Alman doktorların plasebo itirafı

Abone ol

Alman Tabipler Birliği, ülkedeki doktorların hemen hemen yarısının en başta uykusuzluk ve mide rahatsızlıkları için hastalara sahte ilaçlar yazdığını söylüyor.

Alman Tabipler Birliği'nin öncülük ettiği bir araştırma, kimi durumlarda ilaç yerine plasebo etkisi yaratan maddelerin kullanılmasının işe yaradığını ortaya koydu.

Yetkililer, zararsız sahte ilaçların ağızdan, hatta bazen iğneyle alınmasının, çok daha ucuza ve etkili sonuç verebildiğini söylüyor.

Araştırmada, plasebo etkisinin verilen hapın büyüklüğü ya da rengi dahil çok farklı faktörlere dayandığı belirtiliyor.

Bir diğer faktör ise, hastanın cebinden ne kadar paranın çıktığı. Pahalı plaseboların daha başarılı sonuçlar verdiği görüldü.

Zararsız bir madde iğneyle verilirse, hastanın iyileşme oranının özellikle yükseldiği gözlendi.

Araştırmaya göre Almanya'da doktorların hemen hemen yarısı hastalarına sadece vitamin içeren ya da şeker ve sütten ibaret plasebolar veriyor.

Plaseboların en çok uyku ve mide rahatsızlıklarında etkili olduğu görülüyor.

Araştırmada görüşleri alınan bir doktor, ''Uykusuzluk şikayeti olan bir hastaya plasebo verildiğinde işe yarıyorsa, güçlü uyku ilaçları almasından daha iyidir.'' diyor.

Almanya'da etik kurallar doktorların hastalarını aldatmasını yasaklasa da, bu konuda tıp camiasının yardımına Latince koşuyor.

Alman doktorlar plasebo etkisi yaratan maddeleri Latince isimleriyle adlandırıyorlar. Örneğin hastaya verilen reçetede ''sakarum laktis'' yazıyor.

Bunun anlamı şekerli süt demek. Eczacılar neden bahsedildiğini anlayarak hastaya plasebodan veriyor.

Araştırmacılıar, gerektiğinde gerçek ilaçlara başvurmanın önemini vurgulamakla beraber, plasebo etkisinin insan beyni ve vücudu üzerinde nasıl işlediğinin daha ayrıntılı biçimde incelenmesi ve ciddiyetle tartışılması gerektiğini söylüyorlar.

Günün Önemli Haberleri