Alman askerlerine kötü muamele iddiası
Abone olNATO kapsamında Patriot füze sistemleri için Kahramanmaraş'ta konuşlandırılan Alman askeri birliğini denetleyen parlamento rapartörü Helmut Königshaus’un raporu ülkede gündemin birinci maddesi oldu. Ayça Tolun'un haberi
NATO kapsamında Patriot füze sistemleri için Kahramanmaraş'ta konuşlandırılan Alman askeri birliğini denetleyen parlamento rapartörü Helmut Königshaus’un raporu ülkede gündemin birinci maddesi oldu.
Königshaus raporunda, Alman askerlerinin kaldığı Gazi Kışlasındaki "tuvaletlerin insanlık dışı bir kirlilik içinde olduğuna, ve tuvaletlerde sifonlarin dahi çalışmadığına“ dikkat çekiyor.
Üstelik, yine askerlerin kaldığı kışla yatakhanesinde duvarlarda küf izlerinin bulunduğunu , kışla sınırları içinde birileri tarafından vurularak öldürülen sokak köpeklerinin leşlerinin de ortada bırakıldığını ifade ediyor.
Raportör Königshaus ayrıca, Türk tarafının, Alman askerlerinin Türk meslekdaşlarıyla bir araya gelmesini engellemek için sayısız önlem aldığını, Alman askerlerinin Kahramanmaraş şehir merkezi dışında hareket etmelerinin de yine kışlanın, Türk komutanı tarafından yasaklandığını not düşüyor.
Daha önceki hafta Gazi kışlasındaki Alman askerlerini ziyaret eden ve durumu yerinde gören Alman savunma bakanı Thomas de Meziere ise bugün sürpriz bir şekilde Türk tarafını savundu.
Savunma bakanı Türk tarafını savundu
Alman savunma bakanı raporda sözü edilen olumsuz şartların "gerçek olduğunu, nitekim Kahramanaraş'taki taki ziyareti sırasında Türk tarafının önlem almasına rağmen, sözü edilen şartları kendi gözleriyle de gördüğünü, ancak durumun yine de abartılmaması gerektiğini“ söyledi.
Alman savunma Bakani de Meziere ye göre , sorun öncelikle “iki ülkenin ordu kültüründe , özellikle askerlere reva görülen yaşam ve görev şartları konusundaki anlayış farklılığından" kaynaklanıyor .
Alman savunma bakanı, "Türk tarafının Alman askerlerinin şartlarını iyileştirmek için elinden geleni yaptığını, nitekim birliğin yakın zamanda yeni binalara geçeceğini ve en azından böylelikle fizikişartların düzeleceğini" açıkladı.
Ancak Savunma bakanının bu açıklamaları, ne emrindeki Alman ordusunu ,ne muhalefeti ne de Alman kamuoyunu ikna etmişe benziyor.
Ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti lideri Sigmar Gabriel, Türkiye deki Alman askerlerinin "konaklama ve görev şartlarının kabul edilemeyeceğini ve derhal önlem alınması gerektiğini“ söyledi.
Alman ana muhalefet lideri Gabriel daha geçen hafta Kahramamaras‘ta Alman askerlerinin konuşlandığı Gazi Kışlasında incelemeler yapmış, ama bu ziyareti ne Türk ne de Alman medyasının dikkatini çekmişti.
Alman ordusundan da bugün benzer içerikte açıklamalar yapıldı ve bundan sonra "ülke dışına gönderilecek Alman askerleri için, gidilecek ülkedeki fiziki şartların askerler yola çıkmadan çok daha önce hazır hale getirilmesi“ talep edildi.
Bu arada açıklamalar birbirini takip ederken, rapordaki başka ayrıntılar da gündeme düştü.
Raporda Patriot füzelerini kullanmak üzere Kahramanmaraş’ta konuşlandırılan Alman askeri birliğiyle ilgili olarak, Türk tarafının ve de özellikle Türk kışla komutanlığının yeterince bilgilendirilmediği vurgulanıyor.
Yaka paça dışarı atılma
Bu nedenle Türk kışla komutanlığının Alman askerlerine beklenen konukseverliği göstermediği gibi, Alman askerlerini aynı kışlada bulunan Türk askerlerinden uzak tutabilmek için, raporda “itiş- kakış” olarak nitelendirilen yöntemlere başvurduğu belirtiliyor.
Türk tarafının sözkonusu muamelesine Türk asker arkadaşlarını ziyaret etmek isteyen bir Alman askerinin, Türk askerlerinin gözü önünde yaka paça dışarı atılması örnek gösteriliyor.
Raporda sözü edilen bir başka olay da ,Gazi Kışlasındaki Türk kumandanın ,Alman savunma bakanı de Meziere‘ nin ziyaretine kadar, Alman askerlerinin kendilerine ait alanlarda, Alman bayrağını ve askeri flamalarını yasaklaması .
Oysa rapora göre, uluslarası askeri işbirliği ve askeri tatbikatlar sözkonusu olduğunda , konuk askerlerin kendilerine ayrılan alanlarda kendi bayrak ve flamalarını asma hakkı askeri gelenek sayılıyor. Alman kamuoyunda, Kahramanmaraş ta konuşlandırılan Alman Patriot birliği ile ilgili olarak, hassasiyet dozunun giderek artmasında, raporda sözü edilen bir başka olay daha rol oynuyor.
Kadın askere darp
Buna göre, Almanya Savunma bakanı nin kışlayı ziyareti sırasında, kışla içindeki trafiği düzenlemekle görevli bir Alman kadın asker, makam aracında bulunan ve duruma sinirlenen bir Türk askeri yetkilisi tarafından darp edildi.
Gerek Alman, gerek Türk tarafı, durumun vahametini belli etmemeye çalıştılarsa da, Alman kadın askerin aldığı rapor, olayın ayrıntılarının yine de gün ışığına çıkmasına neden oldu.
Öte yandan Kahramanmaraş ta ki Alman askerlerinin yaşam ve görev şartlarının, Alman kamuoyu tarafından böylesine bir dikkatle izleniyor olmasının belkide en önemli nedeni, Almanya da bir süre önce mecburi askerliğin kaldırılmış olmasından da kaynaklanıyor.
Askerlik mecburiyetini kalkmasından bu yana, Alman ordusu gönüllü asker bulmakta büyük zorluk çekiyor.
Üstelik gönüllü olarak bir kaç seneliğine Alman ordusuna katılacak askerlere verilen maaşların ve kendilerine vaad edilen meslek ve üniversite eğitimi gibi, olanakların aslında gayet çekici olmasına rağmen. Bu nedenle, Alman askerlerine “içeride ve “dışarıda” yapılan muamele son dönemde giderek daha da önemsenir oldu. Özellikle Alman ordusunun askerlerini Almanya dışı görevlerde gercekten ne kadar kollayıp koruyabildiği konusu, üzerinde hassasiyetle durulan konuların en başında geliyor.