Alkol satışında muazzam artış!
Abone olTAPDK Başkanı Küçük 2003 yılından bu yana içki satışında muazzam bir artış olduğunu açıkladı.
Tartışma yaratan içki satışına sınırlama getiren
düzenlemenin mimarı ATAPDK Başkanı Mehmet Küçük son yıllarda içki
satışında inanılmaz artış olduğunu açıkladı.
2003 yılından sonra alkollü içki tüketiminde büyük bir artış olduğunu ifade eden Küçük, 2003 yılında, 500 milyon litre olan bira ve şarabın oluşturduğu fermente içki tüketiminin, 2009 yılında, 1 milyar 79 milyon litreye yükseldiğini belirtti.
Çıkardıkları yönetmeliğin ''alkollü içkide sıkıyönetim'' diye sunulmasına tepki gösteren Küçük, "Alkollü içkide ne sıkı yönetim, ne de mahalle baskısı söz konusu değil'' dedi.
Küçük, saraylardaki etkinliklerde alkol tüketilip tüketilmeyeceği konusuna da açıklık getirdi. Dolmabahçe Sarayı ve film galalarının yapıldığı yerler gibi mekânlarda içki ikramı yasak olmayacak.
BİR BARDAK SUDA FIRTINA
TAPDK Başkanı Küçük tartışma yaratan yönetmelikle ilgili AA'ya konuştu. ''Alkollü içkide mahalle baskısı söz konusu değil'' diyen Küçük, TAPDK'nın işin sosyal yönünü de dikkate alarak, alkol ve tütün piyasasını düzenlemekle görevli bir kuruluş olduğunu vurguladı. TAPDK Başkanı, Kurumun bu yöndeki görevleri bir tarafa bırakılarak, yönetmelik sonrasında bir bölümü yanlış değerlendirmelerle, ''bir bardak suda kıyametler koparıldığını'' ve Kurum'a da haksız ithamlar yöneltildiğini kaydetti.
MUAZZAM ARTIŞ
2003 yılından sonra alkollü içki tüketiminde büyük bir artış olduğunu ifade eden Küçük, 2003 yılında, 500 milyon litre olan bira ve şarabın oluşturduğu fermente içki tüketiminin, 2009 yılında, 1 milyar 79 milyon litreye yükseldiğini belirtti. Artışın büyük kısmının biradan kaynaklandığını kaydeden Küçük, şunları söyledi:
''2007 sonunda bandrol uygulamasıyla şarap sektörünün kayıt altına alınmasıyla da resmi verilerde artış meydana geldi. Ancak, yine de inanılmaz derecede bir artış var. Söz konusu dönemde distile alkollü içki tüketiminde de yüzde 50'lik bir artış görülüyor.
Ben, TAPDK'da Alkollü İçkiler Piyasası Dairesinde de uzun süre görev yaptım. O süreçte 2006 yılında, Sağlık Bakanlığının yürüttüğü bir AB toplantısına katılmıştık. Avrupa'nın tanınmış uzmanlarının da yer aldığı toplantıda, yabancı uzmanlar Türkiye'de özellikle gençler arasında, alkollü içki tüketimine dikkat çektiler ve Türkiye'de 3-4 yıl içinde gençler arasındaki alkol tüketiminin çok yoğun şekilde artacağını ifade ettiler.
AB'DEN AZ TÜKETİLİYOR AMA..
Geçtiğimiz günlerde medyada, biz de 1,4 litre olan ortalama alkol
tüketiminin, Avrupa ülkelerinde ortalama 10 litre düzeyinde olduğu
şeklinde haberler yer aldı. Ancak, Türkiye'de nüfusun yüzde 65'inin
dini inançlar, sağlık ya da diğer faktörler nedeniyle, ağzına hiç
içki koymadığı belirtiliyor. Bu veriler değerlendirilirken, nüfusun
yüzde 65'inin içki içmediği de göz önünde bulundurulmalı. 2004
yılında 292 milyon dolara satılan Tekel'in alkollü içki bölümü için
bugünlerde neredeyse 10 kat fazla değer biçilmesi de, alkol
piyasasının geldiği noktanın bir göstergesi.''
AB'DA İÇKİ SATIŞI DAHA KISITLI
TAPDK Başkanı Küçük, iddia edilenin aksine, Türkiye'de alkollü içki satışının Avrupa ve ABD'den daha kolay olduğunu savundu. ABD'de bu konuda gözlemlerde bulunduğunu anlatan Küçük, ABD'de 21 yaş altına kesinlikle alkollü içki satılamadığını, içki satışında mutlaka kimlik istendiğini, 21 yaş hesabında da ay ve günün dahi dikkate alındığını kaydetti. Küçük, "ABD, 21 yaş altı bir kişiye bile içki sattırmıyor bizim de 18 yaş altı bir kişiye dahi içki satışına taviz vermememiz gerekiyor.'' Dedi.
NEDEN 24 YAŞ SINIRI?
TAPDK Başkanı, 24 yaş tartışması konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Dünya Sağlık Örgütünün ''15-24 yaş grubunu genç olarak nitelediğini'' belirten Küçük, Efes Pilsen Rock Konseri, Efes Pilsen Blues Festivali gibi etkinliklerin de bu çerçeve içinde değerlendirildiğini bildirdi. 18 yaş dolduranlara alkollü içki satılabileceğini vurgulayan Küçük, yönetmelikte 24 yaşa kadar olan gençlerin reklam yönünden korunmasının amaçlandığını ifade etti.
İNTERNETTEN SATIŞI KONTROL ZOR
Yönetmelik ile internetten satışların da düzenlendiğini hatırlatan TAPDK Başkanı, 18 yaş altına internetten alkollü içki satışının kontrolünün hemen hemen imkansız olduğunu anlattı.
Bu nedenle, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmekte olan Torba Yasa'ya konuyla ilgili bir hüküm eklediklerini kaydeden Küçük, ''Örneğin, Ostim'deki bir dağıtıcıya telefonla sipariş verilecek. Kurye, içkiyi alıp Oran'daki adrese teslim için gittiğinde, kapıyı diyelim 9-10 yaşındaki bir kız çocuğu açacak. Mevzuata göre kuryenin içkiyi bu durumda teslim etmemesi gerekiyor. Ama bunu takip de çok zor. İşte bu nedenle, konuyu yasal bir çerçeveye oturtmak istedik'' dedi.