Alkollü içki düzenlemesi kabul edildi

Abone ol

Alkollü içkilerin üretimi ve satışına ilişkin düzenlemeler getiren torba kanun teklifi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.<br/...

Alkollü içkilerin üretimi ve satışına ilişkin düzenlemeler getiren torba kanun teklifi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni, uzun süren görüşmelerin ardından dün gece geç saatlerde kabul etti. Teklife göre, alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamayacak. Alkollü içkileri üreten, ithal eden ve pazarlayanlar, ulusal ve uluslararası sektörel fuarlar, bilimsel yayın ve faaliyet, sektörel organizasyonlar hariç hiçbir etkinliğe ürünlerinin marka, amblem ya da işaretlerini kullanarak destek olamayacak. Alkollü içkileri üretenler, ithal edenler ve pazarlayanlar, teşvik, hediye, eşantiyon ve promosyon dağıtamayacak.

18 yaş şartı
18 yaşını doldurmayanlara alkollü içki satışı yapılamayacak. 18 yaşını doldurmayanlar, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında ve satışında istihdam edilemeyecek. Alkollü ve alkolsüz içkilerle ilgili marka, tanıtıcı ve ayırt edici her türlü isim, logo, amblem ve işaret kullanılamayacak. İçeriğinde alkol kalmış içeceklerin ambalajları üzerine içerdiği alkol miktarı, alkol tamamen alınmış ise alkolün tamamen alındığı hususu tüketiciler tarafından kolaylıkla okunabilecek şekilde yazılacak. Otoyollarda ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışı ve tüketimi yasak olacak. Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü öğretim ve eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içkilerin satışı yapılamayacak. Tütün mamulü, etil alkol, metil alkol ve alkollü içki satmak isteyenler, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan satış belgesi almak zorunda olacak. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan satış belgesi almak isteyen işletmeler, öncelikle belediye veya il özel idaresinden işyeri açma ruhsatı ya da Kültür ve Turizm Bakanlığından turizm belgesi almak zorunda olacak. Belediye veya il özel idaresi, ruhsat vermeden önce, yetkili kolluk kuvvetinin görüşünü alacak.

Nargile ve bitkisel sigara da tütün sayılıyor
Teklife göre sürücü belgesi olmayanların, sürücü belgesi geçici ya da tedbiren geri alınanların, sürücü belgesi iptal edilenlerin araç kullanarak trafiğe çıktıklarının tespiti halinde, bu kişilere bin 407 TL idari para cezası verilecek. Sürücülerin narkotik veya psikotrop maddelerin kullanılıp kullanılmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla teknik cihazlar kullanılacak. Bu tespit, solunum havası veya tükürük gibi biyolojik örnekler üzerinden yapılabilecek. Belirlenen miktarların üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında, eylemi başka bir suç oluştursa bile 700 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi 6 ay süreyle geri alınacak.
Düzenlemeyle sigara ve diğer tütün ürünlerinin, özel araçların sürücü koltuklarında da içilmesi yasaklanıyor. Tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan bitkisel nargile ve bitkisel sigara, tütün ürünü kabul edilecek. Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanunu’nun cezaları gerektiren fiillerin bir yıllık dönemde tekerrürü halinde idari para cezası bir kat, ikinci tekerrürü halinde iki kat artırılacak.
Teklifin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’nda ele alınması bekleniyor.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri