Alevi şehitlerine cenaze önerisi!
Abone olBeytüşşebap'da şehit olan Uğur Sağdıç'a iki ayrı tören düzenlenmesine tepki gelmişti. BDP’li Sırrı Süreyya Önder bu konu için bir öneri sundu.
Şırnak ’ın Beytüşşebap İlçesi’nde çıkan çatışmada şehit olan Uğur Sağdıç için cemevinde ve şehir meydanında iki ayrı tören düzenlenmesiyle gündeme gelen ‘ayrımcı’ uygulama, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu gündemine taşındı.
BU YAPILAN AYRIMCILIK
komisyonda ‘Din, Vicdan ve İnanç Özgürlüğü’ maddesi üzerinde tartışmalar sürerken BDP’li Sırrı Süreyya Önder , bu tür ayrımcılıkları engelleyen bir hüküm konması gerektiğini savundu. Diğer partilerin temsilcilerinin de bu teklife sıcak baktığı ve maddeye eklenen bir madde ile benzeri sorunların çözüleceği öğrenildi. Tokat Turhallı olan Sağdıç’ın cenazesi önce Yavşan Cemevi’ne getirilmiş, buradaki törene Tokat Valisi hariç hiçbir yetkili katılmamıştı. Daha sonra yetkililerin isteği üzerine şehir meydanında ikinci bir tören düzenlenmişti.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu yeni anayasanın yazım çalışmaları çerçevesinde “Din, Vicdan ve İnanç Özgürlüğü” maddesini ele alıdı. Komisyonun geçen cuma günkü görüşmelerinde, Şırnak ’ın Beytüşşebap ilçesinde çıkan çatışmada şehit olan Uğur Sağdıç için yapılan cenaze töreninde yaşanan ayrımcılık komisyon gündeminde tartışıldı. Sağdıç için cemevinde yapılan törene askeri yetkililerin katılmayarak daha sonra cenaze namazının kılındığı ikinci bir tören yapıldığını anımsatan BDP ’li üye Sırrı Süreyya Önder , bunun bir ayrımcılık olduğuna dikkat çekti.
KEMALİSTLERDEN AK PARTİ DEVRALDI
Önder, “Kamusal alanda dini tarif etmek bu ülkede devletçi bir gelenektir. Bunu önce Kemalistler yapardı. Sonra AKP devraldı. Cemevinden asker cenazesinin kalkması tartışıldı. O cenazenin nereden kalkacağı bile tartışma konusu olabiliyor. Bizim Din ve Vicdan Özgürlüğü bahsini düzenlerken, devletin dine bu şekilde müdahil olmasının önüne geçecek düzenlemeleri de yapmamız lazım” dedi. Önder’in bu önerisi, madde metninde anlaşamayan diğer partilerin komisyon üyelerince de desteklendi. Bu tür manzaraların yeniden yaşanmaması için madde metnine bir cümle eklenmesine görüşü ağırlık kazandı.