Akraba olduklarını biliyor muydunuz?

Abone ol

Boğaz'ın en eski yalısı. 17. Yüzyıl'da Sadrazam Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmış. Bu yalıda 2 gazetecinin çocukluğu geçti.


Zeynep KURTBAY

İNTERNETHABER

Rumelihisarı’nın tam karşısında, Anadoluhisarı’nda… Boğaz’ın en eski yalısı… Hani şu ahşap yalı… Tarihi 17. Yüzyıl’a kadar uzanıyor.  Bir dönem saray geleneğinin hüküm sürdüğü bu en eski yalının önemli bir tanıklığı daha var…  Türk medyasının iki ünlü gazetecisinin hatıralarına evsahipliği yapıyor. Kim mi bu gazeteciler?

Biri Akşam Gazetesi’nin eski yayın koordinatörü, şimdilerde Milliyet Gazetesi Yazarı Mehveş Evin… Diğeri NTV’nin başarılı habercisi, anchorwoman’ı Banu Güven.

14. GÖBEKTEN SARAYLILAR

Mehveş Evin, Banu Güven ve Banu Güven’in ağabeyi Kerim… Amcazade Hüseyin Paşa’nın 14. Göbekten üç  torunu Boğaz’ın en eski yalısında… 

Mehveş Evin’le söyleşimize işte bu yalıdan başladık. Dışarıdan bakıldığında görenlerin ‘Vay be’ dediği yalı, kökleri imparatorluğa uzanan Mehveş Evin için can sıkıntılarının; garip tesadüflerin, karışık bir hayatın, acının, yeni umutların ve hayata tutunuşun simgesi aslında. 

SADRAZAM HÜSEYİN PAŞA’NIN 14. GÖBEKTEN TORUNLARI

Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı… 1699 dönemine damgasını vuran Köprülü Mehmet Paşa’nın yeğeni Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmış. Hüseyin Paşa Osmanlı İmparatorluğu’nun sadrazamlarından.

İKİSİ DE TARİHİ YALININ MİRASÇILARINDAN

Mehveş Evin ve Banu Güven, Hüseyin Paşa’nın 14. göbekten torunları. Mehveş Evin göbek bağını bir kerede şöyle özetliyor: ‘’Amcazade annemin anneannesinin dedesinin amcaoğlu.’’

Banu Güven’le Mehveş Evin kardeş çocukları. Mehveş Evin’in dayısının kızı Banu Güven.

Mehveş Evin’in anneannesi, dolayısıyla Banu Güven’in babaannesi avukatmış zamanında. Şapkasız sokağa çıkmayan Cumhuriyet kadınlarından. Dede ise mimar. Amcazade Yalısı'nın bugüne kadar gelebilmesinin nedeni, Mülhak Vakıf olması. Yani sadece torunlarının oturma ve yalıyı kullanma izni bulunuyor. Birkaç yıl önce aile fertleri oturma hakkından feragat etti. Yalı ve arazisi mütevelli tarafından Ali Ağaoğlu'na kiralandı, müze olmayı bekliyor.

Düşünün ki Mehveş Evin’in anneannesinin de, annesinin de, kendisinin ve hatta oğlunun da Boğaz’ın serin sularında yüzmeyi öğrendiği, oyunlar oynadığı bir yalı…

Evin de Güven de ikisi de tarihi yalının mirasçılarından. Mirasçı dediysek öyle 3-4 değil. Toplam sayı 130’a yakın. Vakıf aile adına mütevelli heyet seçiyor. ‘’Satma hakkımız yok’’ diyor Mehveş Evin, ‘’Bir kere mütevelliye yetki verdikten sonra başbakan seçmiş gibi oluyorsun. Demokrasi yok’’ diye ekliyor.

10 YAŞINDA BABASINI KAYBEDİYOR SONRA ABLASINI

Mehveş Evin’in babası Hariciyeci. Çocukluğu o yüzden hep sefarette geçmiş. İtalya, Ankara, Almanya, yeniden Ankara… İlköğretim bir orada bir burada… Darbe yılları acıyla eşdeğer Mehveş Evin için. Tam da o yıllarda 10 yaşındayken babasını kaybediyor. Anne ve ablasıyla İstanbul’a dönüyor. Kuzeni Banu Güven’le kendini aynı okulda, İstanbul Erkek Lisesi’nde buluyor.

18 YAŞINDA EVLENİYOR 19’UNDA ANNE OLUYOR

Kafasında gazetecilik yapmak yok. Ablasının da yönlendirmesiyle ‘dil öğrenmek’ amacıyla Boğaziçi Psikolojik Danışmanlık Bölümü’ne giriyor. İşte o yaz, yalı, Mehveş Evin’in hayatına yön verecek bir tesadüfe kapı açıyor.  Komşu yalıdakilerle beraber ortak kutladığı doğumgününde aşık oluyor… 6 ay içinde evleniyor. Ve hamile kalıyor. 7. Ayda tam da hamileyken bir acı daha yaşıyor, ablası trafik kazasında yaşamını yitiriyor.  ‘’Bir hayat gitti bir hayat geldi. Levent’in gelişi bu anlamda çok şey ifade etti. O olmasa çok zor toparlanırdık’’ diyor. İlk 8 ay okulu donduruyor oğluna bakmak için. 1 yıl sonra da eşinden ayrılıyor.

SABAH’IN EN BEREKETLİ DÖNEMİ OKUL OLDUĞU DÖNEM

Üniversiteden mezun olunca nedense aklında bile yokken üstelik en düşük maaşı veren Sabah Gazetesi’ni seçiyor. Ve sabah Dışhaberler’de çalışmaya başlıyor. Çocukluk yıllarındaki yurtdışı serüvenlerinden midir bilinmez dış dünyada ne olup bittiğine ilgisi de işte o yıllarda başlıyor. ‘’Dünyada ne olup bittiğini öğrenirim, bana okul olur’’ diyor. Sabah çoğu gazeteci gibi ona da okul oluyor. Derken Yeni Yüzyıl kuruluyor, oraya geçiyor. Sabah’ın en bereketli yılları. Financial Times Gazetesi’nin Türkiye versiyonu çıkıyor; Liberal Bakış orada editörlük yapıyor. Ve Aktüel.. Aktüel’in de Aktüel olduğu yıllar. Alper Görmüş gitmiş, Alev Er gelmiş. Orada da editörlük yapıyor.

Sonra Doğuş Yayın Grubu’na geçiyor. NTV dergilerinde görev alıyor. NTV Mag çıkıyor önce. Sonra kendi projesi olan N Style’a imza atıyor. Dergicilikte de katmerlenen Mehveş Evin, Tayfun Devecioğlu çağırıyor 2000’de yeniden Sabah’a dönüyor. İlavelerin başına. Sonra yeniden Aktüel. Ardından Vatan gazetesi, yine ilaveler.

‘’YAYIN YÖNETMENLERİNİN KÖŞE YAZARI OLMAMASI LAZIM’’

‘’SERDAR TURGUT’LA KAVGA EDERDİK SONRA BARIŞIRDIK’’

AKŞAM’DAN NEDEN AYRILDI?

MİLLİYET’TE YAZDIĞI KÖŞEYİ NASIL TARİF ETTİ?

TWEET ATAN GAZETECİLER İÇİN NE DEDİ?

ONLAR DA YARIN…

Günün Önemli Haberleri