Aköz, medyanın tutumunu anlattı

Abone ol

Emre Aköz, yine medyayı eleştirdi. Aköz'ün eleştirilerinde haklılık payı vardı. Aköz, medyanın olayları değiştirerek verdiğini yazdı. Aköz'ün verdiği örnek ise mükemmeldi.

Emre Aköz, medyanın işlediği olayları ele aldı. Aköz, şarkılardan örnek verdi. Aköz'e göre medya olayları olduğundan farklı veriyor. Aköz, isimli yazısında şu örneği verdi...

Yazı: Emre Aköz
Kaynak:


Medya olarak sık sık hata yapıyoruz. Bir rakam yanlış yazılıyor, haberde eksik oluyor, adamın sözü tersine çevriliyor... Ancak bunlar nispeten küçük hatalar. Zaten çoğu düzeltiliyor.
Bence asıl önemlisi ' zihniyet' hataları. Özellikle de ' nedenler' ile ' sonuçlar'ı birbirine karıştıranlar...
Örnek mi? İşte geliyor: İngiliz müzik dergisi ' Uncut' bir araştırma yapmış. Sonuçta Bob Dylan'ın ' Like A Rolling Stone', Elvis Presley'in ' Heartbreak Hotel', ' The Beatles'ın ' She Loves You', The Rolling Stones'un ' (I Can't Get No) Satisfaction', David Bowie'nin ' The Rise and Fall of Ziggy Stardust' ve Sex Pistols'ın ' Never Mind The Blocks' adlı parçalarının, " Dünyayı Değiştiren Şarkılar " olduğu saptanmış.
Benzeri bir araştırma burada da yapılabilir ve " Türkiye'yi Değiştiren Şarkılar "ın listesi çıkarılabilir.
Böyle bir yerli listede Orhan Gencebay'ın ' Batsın Bu Dünya' adlı şarkısının yer alacağından eminim.
Ancak... Tam bu noktada ciddi bir zihniyet hatası yapılıyor. Neden ile sonuç birbirine karıştırılıyor.
Bir şarkı asla dünyayı değiştirmez!
Şarkıları severiz, dinleriz... Kimisiyle coşarız. Bazısıyla hüzünleniriz, hatta ağlarız... Ancak ne kadar etkili olursa olsun şarkılar değişimin nedeni değil, sonucudur.
Yani... Orhan Gencebay, 'Batsın Bu Dünya' dediği için gecekondular, varoşlar filan ortaya çıkmadı. Tam tersi oldu: Büyük kentin şekli şemaili değiştiği için... Yeni bir hayat tarzı oluştuğu için Gencebay böyle bir parça yaptı.
Şarkılar değişimin nedeni değil, zaten değişmiş olan dünyanın sonucudur. Yeni ilişkilerin, yeni duyguların, yeni davranış ve tutumların; sesle, melodiyle, ritimle ifadesidir.
Biz ise medya olarak tam tersini iddia ediyoruz. Sanki şarkılar dünyayı değiştirmiş gibi sunuyoruz. Hata yapıyoruz.
ani
Günün Önemli Haberleri