AK Parti'yi masadan kaldıran talep
Abone olAK Parti ve BDP grubu arasında yapılan 'boykot krizi' toplantısından somut bir sonuç çıkmadı.
İNTERNETHABER- BDP ve AK Parti heyetleri arasında dün başlayan ve bugün de devam eden 'boykot krizi'ni aşma görüşmelerinden sonuç çıkmadı.
Tarafların metinleri farklı olunca ortak noktada buluşamadılar. En büyük ayrılık Hatip Dicle konusunda yaşandı.
BDP'nin Hatip Dicle'ye yeniden milletvekilliği yolunun açılmasını isteyen taleplere AK Parti, yargıya müdahale gerekçesiyle itiraz edince görüşme sona erdi.
Görüşme, Başkanlık Divanı toplantı salonunda saat 11.00'da başlayan görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü. Her iki parti temsilcileri görüşmeden sonra kameralar karşısına geçti.
Toplantının ayrıntıları hakkında ilk bilgi veren BDP'li Gültan Kışanak, "Tek metin konusunda hazır olunmadığı ortaya çıktı. Tam anlamıyla olumlu ya da olumsuz bir cümle kuramayacağım" dedi.
AK Parti ile yürütülen görüşmelerin nedeninin 'yemin edip etmemek' olmadığını söyleyen Kışanak, amaçlarının halkın iradesinin Meclis'e eksiksiz yansıması olduğunu söyledi.
TEK METİN İRADESİ OLUŞMADI
İki partinin de elinde mutabakata ilişkin metinler olduğunu, siyaseten metinler arasında bir sıkıntı olmadığını da söyleyen Kışanak, "Ancak tek metin konusunda hazır olunmadığı ortaya çıktı" dedi.
AK PARTİ'DEN İCAZET ALMAYIZ
Meclis'i boykot kararının BDP'nin desteklediği milletvekilleri ve bileşenlerin ortak kararı sonucu alandığının da altını çizen Kışanak, "Bundan sonraki sürecin nasıl devam edeceğine yine bu şekilde karar verilecektir. AK Parti'den izacet alınmasına, izin alınmasına gerek yoktur. Bu bizim alacağımız bir karardır. Biz aldığımız kararı değiştirebiliriz de değiştirmeye biliriz de" dedi.
AK PARTİYİ TEST ETTİLER
İki gündür yürütülen görüşmelerde amaçlarının "Parlemento çoğunluğunu elinde bulunduran AK Parti'nin demokrasinin gelişmesi yönünde bir iradesi var mı?" sorusuna yanıt aramak olduğunu da söyleyen Kışanak, şunları kaydetti:
"Biz Ak Parti, parlementoyu nasıl işletmek istiyor. Çoğunluğu elinde bulunduran bir partinin demokrasinin gelişmesi konusunda iradesi var mı? Tam anlamıyla olumlu ya da olumsuz bir cümle kuramayacağız. Önümüzde nasıl bir yol olduğunu gördüğümüzü söyleyemeyiz.
Biz, bir metni AKP grubuna sunduk, onların da hazırladığı bir metin vardı. Siyaseten iki partinin de metni konusunda bir sıkıntı olmadığını ancak iki metnin tek bir metin haline dönüştürülmesi konusunda hazır olunmadığı ortaya çıktı."
YARGIYA MÜDAHALE ANLAMINA GELEN TALEPLER
BDP'lilerden sonra AK Parti adına Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, görüşmenin içeriğiyle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Canikli, Hatip Dicle ve tutuklu vekillerle ilgili BDP'nin yargıya müdahale anlamına gelen taleplerin önlerine sunulmasının krizin aşılmasına engel olduğunu söyledi. Canikli neden ortam metinde anlaşamadıklarını şu sözlerle anlattı:
"Yargıya müdahale anlamına gelebilecek mevcut durumun ihlalini doğuracak adımın atılmaması gerektiğini bildirdik. Ortak mutabakat metninin ortaya çıkmamasının en büyük neden tutuklu vekillerle Hatip Dicle'nin konumuna ve onlar açısından sorun olarak ortaya çıkan durumda somut adım atılması ve çözülmesi talepleri olmuştur. Biz böyle bir ifadenin iradenin metinde yer alması halinde yargıya müdahale olacağını ifade ettik. Söylemeye çalıştığım gibi her iki tarafta birirlerini anlamak düşüncesiyle bu görüşmeyi gerçekleştirdi.
Canikli daha sonra ortak metinde AK Parti'nin ne istediğini açıkladı. Sorunların çözümü için yeni Anayasa'yı işaret etti:
YENİ ANAYASA'DA TARTIŞILSIN
"Beklentilerin en önemlisi yeni bir anayasa yapılıp daha güçlü yasa inşa etmek. BDP'nin hazırlığı metinde itiraz oldu, tutuklu vekillerle atıflar yapılmasına itirazımız oldu. Yukarıda belirtilen hedeflerin gerçekleşmesi millet iradesi temsil edilmesiyle mümkündür. 12 Haziran sonrasında yüksek oranlı temsil özelliğiyle Anayasa yapılması için tarihi fırsata dönüştürülmelidir. Yeni Anayasa için meclis çatısı altında oluşturulacak komisyonda tartışılması ve yer almalıdır."