunmasının "karşılıksız kalamayacağını" belirtti.
AB zirvesinde gündem ambargolar
Brüksel'de yapılacak AB zirvesinde Rusya'ya karşı yeni ambargo kararı alınabilir.
AB ve ABD onlarca Rus yetkili, ayrılıkçı güçlerin komutanları ve Ukrayna'nın egemenliğine zarar vermekle suçlanan Rus şirketlerine karşı ambargo uyguluyor.
AB geçen ay sonu da bazı önemli ekonomik sektörlerde ambargolar koymuş, Rusya da gıda ithalatını yasaklayarak karşılık vermişti.
Rus Enerji Bakanı Ukrayna'daki krizin kış aylarında Avrupa'ya gaz sevkiyatını sekteye uğratabileceği uyarısında bulundu.
Bu arada NATO da Ukrayna'daki Rus birliklerini gösteren uydu fotoğraflarını yayımlamasının ardından Ukrayna krizinin ele alındığı acil bir toplantı yaptı.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Rusya'ya gerilimin azaltılması için "acil ve doğrulanabilir adımlar atması" çağrısında bulundu.
NATO: Ukrayna'nın başvurusunu değerlendirebiliriz
Rasmussen ayrıca ittifakın Ukrayna'nın NATO üyeliği başvurusunu değerlendirebileceğini vurguladı.
Öte yandan Azov Denizi kıyısındaki stratejik liman kenti Mariupol'da şiddetli çatışmalar devam ediyor.
Ayrılıkçı güçler kenti ele geçirmeye çalışırken, Ukrayna birlikleri savunma durumunda.
İsyancılar daha önce de yakındaki Novoazovsk kentini ele geçirmişti.
Ayrılıkçıların Mariupol'a ilerleyişi Kremlin'in Rusya ve Kırım arasında karadan bir koridor oluşturmaya çalıştığı yönündeki kaygıları arttırdı.
BM: İki taraf da ihlallerde bulundu
İsyancı güçlerin daha kuzeydeki Donetsk kenti yakınlarında bazı noktalarda Ukrayna birliklerinin etrafını sardığı belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler ‘in yayımladığı raporda hem Ukrayna Ordusu, hem de ayrılıkçı güçlerin ağır insan hakları ihlallerinde bulunduğu kaydedildi.
Rapora göre ihlaller arasında kentlerde sıkışan ya da kaçmaya çalışan sivillerin hedef alınması da bulunuyor.
Raporda ayrıca 16 Temmuz ve 17 Ağustos arasındaki bir aylık dönemde her gün ortalama 36 kişinin öldüğü vurgulanıyor.