AK Parti'nin B planı en az 6 madde değişecek
Abone olMilliyet yazarı Serpil Çevikcan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başdanışmanı Şeref Malkoç ile partili cumhurbaşkanlığını konutu.
Cumhurbaşkanı başdanışmanı Malkoç, nihai hedefin ‘tam başkanlık’ olduğunu vurgulayarak geçiş formülü olarak konuşulan ‘partili cumhurbaşkanlığı’ konusunda bir çalışma yapıldığını, en az 6 maddelik bir düzenleme olabileceğini söyledi.
Türkiye’de yönetim sistemi hafta sonu gerçekleştirilen Ak Parti Kongresi ile fiilen partili cumhurbaşkanlığı dönemine geçti.
Peki bundan sonra ne olacak? Düzenleme ne zaman hayata geçecek? Milliyet yazarı Serpil Çevikcan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başdanışmanı hukukçu Şeref Malkoç ile konuştu, açıklamalarını köşesine taşıdı. İşte o yazıdan bir bölüm:
"Malkoç, partili cumhurbaşkanlığının Meclis’ten daha kolay geçeceğini düşünüyor. Bunun gerekçesini ise “Burada sistem değişmiyor. Deniyor ki en azından, ‘madem hepsini değiştirmekte sorun var, sistem böyle kalsın sadece partiyle ilgili bölüm düzeltilsin.’ Bu daha kolay olacağı için. Diğer anayasa değişikliği çok köklü değişiklikleri gerektiriyor. Ama burada sadece bir şeyi tartışacağız” diye açıkladı. Meclis’ten bu düzenlemenin geçebilmesinin ise partilerin, özellikle de MHP’nin tutumuna bağlı olacağına işaret etti.
PSİKOLOJİK BOYUT ÖNEMLİ
Malkoç, partili cumhurbaşkanlığı düzenlemesinin, başbakanın yetkileri sürerken başlılığı kaldırıp kaldırmayacağı konusunda ise şunları kaydetti:
“Şu andaki fiili durumla hukuki durum örtüşmüyor. Hukukun gelişmesi, ihtiyaçların doğması ve ihtiyaçlara göre düzenleme yapılması ile olur. Anayasayı değiştirip, hukuki durumu işleyen duruma uygun hale getirmek gerekiyor. Bu bir, ikincisi, Cumhurbaşkanı partisinin genel başkanı olduğu zaman bakanların veya başbakanın tabi olduğu şey, partisinin hazırladığı politikalar olacak, bunlara göre iş yapacak. Bunun psikolojik boyutu çok önemli. Ama doğrusu bütün sistemi değiştirmektir. Bunu hep söylüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’nın nihai hedefin başkanlık sistemi olduğu noktasındaki yaklaşımı hiçbir şekilde değişmemiştir.”
ŞARTLAR OLUŞURSA YENİ YASAMA DÖNEMİNE KALMAZ
“Partili cumhurbaşkanlığı düzenlemesine ilişkin çalışmanız hangi aşamada?” soruma, “Bu konuda bir çalışma yaptık” yanıtını veren Malkoç, “Haziran’da teklifin Meclis’e sunulmasını beklemeli miyiz?” sorumu da “Şartların oluşmasına bağlı. Eğer partili cumhurbaşkanlığına karar verilirse bu yeni yasama dönemine kalmaz” diye yanıtladı.
Malkoç, “Kaç maddelik bir düzenleme öngörülüyor?” soruma karşılık olarak şöyle dedi:
“Esası iki madde. Kanun metni hazırlarken zorunlu olarak ilave edilecek maddeler de var, yürütme maddeleri gibi. En az bir 6 madde olur. Tabi esas 101. madde ve olursa 103. madde. Esas olarak 101. madde.”