Ali Babacan OVP'yi açıkladı büyüme hedefini küçülttü
Abone olBaşbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2015-2017 dönemine ait Orta Vadeli Ekonomi Programını açıkladı, büyüme rakamlarında hedef küçülttü.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2014 yılı büyüme tahmininin yüzde 4'ten yüzde 3,3'e düşürüldüğünü, enflasyon tahmininin ise yüzde 5,5'ten yüzde 9,4'e yükseltildiğini açıkladı.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı.
Başbakanlık Yeni Bina'daki basın toplantısına Ali Babacan'ın yanı sıra Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ilgili kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticiler katıldı.
Babacan'ın açıklamalarının satırbaşlarını paylaşıyoruz:
- Dünya ticarende büyüme hızı haza 2008 krizi öncesinin altında.
- Dünya ticareti gelecek yıl yüzde 5 büyüyecek.
- Euro bölgesinde deflasyon riski var.
- FED gelecek yıl ortalama faiz artışına başlayacak.
SIRALAMAYA DİKKAT
- Temel önceliğimiz enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam etmek. Sıramaya dikkat çekmek istiyorum. Geçen yıl cari açığın düşürülmesini birinci sıraya koymuştuk. Bu yıl ilk sırayı enflasyonla mücadele aldı. İkinci önceliğimiz yine cari açığın düşürülmesi olacak.
- OVP'nin temel önceliklerinden biri yapısal reformlara öncelik verilecek.
- Maliye politikasındaki sıkı duruş devam edecek.
BÜYÜME BEKLENTİSİ
- 2014 için büyüme beklentisi yüzde 3.3'e çekildi. 2015 için büyüme yüzde 4, 2016-2017 için ise yüzde 5'i tutturmayı hedefliyoruz.
CARİ İŞLEMLER DENGESİ
- 2014 için cari açığı 6.4 bekliyorduk ancak bu yılı 5.7'lik bir açıkla kapatmayı planlıyoruz. Cari açığı kademe kademe düşürmeyi hedefliyoruz. 2017'de yüzde 5'lik bir rakamla tamamlamayı hedefliyoruz.
İŞSİZLİK ORANLARI
- İşgücüne katılım oranı hızla artıyor. Özellikle kadınların katılımı artıyor. İstihdam artışı 1 milyon 200 binlik bir artış var. Bu yılın ortalama işsizlik oranın yüzde 9.6 olarak gerçekleşeceğini düşünüyoruz. 2017'de ise yüzde 9.1'e ineceğini planlıyoruz.
ENFLASYON BEKLENTİSİ
- Bu yıl sonunda enflasyonun yüzde 9.4 olmasını planlıyoruz. 2015'te yüzde 6.3'e, 2016-2017 için ise yüzde 5'lik hedefimi koruyoruz.
MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ
- Bütçe açığı 1.9 değil 1.5 olarak gerçekleşecek yıl sonunda. Bunun nedeni özelleştirmede hedefin üstünde bir performansın gerçekleşmiş olması yatıyor.
2017'de merkezi yönetim bütçe açığının 0.3 olmasını hedefliyoruz.
SIKI MALİYE POLİTİKALARI SÜRECEK
- Türkiye'nin kabu borcu risk teşkil etmiyor ancak sıkı maliye politikaları sürecek. Sıkı maliye politikalarının devam etme nedeni cari açığı düşürebilme ve tasarruf oranını arttırmak.
MİLLİ GELİR BEKLENTİSİ
- Orta Vadeli Program'da kişi başına düşen milli gelirin yıl sonunda 10 bin 537 dolar, 2017 yılı sonunda ise 12 bin 229 dolar olması öngörüldü.
- İthalata olan bağımlılık azaltılacak, sanayiye artık daha fazla ağırlık vereceğiz. İş ve yatırım ortamının geliştirilmesini hedefliyoruz. İşgücü piyasasının etkinleştirilmesi, kayıtdışı istihdamın azaltılması.
SURİYE, IŞİD VE MÜLTECİ SORUNLARI OVP'Yİ NASIL ETKİLER?
Bu rakamları zor şartlarda gerçekleşti. Bunlara karşın elde edilen şartlar oldukça iyi. Bu şartlarda Avrupa'nın en büyük büyümesini tutturmak büyük bir başarı.
Bugün saat 14.00'da Başbakan'ın başkanlığında bir güvenlik toplantısı var. O toplantıda bu gelişmeler ele alınacak ve gerekli açıklamalar yapılacak. Türkiye olarak öncelikle huzur ve istikrarın kıymetini bilmemiz lazım. Hele ki kendi vatandaşlarımızın huzur ve istikrara sahip çıkması lazım. Bu Türkiye'nin her bir coğrafi bölgesi açısından önemli.
1.5 milyonu aşan misafirlerimiz var. Mülteci dahi demiyoruz, kardeşimiz, misafirlerimiz diyoruz. Biz hep önce insan diyoruz. Ekonomi politikalarımızın da dış politikamızın da temel noktası bu.
BÜTÇE MECLİS’E GÖNDERİLECEK
Orta vadeli programın açıklanmasının ardından, hükümet 17 Ekim'e kadar 2015 bütçesini de Meclis'e göndererek yeni döneme ilişkin bütün ekonomik önceliklerini kamuoyuna açıklamış olacak.