Albay'dan Gölcük belgeleri itirafı
Abone olBalyoz davasının dünkü duruşmasında savunma yapan tutuklu sanık Albay Yüksel Gürcan, önemli itiraflarda bulundu
Balyoz'un tutuklu sanığı Albay Yüksel Gürcan, Gölcük
Donanma Komutanlığı'ndaki zemin döşemesinin altından çıkan ve ıslak
imzasını taşıyan evrakı kendisinin hazırladığını kabul
etti.
Zaman gazetesinin haberine göre böylece bugüne kadar sanıkların Gölcük'te çıkan belgelerin "TSK içerisindeki bir çete tarafından konulduğu" tezi çökmüş oldu. Bursa'daki belediye başkanlarıyla ilgili fişlemelerin yer aldığı notu, üstlerinin talimatıyla hazırladığını belirten Gürcan, ancak bunların darbeyi çağrıştıran bir evrak olmadığını savundu. Gürcan, üye hakim Ali Efendi Peksak'ın, "Bu belgenin arşive ya da herhangi bir kartona işlenmesi gerekmiyor mu?" sorusuna ise, "Her belgenin kayda geçmesi gerekmez." cevabını vermekle yetindi.
Sanık Gürcan, 11 No'lu CD'de "2002-2003JANDARMABURSA BÖLGE KAMU GÖREVLİLERİ" isimli bir klasör bulunduğu ve içinde; "BURSA İLİ VE İLÇELERİNDE MÜLKİ AMİR VE BELEDİYE BAŞKANLARI" isimli, "GİZLİ" ibareli word dosyası hakkında savunma yaptı. Gürcan ifadesinde, "Bursa İl Jandarma'da istihbarat şube müdürü olarak görev yaptım. Dönemin komutanı Arif Çekin, benden fazla zamanının olmadığını belirterek kamu görevlileri hakkında bilgi notu hazırlamamı istemişti. Bu evrak daha sonra Gölcük'te çıktı." diye konuştu. Belgede, Bursa'da görev yapan 55 belediye başkanı ve 17 kaymakamın isimlerinin karşısına "siyasî görüşleri" ve "genel tutumunun" yazılı olduğu hakkında Gürcan, "Komutanımın talimatıyla hazırladım. Bunların darbeye teşebbüsle bir alakası da yoktur." dedi.
Savunmanın ardından geçilen çapraz sorguda üye hâkim Ali Efendi Peksak, "Belgeyi dönemin komutanı Arif Çekin'in hazırlattığını söylediniz. Bugüne kadar yapılan sorgularda sanıklar kendilerine böyle bir çalışma emrini vermediğini söyledi. Bildiğim kadarıyla kişiler hakkında istihbarat çalışmasının bir suç istinadı olduğunda yapılması gerekmez mi?" diye sordu. Gürcan, "İl jandarma komutanı göreve başladığı zaman çalışacağı kamu görevlilerini tanımak ister. Bu nedenle benden bilgilendirme notu istedi." cevabını verdi.
Balyoz davasına bakan mahkemenin talebi üzerine yazı gönderen
Genelkurmay Başkanlığı,TSK-AGI intranet ağı ile komutanlıklara
bağlı birimlerin birbirine bağlı olduklarını bildirdi.
GENELKURMAY'A ERGENEKON SORUSU
Bu arada, birinci Ergenekon davasına da bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık ve avukatların daha önceki taleplerini celse arasında karara bağladı. Buna göre mahkeme heyeti, sanıkların kullandığı değerlendirilen ve adlarına kayıtlı olduğu tespit edilen telefon numaralarının aylık kullanım ücretlerinin ne şekilde ödendiği, nakit veya herhangi bir hesap numarasından ödenip ödenmediğinin sorulması için İletişim Hizmetleri Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına hükmetti. Genelkurmay Başkanlığı'na müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, 1990'lı yıllarda Erol Mütercimler tarafından gündeme getirilen, Can Dündar ve Celal Kazdağlı'nın yazdığı kitaba konu olan, Aydınlık Dergisi'nin bazı sayılarında yer verilen vesair köşe yazarlarının yazılarında geçen askeriye içinde olduğu belirtilen 'Ergenekon' adlı yapılanma hakkında, bu yayınlardan ve tespitlerden dolayı gerek o tarihlerde, gerekse daha sonra herhangi bir tahkikatın yapılıp yapılmadığı, yapılmışsa da sonucunun bildirilmesine karar verdi.