Almanya arşivlerini açıyor

Abone ol

Almanya, Nazi döneminden kalma toplama ve çalışma kamplarına ait tüm arşivleri açma kararı aldı. Kararla ilgili anlaşma bugün imzalanacak.

10 Avrupa ülkesi ve ABD arasında imzalanacak anlaşmayla Yahudi soykırımı ile ilgili önemli belgeler gün ışığına çıkacak.

Söz konusu dosyalar Almanya'nın orta kesimlerinde, eski bir SS kışlasında tutuluyor. Dosyalarda toplama ve çalışma kampları sistemlerinden gelip geçmiş olan 17 milyon kişiye dair ayrıntılı bilgiler olduğu tahmin ediliyor.

Yahudi örgütlerinin yanı sıra ABD ve İngiltere de dosyaların açılması yolunda baskı yapıyordu.
 
Her yıl belgelerin açılması için yaklaşık 150 bin başvuru alan Almanya, 19 nisanda ABD, İngiltere ve Yahudi gruplarının baskısına dayanamayarak belgeleri kullanıma açmaya karar vermişri.

Soykırım'da beş milyondan fazla Yahudi katledildi
 
İkinci Dünya Savaşı"nda, Nazi-Almanya tarafından beş milyondan fazla Yahudi gaz odalarında zehirlenerek ve kurşunlanarak katledildi. Almanya ve Avrupa Yahudileri"nin imhası 1933-1939 ve 1940-1945 olmak üzere iki dönemde gerçekleşti.
 
"Kristal Gecesi" adı verilen 9 kasım 1938 gecesinde topluca Yahudilere saldırıldı, yüze yakın insan öldürüldü ve toplu gasp gerçekleşti. Yahudiler, özellikle 1942-1944 yıllarında gaz odalarında kitlesel olarak katledildi. Auschwitz imha kampında günde ortalama 2 bin insan zehirlenip yakıldı.
 
Avrupa'daki her 10 Yahudiden 7'si öldürüldü
 
En çok kanın döküldüğü 1942 yılında yaklaşık 2.7 milyon Yahudi katledildi. Kayıtlara göre, Avrupa'da yaşayan her 10 Yahudiden 7'si sadece Yahudi oldukları gerekçesiyle Nazilerin etnik temizlik politikası çerçevesinde öldürüldü.
 
Kendilerini Ari ırk olarak gören Naziler, Yahudilerin haricinde, ikinci sınıf insan olarak gördükleri milyonlarca kişiyi de katletmekten çekinmedi.

Günün Önemli Haberleri