Akçakale'de tezkere gerginliği
Abone olTezkere oturumu yapılırken Akçakale halkı bir yandan ölüleri için yas tutuyor, bir yandan da bölgeye gelen bürokratlara isyan ediyordu. Son durumu Akçakale'deki Radikal gazetesi muhabiri Serkan Ocak, BBC Türkçe için yazdı.
Türkiye gündeminin merkezine TBMM'deki tezkere görüşmesi otururken, Akçakale’deki halk, bir yandan ölüleri için yas tutuyor, bir yandan da bölgeye gelen bürokratlara isyan ediyordu.
Tezkereyi destekleyenler olduğu gibi, bir sınır ötesi operasyonun yeni ölümler getireceğini söyleyenler de vardı.
Top mermisiyle hayatını kaybedenler için sabah erken saatlerde
cenaze töreni düzenlendi. Gülşen Özer’in cenazesi ilçe merkezindeki
mezarlığa defnedilirken, anne Zeliha Timuçin ile kızları Zeynep,
Ayşegül ve Hatice Timuçin, Bolatlar Köyü’nde yan yana toprağa
verildi.
Timuçin ailesinin yakınları köylerinde kurulan taziye alanında ağıt yakıyordu.
“İçimiz yanıyor” diyerek isyan eden kadınlardan Halime Akdağ, “Savaş istemiyoruz. Korkuyoruz geceleri yatamıyoruz. Bugün ölenler kardeşimiz oldu, eğer bir savaş başlarsa ölenler yarın biz oluruz” dedi. Emine Tacer ise, “Savaş olursa dünya bozulur” diyerek savaşı istemediğini anlatmaya çalıştı.
Bakana tepki
Ancak "savaşa gerekirse kendilerinin gideceğini" söyleyerek, "Türkiye’nin mutlaka Suriye’yi vurmasını" isteyenler de vardı.
Timuçin ailesinin akrabası Mehmet Akay, düşüncelerini şöyle anlattı: “Versinler silah biz gider savaşırız. Türkiye Esad’ı vursun artık. Yıllardır kendi halkına zulmeden Esad şimdi de bize işkence yapmaya başladı. Her gün bomba sesleri geliyor Akçakale’den. Korkudan uyuyamıyoruz. İlçede yaşayamaz olduk.”
Bu arada, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Akçakale'yi ziyaret eden siyasetçiler arasındaydı. Çelik önce ailelere taziyelerini iletti.
Ardından ilçe merkezinde Akçakale Kaymakamlığı’nı ziyaret ederek yerel idarecilerden bilgi aldı. Bakan Çelik, ilçeden ayrılmadan önce de halkın arasına girerek görüşleri dinledi.
Akçakaleliler bir yandan tedirginliklerini anlatırken, bir yandan da devletin neden tedbir almadığını soruyordu. Bin grup ise pankart açarak Bakan Çelik’i protesto etti.
Bakan Çelik’in ilçeyi terk etmesinin ardından hükümetin mecliste tezkereyi kabul ettiği haberi kulaktan kulağa kısa sürede yayıldı.
Esnafın dükkanlarında tezkere ile ilgili yorumlar izlenmeye başlandı. Bir esnaf lokantasında toplananların bazıları, tezkereye karşı olduklarını açıklayan CHP'li Muharrem İnce’nin konuşması sırasında tepkilerini dile getirirken, bazıları da savaşın başlama ihtimalinden dolayı tedirgindi.
Evler boşaltılıyor
İlçede sınırın hemen yakınındaki evler boşaltılmaya başlandı.
Birinci bölge diye tanımlanan, sınır hattının hemen yakınlarındaki evlerin tahliye edilmesinin ardından, ikinci bir bölge de oluşturuldu. Yetkililer, buradaki evlerin de boşaltılmasını istedi.
Öte yandan ilçede çok büyük güvenlik önlemleri alındı. Kaymakamlık binasının dışına çevik polis kuvvetleri yerleştirilirken, binanın etrafı da özel güvenlik bariyerleriyle çevrelendi.
Suriye’deki iç savaştan Türkiye’de en çok etkilenen bölge Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesi.
Yaklaşık 2 hatfadır, Suriye tarafından atılan top mermileri sınırı aşarak Türkiye tarafına düşüyordu. Dün ise bu mermilerden biri, yerleşim yerindeki bir eve düşmüş 3’ü çocuk 5 kişi hayatını kaybetmişti. Suriye’de 18 ay önce başlayan iç savaş sonucunda ilk kez Türkiye’de insanlar ölmüş oldu.
Olayın hemen ardından Türkiye misilleme yaparak "Suriye içindeki top mevzilerinin bulunduğu noktaları" vurduğunu açıklamıştı.