Alman Marco krizi büyüyor

Abone ol

Alman genci Marco, AB ve Türkiye arasında yeni bir krize mi neden oluyor

Geçtiğimiz nisan ayından beri bir İngiliz genç kıza cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla Antalya'da tutuklu yargılanan Alman genci Marco, AB ve Türkiye arasında yeni bir krize mi neden olacak? Alman basınında bugün yer alan haberlere göre, Avrupa Parlamentosu'nda grubu bulunan bütün partilerin temsilcileri, Komisyon'un genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'i, "adil bir yargı için" Ankara'ya baskı yapmaya çağırdı. Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel de, bugün bir açıklama yaparak, Marco ile ilgili kamuoyunda yapılan tartışmalara karşı olduğunu belirterek," Bu genç için en iyi olanı yapacağız" diye konuştu. Merkel, Marco'nun iyiliği için , bu olayın büyük siyasi tartışmalarla bağlantılı hale getirilmemesi gerektiğini" söyledi.

"Türkiye-AB ilişkilerine zarar verecek"

Alman "Osnabrücker Zeitung" gazetesi, geçtiğimiz nisan ayından beri bir İngiliz genç kıza cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla Antalya'da tutuklu yargılanan Alman genci Marco'nun, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilere zarar vereceğini iddia etti. Gazetenin haberine göre, Avrupa Parlamentosu'nda grubu bulunan tüm partilerin temsilcileri geçtiğimiz günlerde, AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn'den, Ankara'ya, 17 yaşındaki Alman genci Marco'nun adil yargılanması için çağrıda bulunmasını istedi. Gazete, Avrupa Parlamentosu'nda yapılan kapalı bir oturumda, Parlamento Başkanı Hans Gert Pöttering'i konuyla ilgili endişeleri AB Komisyonu'na iletmesi için görevlendirdiğini yazdı.

"AB hukuk sistemiyle örtüşmüyor"

Bu arada Avrupa Parlamentosu Liberal Parti grubu Başkan Yardımcısı, Alman Parlamenter Silvana Koch-Mehrin, "Marco'nun suçlu ya da suçsuz olmasının bir önem taşımadığını, 17 yaşındaki bir gencin yargılanma sürecinin devam ettiği 7 aydır bir cezaevinde tutulmasının, AB hukuk sistemi anlayışıyla örtüşmediğini" söyledi.

"Federal hükümet devrede"

Öte yandan Alman "Bild Gazetesi", Alman hükümetinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Marco ile ilgili Türkiye hakkında açılacak bir davaya destek vereceğini yazdı. Gazete kaynak bildirmeden verdiği haberinde, Marco'nun 14 Aralık'ta çıkacağı bir sonraki duruşmada salıverilmemesi halinde, Marco'nun ailesi tarafında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine açılacak davada, aileye destek vereceğini öne sürdü.

7 aydır "mahkemeye ulaşmayan" ifadeler

17 yaşındaki Alman genci Marco, nisan ayında tatil yaptığı Antalya'da İngiliz kızın ailesinin şikayeti üzerine, tatilde tanıştığı 13 yaşındaki bir İngiliz kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla tutuklanmış ve hakkında Antalya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesince "15 yaşından küçük kıza cinsel saldırı' suçlamasıyla 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Marco, Nisan ayından bu yana Antalya E tipi ceza evinde tutuklu bulunuyor ve son duruşma, tacizde bulunduğu iddia edilen genç kızın ifadelerinin henüz mahkemeye ulaşmamış olması yüzünden 14 Aralık'a ertelendi.

"Avrupa vatandaşı adil yargılanmalı"

Avrupa Parlamentosu Liberal Parti Grubu Başkan Yardımcısı Silvana Koch-Mehrin, "İnternet çağında, tanık ifadelerinin mahkemeye intikalinin bu kadar uzun sürmesine anlam veremediğini söyleyerek bunun bir "skandal" olduğunu belirtti. Koch-Mehrin, "Türkiye şayet AB'ye girmek istiyorsa, Marco gibi bir Avrupa vatandaşının adil yargılanmasını sağlayabilmelidir" dedi.

Konu AP'ye nasıl yansıyor?

Peki Alman gazetelerinde Marco davasının Türkiye-AB ilişkilerine zarar vereceği iddialar doğru mu ve Marco davası Strasbourg'u gerçekten karıştırdı mı? DW Strasbourg muhabiri Kayhan Karaca: „Marco olayı bazı Alman parlamenterler tarafından dile getirilmiş olsa da Avrupa Parlamentosu'nda konu hakkında başlatılmış resmi bir prosedür bulunmuyor. Avrupa Parlamentosu bu konuda Avrupa Birliği Komisyonuna resmi bir başvuruda bulunmuş veya Komisyona bir mektup göndermiş değil. Avrupa Parlamentosu kaynaklı resmi olmayan tek bir girişim var, o da parlamentonun Alman başkanı Hans-Gert Pöttering'in Komisyon başkanı Olli Rehn ile bugün yaptigi kisa bir telefon görüşmesi. Komisyon yetkilileri, konuyu insan hakları çerçevesinde yakından takip ettiklerini ve Türkiye'deki yargı sürecinin islemesi gerektiğini söylemekle yetiniyorlar. Gözlemciler, Komisyonun bu tavrını olaya müdahil olmak istemedigi seklinde yorumluyor."

Haber: Meltem Karagöz
Kaynak: Deutsche Welle

Günün Önemli Haberleri