Alkollü işçinin başı büyük dertte

Abone ol

Yeni İş Güvenliği Yasa Tasarısı Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıda çalışma koşullarına ilişkin bir dizi değişiklik bulunuyor.

Tasarıya göre işyerinde hayati tehlike hisseden çalışan, gerekli tedbirler alınana kadar işten kaçınabilecek.

Aynı tasarıya eklenen 'alkollü' hal ise işçilerin işlerini kaybetmesine gerekçe olarak sunulabilecek.

Hükümet, Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nı Meclis Başkanlığı'na sundu.İş verenlere de çalışanlara da yükümlülükler getiren tasarı yasalaşırsa; işçiler hayati riskin söz konusu olduğu durumlarda işten kaçınma hakkına sahip olacak.

Bu talep İşsağlığı ve Güvenliği Kurulu tarafından da kabul görürse, çalışanlar aksaklık giderilene kadar işe gitmeyebilecek, fakat özlük hakları devam edecek.

GÜVENLİK DONANIMINI KULLANMAYAN DA SORUMLU

Düzenlemede çalışanlara yönelik bir başka önemli değişiklik ise iş donanımları ve koruyucu cihazların gereği gibi kullanmasıyla ilgili. İş veren tarafından sağlanan malzemeleri gereği gibi kullanmayan çalışanlar da olası kazalarda sorumlu tutulacak.Ayrıca, sözleşmeli olarak çalışanların iş güvenliği talepleri, gereği gibi yerine getirilmediğinde çalışanlar tek taraflı olarak iş sözleşmesini feshedebilecekler.

ALKOLLÜ İŞE GİTMEYE SON

Yeni tasarıyla daha önce işverenin inisiyatifinde olan bir durum da yasal düzenleme altına alınıyor. Yeni tasarı çalışanların, alkollü olarak işe gelmelerini yasaklıyor. Aksi hallerde işveren tarafından tazminatsız işten çıkartılabilecek.

Ancak alkollü içki üretim yerlerinde kontrol yapmakla görevli çalışanlarla, işinin gereği müşterilerle birlikte alkollü mamul tüketmek durumunda olanları bu maddenin kapsamı dışında bırakılıyor.

Günün Önemli Haberleri