Akaryakıtta görülmemiş sahtekarlık

Abone ol

Akaryakıt simsarları dünyada milyonlarca dolar yatırım gerektiren bir sahtekarlık Türkiye'de gerçekleştirildi.

Akaryakıt simsarları dünyada milyonlarca dolar yatırım gerektiren kullanılmış lastiği yakıta döndürme formülünü Türkiye'de üretti. Türkiye'de ilk kez yakalanan bu tür yakıt TÜBİTAK tarafından incelemeye alındı. Yetkililer bu yakıtın nasıl yapıldığını araştırmaya başladı. Ancak nerede yapıldığı halen gizliyorlar.

Petrol fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak artan akaryakıt fiyatları ucuz ve kaçak akaryakıta olan talebin giderek artmasına neden oluyor. Ucuz akaryakıta talebin artmasını fırsat bilen sahteciler ise mevzuat ve denetim eksikliğinden de yararlanarak yasadışı yollarla akaryakıta alternatif olacak çeşitli maddeler üretmeye devam ediyor.

Akaryakıt sahteciliğinin arkasındaki çarpıcı bir gerçek daha ODTÜ PAL laboratuvarına analiz için getirilen numunelerin incelenmesi sonucunda ortaya çıktı. İsmi gizli tutulan bir kurumun yaptığı denetimlerde ele geçirilen ve atık lastikten elde edildiği tespit edilen yağ, motorin ya da fueloille karıştırıldığında akaryakıta dönüşebiliyor.

Analizleri yapan ODTÜ PAL'in Başkanı Prof.Dr. Ender Okandan, Gazeteport'a yaptığı açıklamada numunelerin üretim safhasında ele geçirildiğini piyasada satışının yapıldığına dair bir bilginin kendilerine ulaşmadığını söyledi.

Numuneleri analize gönderen kurumların ismini gizlilik gerekçesi ile açıklama yetkisinin olmadığını kaydeden ODTÜ PAL Başkanı Okandan,denetime tabii olmayan bu atık ayrıştırma işleminin insan ve çevre sağlığı için ciddi tehlikeler yaratacağı konusunda uyarıda bulundu.

Ender Okandan, Türkiye'de atık lastiklerin kimyasal işlemden geçirilerek ayrıştıran Piroliz tesislerinin bulunmadığına dikkat çekerek," Bu tür ayrıştırma işlemleri tamamen kayıtdışı ve denetimsiz olarak yapılıyor. Bu ürünler yakıt olarak kullanılacaksa ilgili bakanlıkların işletmelere lisans vererek denetim ve kontrol altına alması gerekiyor.Bu sıvının nerede ve nasıl kullanıldığını takip etmek için bu bir zorunluluk" dedi.

Günün Önemli Haberleri