Akademik zam Meclis'te kabul edildi

Abone ol

Üniversitelerdeki akademisyenlerin merakla beklediği zam tasarısı, TBMM'de görüşülerek kabul edildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun müjdelediği akademik zam tasarısı Meclis'ten geçti. Tasarı, iktidar ve muhalefet milletvekillerinin oy birliğiyle kabul edildi. Kanunlaşan yasa teklifi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onaylamasıyla yürürlüğe girecek.

Yükseköğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM'de görüşülerek kabul edildi. Tasarı üzerinde dün başlayan görüşmeler, karar yeter sayısı bulunmaması nedeniyle oylanamamıştı.

MAAŞLARDA YÜZDE 35,5'E YAKIN ARTIŞ 
 
Yeni kanunla birlikte yeni bir ödeme usulü getirilerek, maaşlarında yüzde 35,5’e varan artış sağlandı. Yasayla 4 bin 281 ile 4 bin 932 lira arasında olan profesör maaşları 5 bin 7 ile 5 bin 656 liraya, 2 bin 931-3 bin 539 lira arasındaki doçent maaşı 3 bin 657- 4 bin 265 liraya, 2 bin 85-2 bin 845 lira arasında olan yardımcı doçent maaşı 3 bin 551-3 bin 571 liraya çıkacak. 2 bin 365 ile 2 bin 451 lira arasında olan araştırma görevlisi maaşı 3 bin 200-3 bin 256 liraya, 2 bin 285-2 bin 590 lira arasında olan öğretim görevlisi ve okutman maaşı da 3 bin 20-3 bin 425 liraya yükselecek.
 
AKADEMİK TEŞVİK DE GELDİ
 
Yasayla akademik teşvik uygulaması da getirildi. Buna göre profesörlere 726, doçentlere 653, yardımcı doçentlere 581, araştırma görevlilerine 508, öğretim görevlilerine de 436 liraya varan akademik teşvik ödeneği verilecek. Teşvik ödülü araştırma, yayın, sergi, patent, atıflar, bilim danışma kuruluna sunulan akademik ödüller esas alınmak suretiyle yıllık akademik teşvik puanına göre verilecek. Yasaya son anda bir önergeyle eklenen düzenlemeyle akademik teşvikten TSK kadrolarındaki öğretim elemanlarının da yararlanması sağlandı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, üniversite genel sekreter yardımcılarının ek göstergesinin de düzeltileceğini, bu yönde çalışma yaptıklarını da söyledi.

MUHALEFET TEPKİLİ

Tasarı üzerinde muhalefetin verdiği önergelerin tamamı komisyon tarafından reddedilirken, eleştiriler akademisyenlerin özlük hakları ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın uygulamaları üzerinde yoğunlaştı. Tasarıdaki maddelerin görüşülmesinin ardından, tamamı üzerinde yapılan elektronik oylamada iktidar ve muhalefet milletvekillerinin tamamının verdiği oylarla kabul edildi.

YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ

Bakanlar Kurulu'nun hazırladığı ilk tasarıda, akademik kadro içerisinde yer alan uzmanlar ile eğitim planlamalacılare ve çeviriciler unutulmuştu. Kamisyon görüşmelerinde eklenen yeni madde ile zamdan bu üç kadroda faydalanmış oldu.

ZAMLI MAAŞLAR NE ZAMAN?

Meclis'te kabul edilerek kanunlaşan tasarı, Cumhurbaşkanlığı'nın onayından sonra yürürlüğe girecek. Tasarının bu hafta içerisinde onaylanması halinde akademisyenler, zamlı maaşlarını Kasım 15'ten itibaren alacak. 

Günün Önemli Haberleri