Almanya 3. kuşak için de acı vatan

Abone ol

Almanya'da gurbetçilerin uyum sorunu nesiller boyu sürüyor. 3. kuşak Türkler de sıkıntılı günler geçiriyor.

Almanya'ya 1960'lı yıllarda iş umuduyla giden gurbetçilerin çocuk ve torunlarının da aradan geçen yıllara rağmen uyum sorunu yaşadığı bildirildi.

Hessen Eyaleti Yeşiller Partisi Milletvekili Mürvet Öztürk, bazı ziyaret ve görüşmelerde bulunmak üzere geldiği Bursa'da, AA muhabirine, 1960'lı yıllarda Türkiye'den Almanya'ya başlayan iş göçünün yarattığı sorunların devam ettiğini söyledi.

O yıllarda iş için giden bir kişinin, aradan geçen sürede ya eşini ve çocuklarını yanına aldığını ya da Türkiye'den evlendiğini ifade eden Öztürk, Almanya'da kendi yaşamlarını içinde sıkışan bu vatandaşların ciddi uyum sorunu yaşadığını anlattı.

Hessen'de 6 milyon kişinin yaşadığını ve bunun 2 milyonunun yabancı kökenli olduğunu belirten Öztürk, 2 milyon yabancının 330 binini Türkler'in oluşturduğunu söyledi.

DİL SORUNU

Öztürk, uyum sorununa ilişkin şöyle konuştu:
''Almanya'da ikinci ve üçüncü kuşakta bu sorunun aşılacağı, entegre bir yaşam sürüleceği sanılıyordu. Beklenen tam anlamıyla gerçekleşmedi. İkinci ve üçüncü kuşakta da uyum sorunu var. Hatta üçüncü kuşakta arttı bu uyum sorunu. Dil ve eğitim sorunu var. Aradan geçen yıllara rağmen özellikle üçüncü kuşakta halen dil sorunu yaşanıyor. Almancayı yeterince konuşamamaları en büyük sorun. Bu sorun, eğitimlerinin aksamasına yol açıyor. Eğitimsiz kalan gençler, istihdamda çok geri kalıyor.''

Birçok çocuğun, ailelerinin hatası yüzünden istemedikleri bir noktada bulunduğunu belirten Öztürk, ''Birçok ailede aşırı bilinçsizlik var, eğitime önem vermeme var. Bir an önce çocuğunun çalışıp para kazanmasını istiyorlar. Bu durum üçüncü kuşak Türklerin vasıfsız işlerde çalışmasına yol açıyor. İstihdamda en alt kademede kalıyorlar. Ciddi işsizlik sorunu yaşıyorlar'' dedi.

UYUM SORUNU İLK GÜNKÜ GİBİ

Türklerden sonra bu sorunu en fazla İtalyanların yaşadığını belirten Öztürk, şunları söyledi:

''Sisteme adapte olamayan aileler, çocukları ve torunlarındaki uyum sorunu ilk günkü gibi duruyor. Bunu düzeltenler var ancak az sayıda. Tam bir Avrupalı gibi kendini eğiten, yaşayan, tatile çıkan aileler de bulunuyor. Aslına bakarsanız Türkiye'de de benzer uyum sorunu yaşanıyor. Kırsaldan büyük kentlere göç edenler de sisteme adapte olmakta zorlanıyor. Yapacağımız işbirliğiyle Hessen eyaletindeki sorunlara çözüm getirmek istiyoruz. Aslında bu sorunun sorumlusu Almanya. Yıllardır, göç alan ülke olduğunu kabul etmedi. Şimdi de karşılaştığı sorunları çözmekte güçlük çekiyor.''

Günün Önemli Haberleri