Akılları karıştıran soru?

Abone ol

Avrupa Birliği Uyum Komisyonu üyesi Hakim Albay İsmail Hakkı Dirik'in açıklamaları akılları karıştırdı.

Terörle Mücadele Kanunu Tasarısı'nın 6. maddesinde yer alan "etkin pişmanlık" fıkrası TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu'ndaki görüşmelere de damgasını vurdu.

Bugünkü toplantıya katılan Milli Savunma Bakanlığı Temsilcisi Hakim Albay İsmail Hakkı Dirik, terörle mücadelenin sağlıklı yürütülmesine engel olacağı gerekçesiyle söz konusu fıkranın metinden çıkarılmasını istedi. Toplantıdan sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Albay Dirik, etkin pişmanlığın bakanlıkların uzlaştığı metinde bulunmadığını, tasarıya sonradan eklendiğini açıkladı. Dirik, "Bizim ve Jandarma'nın böyle bir talebi olmadı. Biz bunu istemedik." dedi. Pekala bu maddeyi son anda tasarıya kim ekledi. İşte şimdi Ankara bu sorunun yanıtını bulmaya çalışıyor.

CHP, Öcalan'ın af edileceği konusunda ısrarlı
Komisyonun CHP'li üyeleri, düzenlemenin bölücü başına af imkanı getirdiğini seslendirdi. CHP'li Onur Öymen, bu konunun tartışılmasının Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne karşı zor durumda bırakacağını belirtti. Öymen, "Böyle bir düzenlemeye ne gerek vardı. Terörle Mücadele Kanunu, güvenlik güçlerine imkan sağlamak için çıkarılıyor. Teröristlere af imkanının burada ne işi var? Yasanın çıkarılış amacıyla çelişiyor." görüşünü dile getirdi. İddialara cevap veren Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürü Niyazi Güney, etkin pişmanlık düzenlemesinin halen yürürlükte olan Türk Ceza Kanunu'nun 220 ve 221'inci maddelerinde uygulandığını ve oradan uyarlama yaptıklarını söyledi. Abdullah Öcalan'ın etkin pişmanlıktan yararlanmasının mümkün olmadığını vurgulayan Güney, düzenlemenin sadece örgüt kurmak, yönetmek ve üye olmak şartlarını taşıyanlara uygulanacağını kaydetti.

Niyazi Güney, Öcalan'ın başka suçlardan ceza aldığını belirterek, "Bu adam sadece terörist değil. Vatana ihanet edip ceza almış, bu düzenlemeden yararlanması mümkün değil. Hiçbir şekilde af tehlikesi varit değildir." ifadelerini kullandı. Güney, milletvekillerinin talep etmesi halinde netlik kazandırmak amacıyla tasarıya, "Bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonraki suçları kapsar" biçiminde bir ekleme yapabileceklerini bildirdi. Tali komisyon olarak tasarıyı görüşen AB Uyum Komisyonu, alt komisyon oluşturarak düzenlemenin olgunlaştırılmasına karar verdi. Tasarı önümüzdeki hafta esas komisyon olarak Adalet Komisyonu'nda görüşülecek.

Günün Önemli Haberleri