Aknelere karşı 5 çözüm yöntemi
Abone olDüzenli olarak yüz yıkamak gibi herkesin bildiği alışılmış akne tedavilerini unutun. İşte akne ile mücadelenin 5 yöntemi.
Yüzünüzde hoş görünmeyen aknelere, genellikle ergenlik
döneminde veya bazı hormonların yüksek olmasına bağlı olarak 20'li
yaşlarda da rastlanabiliyor. Ayrıca bebeklerde ve yaşlılarda da
görülebilen akne tedavi edilmesi gereken bir sorundur.
HowStuffWorks isimli sitede yer alan habere göre, yüzünüz ince kıl folikülleriyle doludur. Sebum diye isimlendirilen yağlı madde ise ter bu foliküllerin içinde dolaşıyor. Sebum, her kıl fokilünün içinde varolan sebase bezi tarafından üretiliyor. Ter ve sebumun karışımı, cildinizin üstünde bakteri ve diğer zararlı maddelerin vücudunuza girişini tutan koruyucu bir katman oluşturuyor. Çok fazla ölü cilt hücresi bulununca, çok fazla sebum üretiliyor ya da makyaj gibi cilt üzerindeki maddeler folikülleri örtebiliyor. Sebum ve ölü cilt hücreleri bir kez tıkanırsa, bakteriler çoğalır ve iltihap oluşur, bu da akneye yol açar.
Düzenli olarak yüz yıkamak, cildinize benzol peroksid uygulamak ve egzersizle stres seviyenizi düşürmek gibi herkesin bildiği alışılmış akne tedavileri vardır. Peki, daha önce hiç duymadığınız akne tedavileri olduğunu biliyor musunuz?
1. Microdermabrasion yöntemi: Bu yöntemin amacı cildinizi yenilemektir. Cilt yüzeyine küçük bir cihazla püskürtülen çok ince kristallerin, kuvvetle geri emilmesi ile cildin aşındırılması sistemiyle çalışıyor. Cilt yüzeyindeki ölü katmanları kaldırıyor, zarar görmüş hücreleri ciltten uzaklaştırıyor. Yöntem, yeni deri oluşumunu harekete geçiriyor. Ölü derinin atılması ve yeni hücre oluşumunun hızlandırılması ile cilt yüzeyinde oluşan kırışıklık, leke, sivilce izi, yara izi, yanık izi ve (ameliyat izi) çatlakların bakımıdır.
2. Sıcaklık: Işık tedavisiyle birleştiğinde,
sıcak tedavisi sebase bezlerinin boyutunu küçültmesinin yanında
akneden sorumlu bakterileri yok edebiliyor. Bezler bir kez
küçülünce daha az yağ üretiyor. Sıcak, gözenekleri açarak ışık
tedavisinin bakteri öldürme sürecini hızlandırıyor. Sıcaklık
terapisinde hastalarda tedavi edilen bölgelerde kızarıklık
görülebiliyor. Genellikle 1 ay süren tedavinin sonuçları birkaç
hafta içinde fark ediliyor. Akneyle savaşan ısı cihazları evlerde
de kullanılabiliyor.
3. Lazerler: Akne için oldukça yaygın bir tedavi olan lazerde sonuçlar kalıcıdır. Lazerler, yara veya yanık gibi birçok izden kurtulmak için de kullanılıyor. Lazer tedavisi, cilde daha genç ve sıkı bir görünüm vererek yeni kolajen ve elastin liflerinin gelişimini destekliyor.
Etkili bir tedavi olmasına rağmen lazer, herkes için uygun olmayabiliyor. Bazı cilt koşulları ya da özellikleri, sizi daha az ideal bir aday haline getiriyor. Ayrıca, lazer tedavisi kızarıklığa ya da birkaç ay süren ve hatta sürekli kalıcı renk değişikliğine neden olabiliyor.
4. Ev yapımı bölgesel çareler: Birkaç dermatolog, bu akne karşıtı halk tedavilerini önerebilir. İşte sizin de evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler:
- Yüzünüzdeki sorunlu bölgelere ve mevcut sivilcelerin üzerine çok az diş macunu sürün ve gece boyunca yüzünüzde bırakın. Bazılarında işe yarayabilir.
- Çiğ yumurtanın beyazı yüzünüzü kurutabilir ya da kurutmayabilir, ancak aknenin patlamasını önleyebilir.
- Yüze yapılacak sarımsak macunu uygulaması da sivilceleri önleyecektir.
- Yüze uygulanan ve gece boyunca kalan bal, bakterilerle savaşabilir, akne patlamalarını önleyebilir ya da azaltabilir.
- Glycolic asit içeren limon, dermatologlar tarafından ölü hücrelerin pul pul dökülmesi için kullanılıyor. Seyreltilmiş limon suyunu yüzünüze sürün ve 15 dakika sonra yıkayın. Ya da yüzünüzü limon dilimiyle ovalayın. Sonuçları değişik olabilir.
5. Hücre tuzu tedavisi: Doku tuzları olarak
bilinen 12 mineral bileşenini kapsayan tedavinin doktorları,
aknenin vücuttaki kalsiyum sülfat eksikliği nedeniyle oluştuğuna
inanıyor. Hücre tuzu tedavisinde kullanılan kalsiyum sülfat miktarı
neredeyse yok olana kadar azaltıldığı için size zarar
vermiyor.