AK Parti'nin Başkanlık önerisine CHP'den olay yanıt
Abone olBaşbakan Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Meclis'te bir araya gelmesinin ardından CHP Sözcüsü Haluk Koç önemli açıklamalarda bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu'nun Meclis'teki görüşmesinin ardından basın mensuplarına bilgi verdi ve sorularını yanıtladı.
Koç, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşmeye ilişkin, "Başkanlık sistemi ile ilgili bizler kendi pozisyonumuzu koruyoruz, herhalde onlar da kendi pozisyonlarını koruyorlar" dedi.
"ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU YENİDEN CANLANDIRILACAK"
Geçen yasama döneminde TBMM'de siyasi partilerin eşit sayıda milletvekili ile temsil edildikleri bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulduğunu, komisyonun 60 maddede uzlaşma sağladığını hatırlatan Koç, "Bu Anayasa Uzlaşma Komisyonunun tekrar canlandırılması önerisi masaya geldi. CHP olarak bu konuda, görüşlerimiz baki kalmak suretiyle, bu çalışmanın devam etmesini bizler önerdik" diye konuştu.
"BU KONUDA ANLAYIŞ BİRLİĞİNE VARILDI"
Türkiye'nin artık 12 Eylül darbe yasalarından kurtulmak zorunda olduğunun altını çizen Koç, şöyle devam etti:
"Bunun için Siyasi Partiler Yasası, seçim yasası bir çok 12 Eylül'den kalan mevzuatın ayıklanabilmesi için bir çalışma yapılıyor. Zaten bizim çalışmamız var. TBMM'ye bu konuda değişik yasa teklifleri sunulmuştu CHP tarafından. İktidar partisi de böyle bir envanter ile gelecek. Ve birinci sınıf demokrasiye ulaşabilmek adına, kişi hak ve özgürlükleri önündeki tüm temel 12 Eylül hukuku engellemelerinin artık kalkması gerekiyor. Bu yasal çerçevede yapılması gereken bir çalışma. Bu konuda bir anlayış birliğine varıldı."
Kılıçdaroğlu'nun, torba yasa uygulamalarından şikayet ettiğini, birbiri ile alakasız konuların bir araya getirildiği yasal düzenlemelerden sıkıntı duyduklarını belirttiğini aktaran Koç, bu konuların da iktidar partisi tarafından değerlendirileceğini dile getirdi.
"İÇTÜZÜK KOMİSYONU'NUN ÇALIŞMASINA DEVAM ETMESİ ÖNERİLDİ"
İçtüzük konusunun da gündeme geldiğini belirten Koç, "Tabii ki yasama görevi yanında denetim görevi de var. İsmi üzerinde parlamento, bir tartışma ortamı. Bu işlevlerini sürdürürken yasama gücünün de daha kuvvetlendirilmesi için iktidar partisinin bazı önerileri oldu. Bir İçtüzük çalışması var, hatırlayacaksınız. Bu İçtüzük çalışmasının, o komisyonun çalışmalarına devam etmesi önerildi" dedi.
"CHP, AB REFORMLARINA DESTEĞİNİ SÜRDÜRECEK"
AB uyum yasalarına ilişkin de görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydeden Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bilhassa vize muafiyeti konusunda zaman tahditli olarak da Türkiye'nin önünde bulunan bir takvim var. Daha önceki süreçlerde de CHP, AB ile ilgili getirilen tüm reform paketlerine olumlu oy kullanmıştır. Tespitlerini yapmıştır, varsa uyarılarını yapmıştır ama Türkiye'nin önünü açacak şekilde bir tavır, davranış ortaya koymuştur. Bu konuda da kişisel verilerin korunması olsun, diğer konular olsun, bu paket içinde gelecek. Çünkü miatlı bir takvim. Sonuçta bir vize muafiyetine gidebilecek süreçte TBMM'ye gelecek olan bu şekilde reform paketinde de CHP desteğini tabii ki sürdürecek. Paket geldikten sonra tespit, eleştiri ve uyarılarını yapabilir ama burada yapıcı rolünü daha önce oynadığı gibi oynamaya devam edecek."
Koç, gazetecilerin "Sayın Başbakan size başkanlık sistemini anlattı mı?" sorusuna "Başkanlık sistemi ile ilgili bizler kendi pozisyonumuzu koruyoruz, herhalde onlar da kendi pozisyonlarını koruyorlar" karşılığını verdi. Gazetecilerden "Anlattılar mı size?" sorusunun gelmesi üzerine ise "Net bir açıklama yok" ifadesini kullandı.
"BAŞKANLIK SİSTEMİ'NDE BİZİM POZİSYONUMUZ AYNI"
Başkanlık sistemi konusunda detaylı bir tartışma olmadığını belirten Koç, "Çünkü biz burada pozisyonumuzu koruyoruz. Yani demokratik temsili parlamenter sistemin güçlendirilmesi, yasama, yürütme ve yargı erkinin, kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilerek hayata geçirilmesi için biz temel düşüncelerimizi zaten ifade etmiştik. Bizim pozisyonumuz aynı noktada" diye konuştu.
"Başbakan model önerdi mi, başkanlık sistemine geçilmesiyle ilgili?" sorusuna da Koç, "Hayır. kendi düşüncelerinin bu şekilde olduğunu ama o şeklin çerçevesi gelmediği için açıklamak durumunda değilim. Onu kendisi değerlendirir" yanıtını verdi.
"BAŞBAKAN İYİ NİYETİNİ ORTAYA KOYUYOR"
Anayasa Uzlaşma Komisyonuyla ilgili sorular üzerine komisyonun yine aynı şekilde oluşturulmasından yana olduklarını bildiren Koç, kişi hak ve özgürlüklerini öne alan, demokratik, özgürlükçü, her türlü vesayetten arınmış bir çerçeve içinde anayasanın oluşması gerektiğini öteden beri söylediklerini aktardı.
"DİYALOĞA KAPALI DEĞİLİZ"
Koç, Davutoğlu'nun MHP ile de görüşeceğine dikkati çekti.
"Yeniden bir araya gelecek misiniz?" sorusunu ise Koç, "Şimdiye kadar Türkiye'de hükümet olan iktidar partisi ile muhalefetin arasında bir bariyer, bir görüşmemezlik vardı. Siyasetin zaman zaman kendi iç doğası olarak sertleştiği dönemler olur ama paylaşmak, diyalog çerçevesini zorlamak bence gelişmiş bir demokrasinin temel şartlarından biri. Sayın Başbakan burada iyi niyetini ortaya koyuyor. Sayın Kılıçdaroğlu da zaten diyaloğa açık. Ama biz kendi pozisyonumuzu, kendi ilkelerimizi ve kendi gerekçelerimizi koruyarak bu diyaloğa kapalı değiliz" şeklinde cevapladı.
"BAŞBAKAN TUTUKSUZ YARGILAMA OLMASI GEREKTİĞİNİ VURGULADI"
Koç, Kılıçdaroğlu'nun tutuklu gazetecilerle rahatsızlığını görüşmede bir kez daha dile getirdiğinin altını çizerek, "Sayın Başbakan da tutuklu yargılamanın kabul edilemeyeceğini, tutuksuz olması gerektiğini, bunları daha önce de ifade ettiğini vurguladı. Bu konuda nasıl bir gelişme olacak onu da hep beraber takip edeceğiz" dedi.