AK Parti'nin yüzde 25'i çözüm sürecine karşı!
Abone olÇözüm sürecine destek yüzde 57 çıktı. Bu oran AK Parti ile HDP'nin oylarının toplamının çok altında kaldı. AK Parti'de sürece destek yüde 75'te kaldı.
2 bin 300 kişi ile yapılan araştırmaya göre, çözüm sürecine destek Türkiye genelinde yüzde 57 oldu. Sürecin Kürt sorununu çözeceğine olan inanç ise yüzde 47’ye çıktı.
“Kürt sorunu yoktur, Terör sorunu vardır; çözüm de terörle mücadeledir” görüşü en fazla desteği alan çözüm şekli olerken, AK Parti tabanının yüzde 25'inin sürece karşı olduğu ortaya çıktı.
2 BİN 300 KİŞİ İLE YAPILDI
Boğaziçi Üniversitesi ve Açık Toplum Vakfı desteğiyle Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Yılmaz ve ekibinin, Türkiye çapında 2 bin 300 kişi ile görüşerek yaptığı “Çözüm Süreci: Kim Ne İstiyor?” başlıklı araştırma, Türkler ve Kürtlerin çözüm sürecine ilişkin düşünce ve beklentilerini ortaya koydu.
ÇÖZÜM SÜRECİNE DESTEK YÜZDE 57
2014 Nisan-Temmuz aylarında, Türkiye çapında 2 bin 300 kişiyle görüşülerek gerçekleştirilen araştırma kapsamında, 100 kişi ile derinlemesine görüşüldü. Araştırmaya göre, kendini Kürt olarak tanımlayanların çözüm sürecine desteği yüzde 83 olurken, BDP’ye oy verenlerde bu oran yüzde 91’e ulaştı. Türkiye genelinde ise çözüm sürecine verilen destek yüzde 57 oldu. Çözüm sürecinin sorunları bitireceğine ilişkin beklentiler ise Kürt kökenli nüfusta yüzde 61, Türkiye genelinde ise yüzde 47 olarak hesaplandı.
AK PARTİ VE HDP'NİN OY ORANINI BULMADI
Çözüm sürecine ülke genelinde verilen destek AK Parti ile HDP'nin oy oranı toplamının 10 puan gerisinde kalması dikkat çekti. Son seçimde AK Parti yüzde 52, HDP yüzde 7.5'a yakın oy almıştı. Çözüme destek ise yüzde 57'de kaldı. Çözüm süresine destek en çok BDP tabanından geldi. BDP’lilerin yüzde 91’i, AK Partililerin de yüzde 75’i süreci desteklediğini söyledi. CHP yüzde 29, MHP ise yüzde 28 oranla sürece destek verdiği ortaya çıktı. “Çözüm Süreci”nin sorunları bitireceğine ilişkin beklentiler ise Kürt kökenli nüfusta %61 ve Türkiye genelinde ise %47 olarak hesaplandı.
TÜRKLER ARASINDA ETNİK VURGU ARTIYOR
Araştırmaya katılanların yüzde 30’u bir etnik dil ve kültürü olduğunu belirtirken, bu grubun da yaklaşık yarısı, yani Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 16’sına işaret eden kesimi, etnik dil ve kültürünün Türk dil ve kültürüne göre ön planda yer aldığını kaydetti. Görüşülen kişiler arasında Kürtçe’nin anadili olduğunu söyleyenlerin oranı da yüzde15 çıktı.
KÜRT SORUNU YOK- TERÖR SORUNU VAR
Kürt sorununun nasıl çözüleceğine ilişkin seçeneklerin başında “Kürt sorunu yoktur, Terör sorunu vardır; çözüm de terörle mücadeledir” görüşü destek gördü. Türkiye nüfusunun yüzde 30’unun, Kürtlerin de yüzde 20’si kendisine bu seçeneği yakın gördü. Yüzde 23’lük bir kesim ise “ekonomik kalkınma çözümdür” görüşünü destekledi. “Bağımsızlık, özerklik, federasyon” talep edenlerin oranı ise yüzde 22’de kaldı. Kürtler arasında ayrışmacı-ayrılıkçı pozisyonu destekleyenlerin oranı yaklaşık yüzde 30 olarak belirlendi.
HERKES AYRIMCILIĞA UĞRUYORMUŞ!
Araştırmada, katılımcılara hastane, üniversite, devlet kurumu, lüks mağaza, iş başvurusu gibi alanlarda kimlikleri nedeniyle ayrımcılık görüp görmedikleri soruldu. Kürtlerin yaklaşık yüzde 20-30’u, hayatın çeşitli alanlarında ayrımcı davranışlara maruz kaldıklarını dile getirdi. Ayrımcılıktan en yüksek şikayeti olan ikinci grup ise yüzde 10-20 ile Atatürkçü-laik kesim olurken, grup aidiyetini “dindar-muhafazakar ve Türk” olarak seçenler yüzde 0-10 oranı ile ayrımcı muamele gördüklerini ifade ederek, en az şikayetçi kesim olarak araştırmadaki yerini aldı.